avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Risca inchisoarea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Risca inchisoarea?

Buna ziua,
Parintii mei au un caine de curte (acestia locuiesc in mediul rural), caine care este lasat dezlegat noaptea (ca mai toti cainii de pe acolo) si care dimineata la ora 7.30 a scapat din curte si impreuna cu alti 3 caini ai unor vecini au muscat destul de rau o batrana ce trecea pe drum.
Batrana a fost spitalizata, acum este ok insa cand parintii mei au mers sa vorbeasca cu fiul acesteia pentru o eventuala despagubire (suma ceruta a fost de 6000 ron) dansul i-a amenintat ca duce dosarul in instanta iar parintii mei ar risca sa faca inchisoarea.
Va rog sa ma ajutati cu aceasta problema, parintii mei au o anumita varsta (71 ani si 63) si numai cand aud de inchisoare se ingrozesc.
Mentionez ca batrana respectiva are 91ani si d.p.d.v. al nostru este un incident regretabil.
Risca parintii mei inchisoarea? Daca nu, care ar putea fi pedeapsa?
Va multumesc din suflet pentru raspunsul d-voastra prompt.
Cel mai recent răspuns: Mirelaa , utilizator 13:29, 24 Septembrie 2009
Este greu de spus daca va raspunde penal.
De principiu, poate fi atrasa raspunderea penala dar depinde foarte mult care sunt circumstantele concrete.
Inchisoare nu va face chiar daca ar fi gasita vinovata.

In cadrul unui proces civil va raspunde, dar nu pot aprecia cuntumul daunelor care vor fi acordate de instanta.Nu vor fi mari.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu se pune problema de raspundere penala in acest caz...desi este regretabil ce s-a intampltat. Incercati sa va ingrijiti de starea de sanatate a batranei si sa suportati cheltuielile ocazionate cu insanatosirea acesteia in urma incidentului!
Multumesc mult pentru raspunsul d-voastra.
Din pacate, este caz penal, chiar daca vinovatia este sub forma culpei (adica neglijenta datorita careia se presupune ca a iesit cainele in strada).Cu toate acestea, parintii dvs.nu cred ca ar primi vreo pedeapsa cu inchisoarea, dar sa stiti ca este posibila inchisoare cu suspendare sau amenda penala, depinde ce fel de judecator judeca aceasta cauza. Cu privire la daune, eu nu v-as sfatui sa dati bani asa, aiurea, fara dovada ca i-ati dat pentru ca, dupa cum spuneti ca este fiul batranei, cred ca va va tara oricum in instanta, in speranta ca se va umple de bani.Treaba sta cam asa.V-a refuzat ajutorul pe care i l-ati oferit, lasati-l in pace, dupa ce in prezenta unor persoane straine (vecini, consateni), il mai rugati o data sa va permita sa o ajutati financiar pe batrana, in limitele decentei si bunului simt. Daca veti ajunge in instanta, instanta va stabili ce sume ii datorati si nu cred ca se va sari peste cal. Daca veti constata ca "a mai facut rost" si de iste zile in plus de ingrijiri medicale, care de fapt nu erau necesare, puteti solicita, pe parcursul procesului, expertize medico-legale care sa ateste de cate zile concret era nevoie pentru insanatosire.Explicati-le parintilor ca nimeni nu-i va privi ca pe niste infractori doar pentru ca le-a scapat cainele din curte, chiar daca s-a intamplat acest fapt regretabil.Mult noroc.
Multumesc mult pentru incurajari si pentru sfaturi. Si eu cred ca a mai facut rost de zile de spitalizare " extra" deoarece unii consateni sustin ca au vazut-o pe batrana si era foarte bine.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Certificat medico legal teaa teaa Buna ziua Am sa redau pe scurt cazul meu. Intr-o seara in timp ce imi plimbam cainele am fost atacata de un caine mare de rasa. Am avut sansa sa fiu salvata ... (vezi toată discuția)
Muscata de caine. Raul1raul Raul1raul Buna ziua! Am detinut la mine pe proprietate un caine , ciobanesc de Asia centrala. Anul trecut fiind plecat din tara sa ocupat de caine concubina mea, care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt proprietar caine metis staffordshire (cat. 2, ... officetimes officetimes Buna ziua, sunt proprietar caine metis Staffordshire (cat. 2, cf legii 55).. Acesta a fost eliberat din tarcul inchis si din curtea comuna de catre muncitori ... (vezi toată discuția)