avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreținere a minorului?

Buna ziua
Ma intereseaza sa stiu daca la 1/6 din cuantumul veniturilor cu obligatie de plata a pensiei de întretinere copil se include si veniturile obtinute ca asociat al firmei. SRL-ul este activ, neplatitor de TVA si cu profit
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:01, 9 Noiembrie 2017
Unde ar trebui sa merg sa solicit actele doveditoare ptr acest lucru? Va intreb fiindca lunar primesc o suma modica de 350 lei ca pensie de intretinere in conditiile in care are firma+ vechime in Mapn
La ANAF va trimite Instanța de judecată o adresă, prin care va solicita veniturile pârâtului.
Puteți cere și dvs ANAF-ului o cerere similară, dar vă poate refuza sub motivul că veniturile sunt confidențiale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prevede calcularea pensiei de intretinere in functie de veniturile nete lunare.

CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

In ceea ce priveşte noţiunea de “venit” este de observat că reglementarea din Codul civil referitoare la baza de calcul al pensiei de întreţinere datorate de către părinte copilului nu mai face referire doar la “câştigul din muncă” al debitorului [fostul art. 94 alin. (3) din Codul familiei], ci are în vedere, generic, toate veniturile acestuia, indiferent de sursă, respectiv din muncă ori din alte surse (de exemplu, chirii, redevenţe, dividende, depozite bancare, fructe civile şi industriale ale bunurilor proprii etc.).

Pct. 106 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că “Venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o lună, conform art. 55 alin. (1) – (3) din Codul fiscal, de o persoană fizică, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate“.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veniturile ce se pot lua în seamă în această situație sunt cele din salariul încasat de la firmă și de dividendele pe care le încasează în urma rezultatului financiar al firmei. Pentru dividende trebuie să solicitați instanței efectuarea unei adrese la ANAF, de unde pot rezulta asemenea venituri precum și alte venituri obținute din alte surse.
Daca doi din cei trei copii sunt in grija mea, iar eu nu iau pensie de intretinere decat pentru unul, si aceea mica, pot face o sesizare in instanta? Cu 350 lei nu se descurca nimeni sa intretina doi copii. Si da, el detine doua autoturisme, apartament cu ipoteca inchiriat la alte persoane, pamanturi agricole , SRL cu profit si peste 2000 ron salar din armata

Alte discuții în legătură

Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 ... Berenji Shapour Berenji Shapour Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 din venitul meu lunar realizat ,la instanta am prezentat adeverinta de salar dar am si doua firme ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie cand mai apare un copil naburik naburik Buna ziua! Platesc pensie alimentara 33% la doi copii, iar intre timp, din casnicia actuala a mai rezultat un copil. Daca dau in judecata pentru micsorarea ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara Ellyn Ellyn Buna ziua! Lucrez in Italia si am salariu de 2000 euro,am 3 copii,1 in Romania si 2 in Italia,copilul din Romania m-a dat in judecata pentru majorare si apoi ... (vezi toată discuția)