Citesc, astazi, in Libertatea "Comisia prezidenţială propune legalizarea consumului de droguri şi a prostituţiei" ... [ link extern ]
Dvs. ce parere aveti?
Multumesc d-lui Miklos MUHI pentru raspuns, si, deasemenea, multumesc anticipat tuturor celor ce vor raspunde acestui topic.
Cu stima,
Mihaela
As fi pus cate un citat din Dv. toti aici, curentul de opinie, cu nuantele necesare, pare a fi categoric impotriva legalizarii.
Argumente foarte convingatoare, temeinice, dar daca ma gandesc cum se fac la noi lucrurile mi se face chiar frica. Acum cateva luni, EBA lansa ideea. Toata lumea a tratat chestiunea ca pe o "prostie", a fost lasat un timp de tras sufletul si acum se revine iar, pe cai ocolite, la subiect. Sa ma fi molipsit de scenarita, desi de cand ma stiu am fost foarte circumspecta cu zvonurile?
Din cand in cand politicienii inconstienti si aroganti, fara a cere parerea profesionistilor, fara studiu bine intemeiat, fara a oferi un cadru complet legislativ lasa sa mai iasa din cusca cu interdictii cate o fiara si sa se plimbe liber printre oameni.
Desi in ultimii ani, poporul meu m-a dezamagit, ma bazez totusi pe reactia frusta a majoritatii care nu sta sa disece mult ideea asta si care sa-si exprime o opozitie categorica fata de aceste legalizari.
Putem sa le vedem partile bune, am putea sa ne inchipuim ca o sa fim mai in rand cu lumea buna, dar noi, vorba lui @AVLIL nu suntem pregatiti inca sa mestecam asa ceva. Putem sa constatam, asa cum o face @u.b.i.c ca lumea e mai bogata cultural datorita acestor vicii, dar putem foarte bine si nu ne trebuie multa imaginatie sa ne vedem amestecati printre ei....pentru ca la noi nu exista cultura limitarilor...... nu stim, nu putem, nu vrem sa cream linii de demarcatie strict necesare pentru a ne suporta reciproc, democratic, fiecare in libertatea lui care sa nu deranjeza libertatea celuilalt. Ma tem sa nu ne afundam si mai mult in viermuiala asta haotica si la limita anarhismului in care deja fiecare face ce vrea, iar institutiile au devenit niste oloage surse de stipendii.
A legaliza consumul de droguri , reprezinta , inca de la inceput , un impuls pentru tinerii care oricum strabat perioade dificile ale vietii(adolescenta,perioada a incertitudinilor ) ,deci , din acest punct de vedere , odata ce un lucru e permis , acceptat , considerat ca "valabil ", automat, conduce la amplificarea acestui fenomen.
Exista ideea, in mintea unora , de a fi "tentat " sa incerci , sa experimentezi (din varii motive , exista o stransa conexiune cu acest consum de droguri , conduita antisociala , si suferintele afective )incat , pana la dependenta sau un mod de viata asimilat acestor substante nu e decat un pas .
Va creste numarul de persoane dependente (unii vor gasi o solutie prin consumul de droguri , care exprima ceva pentru fiecare in parte ).
Exista deschise , in acest moment , magazine care comercializeaza asa zise "plante etnobotanice " , amplasate oriunde , pana si langa Spitalul Judetean Constanta,a caror reclama .... e chiar reusita.Mesajul transmis de catre aceasta e ca ...se comercializeaza ceva legal ..si tare. "vrei ceva legal ...si tare?"
Gandesc eu ca accesul la aceste produse nu e limitat(varsta nu cred sa fie respectata , spre exemplu , aceste produse sa fie cumparate de catre persoane cu varste peste 18 ani ), mai mult , sa fie administrate ,totusi , intr-un mod rational
(efectele , din ceea ce m-am documentat , sunt similare cu cel al drogurilor ilegale ,si parca am auzit de decesul unui tanar de 18 ani ).
Din punctul meu de vedere, acceptarea acestor produse in societate nu aduce beneficii : acest fenomen al consumului se amplifica , conduce la dependenta , care incet, incet , duce catre degradarea sanatatii , si ,de ce nu , chiar la moarte .
Mai mult , conduita, comportamnetul in societate e total schimbat .(persoana se retrage catre sine , poate chiar evita o realitate existenta , spre exemplu).
Motivatiile fiecaruia sunt foarte variate , (raspunsul exact il stiu ei ) , insa , ca regula , persoanele echilibrate nu cred ca ai nevoie de anumite substante ca sa ajunga la o anumita stare pshica dorita.
Reactiile , iarasi , sunt diverse (poate exista o pierdere a controlului , o lipsa a discernamantului ).
Si cat de anacronice ar fi unele tipare culturale romanesti , consider ca-s mult mai sanatoase , decat o liberate "exagerata" si "prost inteleasa " de catre unii .
Asa ca nu gasesc niciun argument valid care sa conduca catre ideea legalizarii consumului de droguri .
Traficul trebuie pedepsit, iar consumul , sanctionat nu cu pedeapsa inchisorii , ci spre exemplu , cu obligarea la tratament medical /internarea medicala (sigur , un consum constant , nu unul sporadic ).
Pe cele doua masuri de siguranta sus mentionate nu le privesc ca fiind "sanctiuni", ci ca un mod de sustinere a persoanei care prezinta o asa dependenta.
Cred ca e dificil a fi sedat, a nu fi edificat tu cu tine.
Si cata libertate ar exista, trebuie sa existe si norme , intrucat o stare de anomie (a -fara, nomos -norme ) pe care o aminteste sociologul Emile Durkheim include ideea de" haos social".
In loc sa fie promovat un mod de viata sanatos (modern, sigur ), mai nou , gasesti prin magazine ...plante etnobotanice.
.....
Cred ca ar trebui sa se analizeze cu atentie si sa se raspunda la intrebari ca: Asemenea ”legalizari” ar face mai mult bine sau mai mult rau? Pt cine ar fi mai bine?
......
=D>
Cand am deschis acest subiect voiam, de fapt, sa deschid un altul, ceva de genul: Ce inventie credeti ca urmeaza dupa computer? - Dar am rasfoit ziarele online si m-a luat o durere de cap... gandindu-ma ca eu vreau sa vad ce mari infaptuiri urmeaza si, cand colo, nu vedeam ce MARI probleme sociale avem si cum vor "organele competente" sa le rezolve...
Am citit cu interes expunerile Dvs. si nu mai stau cu teama ca sunt anacronica atunci cand NU sunt de acord cu legalizarea drogurilor. Dar cum putem noi, oamenii de rand, sa ne opunem?
Desi si eu sunt foarte tanara (n-am mai mult de 25 de ani ), am apreciat initiativa unor institutii de a informa tinerii , campaniile acestora , pentru ca esti , oarecum , mai "luminat " cu privire la o problema , cand ai un pliant in fata , si , sigur , doresti sa-l si citesti .
Iar, dincolo de o aparenta , exista si o esenta a unor lucruri.
In loc sa existe programe de informare , campanii , sau orice alta modalitate de a transmite informatii utile, iata un nou mod de abordare a problemei , acceptarea.:)
Nu pot sa nu am o reactie de revolta cand trec pe langa un magazin...cu plante...etnobotanice.:)
:foottap:
Prostitutie
vampirica3
buna ziua,as dori sa va pun o intrebare..care sunt pedepsele pt practicarea prostitutiei,tinand cont ca se face pe cont propriu neimplicand proxeneti.Va ... (vezi toată discuția)