avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare teren intravilan dobandit prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare teren intravilan dobandit prin mostenire

Am un certificat de mostenitor, ce are la baza un alt certificat de mostenitor, pe un teren intravilan. Sunt inregistrat la taxe si impozite de mai bine de 10 ani si platesc anual impozitul aferent. Mi s-a comunicat de catre mai multi cadastristi ca trebuie sa obtin o hotarare judecatoreasca definitiva pentru intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara. Ce parere aveti? Nu se poate evita instanta in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 12:33, 2 Mai 2017
Este vorba de un teren intr-o localitate din Jud. Dambovita, am cerut la primarie un istoric de rol agricol din care reies inregistrari incepand cu anul 1964 si pana in 1996.
Istoricul de rol fiscal sa inteleg ca e separat.
Zoya a scris:

AVLIL a scris:

Din pacate, nu aveti titlu, asaa incat ca sa aveti titlu mergeti in instanta. Ulterior, cu hotararea care va va fi titlul dv. de proprietate, faceti cadastrul. Nu va trebuie cadastrul facut in acel proces, ci va trebuie titlul de proprietate de la baza cadastrului.


O hotarare care sa statueze ce anume? In ce fel sa-i fie titlu? Ce fel de actiune aveti in minte? Exista un titlu. Trebuie doar gasit. Nu e usor dar nici imposibil. Nu stim niciunde e situat imobilul ... sunt putine detalii. Insa in instanta nu vad ce actiune poate sa promoveze. O uzucapiune dar ... nu stim daca are elemente suficiente. O actiune in constatare - nu o vad cu sorti de izbanda. Altfel de actiune, sincer, nu cred sa aiba la indemana ... ZIc sa se inarmeze cu rabdare si sa caute titlul autorilor sai.


In primul rand daca vorbim de uzucapiune, impotriva cui? Cine are calitate procesuala pasiva? Daca vorbim de actiune in constatare, sunt de acord cu nu merge, caci nu poate sa solicite constatarea unei calitati de proprietar, care oricum ea exista din prisma certificatului de mostenitor. Daca exista inregistrari in registrul agricol, asa cum spune dl.Daniel, atunci trebuie vazut in ce baza s-au facut si ajuns la titlu in felul asta. Sunt de acord cu ce spune Zoya ca trebuie mers in istoric, prin istoric de rol fiscal, istoric registru agricol, acte de la arhiva nationala sau de la fostul CAP chiar. De asemenea, daca certificatul prim de mostenitor a fost inscris in Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni (trebuie sa exista o stampila cu aceasta mentiune pe verso-ul certificatului) atunci se poate solicita de la OCPI Dambovita un certificat de sarcini si actele ce au stat la baza inscrierii. Deci, inarmati-va cu rabdare si faceti cereri la aceste autoritati sa va puna la dispozitie toate actele cu privire la terenul respectiv.Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
Cabinet avocatura Amza, Avocat
In ceea ce priveste culpa notariatului, nu cred ca mai conteaza acum acest lucru. Puteti merge la Camera Notarilor Dambovita sa solicitati ,din arhiva fostelor notariate de stat , respectiv a notariatului care a semnat certificatul, actele ce au stat la baza emiterii certificatului. Nu stiu daca ele se mai pastreaza inca dar puteti verifica.
Monica Amza a scris:

In ceea ce priveste culpa notariatului, nu cred ca mai conteaza acum acest lucru. Puteti merge la Camera Notarilor Dambovita sa solicitati ,din arhiva fostelor notariate de stat , respectiv a notariatului care a semnat certificatul, actele ce au stat la baza emiterii certificatului. Nu stiu daca ele se mai pastreaza inca dar puteti verifica.


Din pacate, nu se pastreaza. Dar de orice urma ar da in istoric e important fiindca poate merge apoi pe fir, la arhivele nationale.
Am solicitat in 2013 la Arhivele Nationale Dambovita informatii cu privire la dosarul de succesiune ce a stat la baza intocmirii CM si am fost redirectionat catre Arhivele Succesorale Dambovita unde mi s-a comunicat ca nu a preluat si nu detinedosare succesorale, acestea avand un termen de pastrare conform Nomenclatorului Arhivistic.

De asemenea, mi-au comunicat ca fondul arhivistic detinut de arhiva contine mape cu certificate mostenitor, declaratii de renuntare si acceptare sub beneficiu de inventar la succesiune, anii extremi 1953 -17.11.1995 , mape acte autentice anii extremi 1952 -17.11.1995 preluate de la judecatoriile Gaesti si Targoviste, cu termen de pastrare permanent, precum si evidente informatizate ale activitatii notarilor publici incepand cu 17 noiembrie 1995.

Alte discuții în legătură

Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor? e.madalin e.madalin Buna seara, Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor 1987 a.constantin a.constantin In certificatul de mostenitor efectuat in 1987 sunt precizate bunuri imobile: \"Una casa din prefabricate, {...} pe terenul {...}\". Conform noilor legi in ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta din 1927 tsk766 tsk766 Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au ... (vezi toată discuția)