avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreținere a minorului?

Buna ziua
Ma intereseaza sa stiu daca la 1/6 din cuantumul veniturilor cu obligatie de plata a pensiei de întretinere copil se include si veniturile obtinute ca asociat al firmei. SRL-ul este activ, neplatitor de TVA si cu profit
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:01, 9 Noiembrie 2017
Cum nu mai e asociat, nu obtine nici venit sub forma de dividende si nici salariu daca nu e angajat.
Va plati la cat obtine el salariu din armata.
Inteleg ca aveti 3 copii, doi la dvs, unul la el, sau unde ?
Ambii parinti datorati intretinere copiilor. daca dvs aveti doua mii de lei , el doua mii, pensia cuvenita copiilor e de jumatate din venitul fiecaruia, ar veni ca ex, 2000 de lei pt 3 copii, cate 1000 de lei dati de fiecare. Dvs dati 333 de lei copilului care e la el, iar el va da 666 copiilor de la dvs, daca compensati sumele pt un copil, ramane el sa va dea 333 pt un copil.
Daca dovediti ca are venit mai mare- salariu, venit din chirie.. da puteti sa obtineti in instanta ca el sa plateasca mai mult.
Si cum pot dovedi? Care sunt pasii de urmat ? Conform unei sugestii (anterioare discutiei) de la un domn avocat, ar trebui sa ma adresez instantei? Care-i procedura? Pot merge sa ma reprezint singura? Va rog indrumati-ma!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
aallyah9, utilizator
Deci, nu puteti ridica pretentii (ref firma) decat de la eventualele dividende incasate. Dar, ce sa vezi? Dividendele sunt legate de profit, profitul de cheltuieli etc. Asadar intr-un an poate sa fie profit (singurul generator de dividende) iar in anul urmator poate fi pierdere (caz in care firma trebuie imprumutata de actionari). Neplatitor de TVA, hmm... tre sa fie ceva gen Microsoft, sau mai mare!
Pai copilul de la el il compenseaza pe unul de la dvoastra. Adica, fiecare datorati cate 16, 66% ptr fiecare copil comun in intretinerea celuilalt. Daca ii aveati dvoastra pe toti 3, va dadea 50% din salariul net.
Sunt șanse mari să pierdeți procesul, adică să nu obțineți nimic în plus, deoarece la 2000 lei salariul lui net, vă datorează pentru unul dintre copii de la dvs 16,66% care înseamnă 333, 20 lei.
2000 x 16,66% = 333,20

În rest nu se ia în considerare că el deține două autoturisme, apartament cu ipotecă, pământuri agricole, SRL cu profit.
Eventual chiria din apartamentul ipotecat, dacă e la alb, ar putea intra în calcul.
Dividendele pot fi luate în calcul numai în anul când firma are profit și sunt încasate de acționari, dar dacă profitul este reinvestit și nu sunt încasate ca persoană fizică, nu apare ca venit încasat,
`
Legea spune clar cum se stabilește pensia de întreținere - din venitul lunar net.

Art. 529 din noul Cod civil - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 ... Berenji Shapour Berenji Shapour Buna ziua,daca am o hotarare pentru pensie de intretinere 1/6 din venitul meu lunar realizat ,la instanta am prezentat adeverinta de salar dar am si doua firme ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie cand mai apare un copil naburik naburik Buna ziua! Platesc pensie alimentara 33% la doi copii, iar intre timp, din casnicia actuala a mai rezultat un copil. Daca dau in judecata pentru micsorarea ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara Ellyn Ellyn Buna ziua! Lucrez in Italia si am salariu de 2000 euro,am 3 copii,1 in Romania si 2 in Italia,copilul din Romania m-a dat in judecata pentru majorare si apoi ... (vezi toată discuția)