avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident care nu a putut fi evitat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident care nu a putut fi evitat

Pe scurt, soțul a accidentat un copil care a ieșit brusc în fața mașinii. Nu era trecere de pietoni, viteza era de 40 km/h în oraș, 0 alcoolemie. Efectiv copilul a încercat să ajungă la alti copii de pe partea cealaltă a drumului și a ieșit în fugă în fața mașinii. Soțul a evitat cât a putut dar tot l-a izbit. De la spital nu ne spune nimic nimeni despre copil cică sa vorbim cu polițiștii. Pe soț nu l-au sanctionat polițiștii iar aceștia ne-au recomandat să mergem la spital să vedem ce face copilul. Și acum inca nu știm nimic de copil doar ce ne-au spus cei de la salvare că are coastele posibil fracturate. Cum putem afla ceva de copil și la ce ne putem aștepta d.p.d.v. legal sa pățească soțul? Mulțumesc pt. răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Tudorache Razvan , utilizator 16:34, 3 Iunie 2022
cioan a scris:

Se deschide un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. Se vor administra robe printre care si o expertiza tehnica judiciara auto. Expertiza va stabili modul de producere a accidentului si posibilitatile de eviatre a accidentului. In functie de elementele concrete de la locul accidentului constatate cu ocazia cercetarii de la fatza locului se va stabili daca accidentul se putea evita de catre conducatorul autoturismului.
ing. Ioan Ciobanu


Practic asa trebuie analizate lucrurile.
Situatia este complicata deoarece daca existau persoane pe marginea drumului probatoriul poate sa fie destul de dificil...
Este posibil sa fie nevinovat dar tot la fel de bine se poate stabili si vinovatia.
Sfatul meu este sa isi angajeze avocat si expert parte inca din faza de urmarire penala deoarece in astfel de cazuri urmarirea penala este extrem de importanta si nu este bine sa isi asume riscuri.Atat avocatul cat si expertul parte pot avea un rol decisiv in faza de urmarire penala in situatia prezenta pentru a se evita anumite lucruri care ulterior nu vor mai putea fi indreptate.
}n primul rnd se va ]ntocmi un dosar penal pe numele soțului ca suspect sau in rem. Poliția rutieră respectiv cei de la cercetari penale împreună cu cei de la criminalistică vor întocmi actele de cercetare. Proces verbal de cercetare, vor lua declaratii de la minor in prezenta părintilor, se vor lua declaratii de la ceilalti copii tot in prezenta părintilor, seva lua declaratie de la colegul sotului, se va intocmi plansa foto, se vor efectua analize de sânge pt stabilirea alcoolemiei soțului, se va face o constatare medico-legală imediat ce starea minorului va fi stabilă și cat de cât previzibilă în urma căreia se vor stabili zilele de ingrijiri medicale. dacă zilele de îngrijiri medicale sunt sub 90, în cel mai rău caz adică dacă va fi găsit vinovat soțul dvs, va plăti o amendă și cam atât.Dacă zilele de îngrijiri depășesc 90, în situația în care soțul va fi găsit vinovat, va trebui să faceți tot posibilul sa va împăcați cu părinții minorului - adica mai precis e o chestiune de bani - banii îi obțineți de la asiguratorul la care are soțul polița RCA - repet, numai dacă va fi găsit vinovat soțul....
Pentru a se stabili cui aparține vinovăția se va dispune o expertiză. Partea nemulțumită va face obiecțiuni, o va contesta si se va dispune alta expertiza. Daca se contrazic expertizele, se va dispune a treia expertiză.
Toată tevatura va dura cel puțin 3 ani. Dumneavoastră spuneți că soțul a avut 40 km/h - asta rămâne de văzut. Mai trebuie văzut dacă nu erau restricții de viteză pe porțiunea respectivă de drum.... dacă a traversat de la stânga la dreapta copilul, e cam nasol....dacă a traversat de la dreapta la stânga e mai mare probabilitatea să iasă vinovat copilul aproape 98%. .
După cum vedeti, sunt multi parametri de care trebuie tinut cont în cazul unui accident.
Desigur, părinții sau persoanele adulte care aveau in sarcină supravegherea minorului sunt principalii vinovați însă Codul nostru penal nu incriminează o astfel de faptă pt că se consideră că pierderea sau simpla vătămare a unui copil este o traumă suficient de mare asupra constiinței părintilor așa că nu se justifică adăugarea unei pedepse din partea statului.
Daca ancheta va dovedi nevinovatia soferului si faptul ca nu se putea evita coliziunea cu victima, soferul nu poate suferi consecinte, indiferent de starea victimei, vindecata, cu sechele sau chiar decedata. Daca familia victimei deschide proces cu pretentii, impotriva soferului declarat nevinovat, in scopul de a castiga material in urma accidentului, uzand de declaratii si marturii false, comite fapta de inducerea în eroare a organelor judiciare – art. 268 Cod penal.
Ce usor era sa reiasa adevarul cu o simpla camera auto!
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2017
iordantonio, utilizator
ynocentta a scris:

latka a scris:




Din punct de vedere legal ar trebui ca sotul dvs. sa nu pateasca nimic, doar stres pe o perioada mai mare.



Depinde de consecintele de sanatate suferite de minor urmare evenimentului rutier cu victima,depinde de cine instrumenteaza speta
Sunt cazuri si circumstante diferite in eveniment rutier cu victima in care nu sunt sechele eveniment nu se impun zile spitalizare si alte evenimente cu victima care poate ramane infirma pe viata,sau chiar genereaza decesul -cazuri in care incadrarea faptei este diferita


Eu sunt de parere ca ar trebui sa vedem si ce spune legea in acest sens, nu doar dam cu presupusu'. NU au nicio importanta consecinteloe evenimentului. Daca soferul nu a incalcat vre-o norma de circulatie care sa fi generat accidentul inseamna ca e nevinovatArticolul. Cel putin asa spune legea circulatiei: Art. 72(4): Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
ynocentta a scris:

Chiar daca in urma evenimentului rutier cu victima care implica deschidere dosar penal se concluzioneaza nevinovatia soferului,sunt foarte multe cazuri in care parintii victimilor formuleaza pretentii impotriva acestora prin actiuni civile=despagubiri,daune


Asta cred ca e noutate in legislatia romaneasca (si chiar mondiala): ca un sofer gasit nevinovat, sa fie obligat la despagubiri. Atunci, unul vinovat pprobabil va fi scutit de raspundere... hi hi hi

Alte discuții în legătură

Accident (vatamare corporala din culpa + deces) ContSters430884 ContSters430884 Buna ziua , sunt nou si sper ca am postat unde trebuie ! Am avut nefericitul accident in 10 mai , mergeam printr-un cartier de romi cu viteza de ~70 si de dupa ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza? crissandra75 crissandra75 Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza ... (vezi toată discuția)
Accident motoscuter adinnaiasi adinnaiasi fratele meu a avut un accident cu motoscuterul. totul s-a intamplat pe un drum comunal, pietruit pe care abia incap 2 masini intr-o curba cu vizibilitate cam ... (vezi toată discuția)