avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie Imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie Imobiliara

Buna seara. Tatal meu a luat un credit de nevoi personale in anul 2005 in valoare de 3000 de lei actuali, la acea data 30 de milioane lei vechi, iar ulterior nu a mai platit ratele la acest credit. In contractul creditului de nevoi personale nu este stipulat nicaieri ca acesta garanteaza si cu bunurile Imobile, ci doar cu cele mobile ( bani din conturi si din venituri ) . Acesta detine un imobil impreuna cu mama mea, sunt casatoriti legal si sunt ambii proprietarii imobilului in care locuiesc.

Astazi 2.05.2017 s-a trezit cu o Somatie Imobiliara emisa de catre o Societate Civila Profesionala de Executori Judecatoresti cum ca acesta in termen de 15 zile de la primirea sau lansarea acesteia la domiciliul sau sa plateasca tot debitul + cheltuieli de executare silita. In aceasta se mai precizeaza: " In cazul in care nu va conformati si nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom proceda la urmarirea silita a imobilului asupra caruia aveti drept de proprietate, cota 1/2, in conformitate cu dispozitiile legale in materi, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare, necesare acestei activitati. Mentionam ca s-a dispus masura notarii prezentei somatii in Cartea Funciara " . La aceasta este atasata o copie a unei Sedinte din Camera de consiliu din data de 17.10.2016 prin care se dispune : " Admite cererea de incuviintare a executarii silite. Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu sus mentionat, pana la realizarea dreptului, inclusiv a cheltuielilor de executare. Fara cale de atac. Pronuntata in sedinta publica, astazi 17.10.2016 ". Este mentionat ca Titlul executoriu este contractul de credit mentionat de mine mai sus.

Nelamurirea mea este :
1. ) De ce se doreste executarea imobilului, cand tatal meu NU A GARANTAT cu el ;
2) Este legala o asemenea procedura, executarii imobilului in contextul in care in contractul de credit nu a garantat cu el ? ;
3) De ce nu se urmaresc debitele obtinute din salarii deoarece suma nu este una mare, tatal meu muncind cu forme legale ( mai are si alte credite dar care iau din salariu, i se oprea stiu 1/2 din salariu la locul de munca anterior, si-a schimbat locul de munca de 4 luni si pana acum nu a avut poprire ) ;
4) Stiam ca daca suma datorata nu depaseste 10.000 de lei nu se poate cere executarea imobiliara, mai este de actualitate ?. Doresc sa fac impreuna cu el o contestatie la aceasta Somatie Imobiliara. Imi puteti va rog din suflet furniza raspunsuri la intrebarile mele si ceva eventuale indrumari ?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Mai 2017
Gherache, utilizator
O solicitare la instanta, in termenul de 10 zile, pentru o esalonare de plata decisa de instanta. 10 zile de cand s-a emis Somatia Imobiliara, sau 10 zile de cand a intrat el in posesia ei ?

Spuneati ca daca se opteaza pentru o contestatie in care se se invoca prescriptia exista niste riscuri, care sunt acelea ?

Efortul financiar se va face ideea este ca nu se poate efectua in 15 zile si ne trebuiesc undeva la 60 de zile ( 2 luni calendaristice ) . Sunteti va rog dragut sa imi raspundeti la cele 2 intrebari ? Multumesc din suflet pentru faptul ca m-ati ajutat pana acum cu aceste informatii pretioase.
10 zile de la comunicare, adica de cand a ajuns la debitor, sens in care pastrati plicul ca dovada.

Riscurile sunt ca termenul de prescriptie sa fie intrerupt (prin acte de care dvs sa nu aveti cunostinta) si practic sa invocati acest beneficiul in favoarea dvs, fara ca el sa existe in fapt. Asta inseamna un mare risc.
Este adevarat, un sfat primit pe forum nu este egal cu o parere emisa cu actele in fata.

Cu placere!
daca nu ati facut acte de recunoastere a debitului in ultimii 3 ani de la data la care a fost pornita executarea silita puteti formula cu sanse foarte bune de reusita o contestatie la executare.
prescriptia dreptului de a obtine executarea silita art. 706 din CPC
reglementarea generala a prescriptiei este prevazuta de decret 167/1958 (in prezent abrogat, dar se aplica spetei)
contestatia la executare in baza art 712 si urm CPC
trebuie sa mergeti la un avocat pt ca pot exista si alte motive si actiunea trebuie sa aiba o forma juridica.
termenul de depunere a contestatiei este de 15 zile de la data cand v-a ajuns plicul cu somatia
multa bafta
Faceti contestatie si invocati prescriptia .... Angajati un avocat !!
Dar in primul rind nu ar trebui urgent sa trimita o suma de bani chiar simbolica executorului ?nu ar fi in beneficiul debitorului?

Alte discuții în legătură

Somație imobiliară Stefan.Anișoara Stefan.Anișoara Am primit de curând o somație imobiliară care sună așa: \"Având în vedere că cererea de executare silită formulată de creditorul urmăritor ... (vezi toată discuția)
Somatie imobiliara DonCurent DonCurent Buna ziua .am primit de la un birou executor judecatoresc o somatie 27.062012 si o somatie imobiliara 2908.2012cu privire la un contract de credit nr ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita credit ipotecar dacianloi dacianloi Buna ziua, In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost ... (vezi toată discuția)