avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare teren intravilan dobandit prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare teren intravilan dobandit prin mostenire

Am un certificat de mostenitor, ce are la baza un alt certificat de mostenitor, pe un teren intravilan. Sunt inregistrat la taxe si impozite de mai bine de 10 ani si platesc anual impozitul aferent. Mi s-a comunicat de catre mai multi cadastristi ca trebuie sa obtin o hotarare judecatoreasca definitiva pentru intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara. Ce parere aveti? Nu se poate evita instanta in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 12:33, 2 Mai 2017
Monica Amza a scris:

De asemenea, daca certificatul prim de mostenitor a fost inscris in Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni (trebuie sa exista o stampila cu aceasta mentiune pe verso-ul certificatului) atunci se poate solicita de la OCPI Dambovita un certificat de sarcini si actele ce au stat la baza inscrierii.



Pe verso-ul CM prim se mentioneaza " Mostenitorii pot cere transcrierea ( intabularea) drepturilor, la notariatul locului situarii imobilelor " , semnat si stampilat Notar de Stat.


Dupa cele ce spuneti, trebuie sa facerti cercetari. Daca gasiti actul de la baza certificatelor (ele trebuie macar mentionate in certificate) si acesta este titlu de proprietate, atunci ati reusit! Daca nu gasditi titlul de proprietate, trebuie sa gasiti povestea terenului si, in functie de asta, gasiti paratul impotriva caruia sa va indreptati. Daca e decedat, gfaceti rost de mostenitori. Si tot asa, e o munca lunga de cercetare.

In privinta notarului, nu, el nu era dator sa va ceara, la acel moment, acte de proprietate vazand ca nici certificatul de mostenitor nu reprezenta act de proprietate. Notarul a procedat corect cf. legii notarilor publici, aparent, asa incat slabe sanse acolo.
Certificatul de mostenitor transfera doar drepturile decedatului catre mostenitorii sai. Daca decedatul stapanise ani de zile un teren, dreptul de a-l stapani fara acte dar sub nume de proprietar putea duce la uzucapiune, asa incat era obligat sa il treaca. De aceea Codul civil vorbea si despre jonctiunea posesiilor etc., pentru ca drepturile mostenitului se puteau uni cu ale mostenitorului, indiferent ca nu era proprietar niciunul. Ca sa fie mai usor, asta era un drept, eventual, asa incat se trecea in certificatele de mostenitor.
Nu e nicio eroare, nicio greseala.

Am vazut ca sunt useri convinsi ca exista un titlu de proprietate. Asa o fi, eu insa nu vad indicii despre asta. In experienta mea, am vazut dezbatute si 5 mosteniri succesive fara un act de proprietate la baza, ba mai mult, deseori povestea terenului arata clar ca un act de proprietate legal nu putea sa fi existat.
AVLIL a scris:

Am vazut ca sunt useri convinsi ca exista un titlu de proprietate. Asa o fi, eu insa nu vad indicii despre asta. In experienta mea, am vazut dezbatute si 5 mosteniri succesive fara un act de proprietate la baza, ba mai mult, deseori povestea terenului arata clar ca un act de proprietate legal nu putea sa fi existat.


De-acord insa nu poate incrucisa bratele fara sa caute, intai. Dezbaterea mosteniriloe fara acte nu inseamna neaparat inexistenta acestora. Userul este dator sa caute si dupa ce a epuizat aceasta posibilitate, sa mearga in instanta unde, repet, nu vad cu ce actiune ar putea investi-o pe aceasta. Poate aveti vreo idee ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor? e.madalin e.madalin Buna seara, Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor 1987 a.constantin a.constantin In certificatul de mostenitor efectuat in 1987 sunt precizate bunuri imobile: \"Una casa din prefabricate, {...} pe terenul {...}\". Conform noilor legi in ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta din 1927 tsk766 tsk766 Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au ... (vezi toată discuția)