avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legea raspunderii magistratilor
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legea raspunderii magistratilor

Buna ziua,

Nu este prima data cind ma bate gindul, dar acum, cind am vazut ca numai intr-o zi CEDO ne condamna sa platim aproape un milion de euro in doar trei spete, sint mai ingrozita ca oricind de lipsa de profesionalism sau de reaua credinta a judecatorilor (ca sa nu mai zic de revolta pe care mi-o produce greva lor).

Din acest motiv mi-as dori sa initiez o campanie de stringere de semnaturi pentru adoptarea Legii raspunderii magistratilor.

Stie cineva sa-mi spuna care este procedura si daca am nevoie de vreo aprobare?

Va multumesc.

Talida Covaci
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 00:21, 25 Septembrie 2009
ynocentta a scris:

Eroare elga,niciodata magistratii nu isi vor pierde obiectul muncii,indiferent de bugetul financiar .
Ramane bugetul actiunilor in instanta,in continua crestere,mai ales acum cu ocazia "rebeliunii grevistoprotestare"care se manifesta in sistem

Ce-am scris aici e o parodie, nu e de-adevaratelea!!!!! :))
Informatia este mai mult decit utila si binevenita.

Daca nu cer prea mult, ati putea sa nominalizati macar una, sau sa-mi dati un link?

Va multumesc.

Talida Covaci
Nu cred ca o lege a raspunderii magistratilor ar fi chiar oportuna...

Mai intai, magistratii nu pronunta hotararile in nume personal, ci in numele statului.. Prin asta eu, daca sunt pagubit printr-o astfel de hotarare, nu sunt pagubit de judecatorul x, ci de statul roman. Iar daca ulterior se dovedeste ca intr-adevar am fost pagubit, de ce sa alerg eu dupa un judecator sau altul pentru a-mi recupera prejudiciul de la o persoana privata? Statul sa-mi plateasca!
Statul nu da faliment, persoanele private pot avea bani, sau nu!
O mai riguroasa raspundere a statului fata de persoanele pagubite prin actiuni ale statului e necesara iar nu raspunderea unor persoane private!
Iar ce face statul in interior vizavi de proprii angajati, nu ar trebui sa ma priveasca pe mine... e un raport intre un stat si un functionar public!
Eu ca privat nu am ce sa caut acolo. Asta sa o reglementeze statul pe plan intern!

Apoi raspunderea in sine... este evident ca nu poate fi vorba decat de o raspundere pentru culpa foarte grava sau pentru intentie. Or o raspundere pentru faptele intentionate ale judecatorilor (functionari publici) exista si de lege lata (Art 246 si urmatoarele din codul penal). O raspundere pentru o culpa obisnuita e greu de fundamentat juridic, pentru ca intotdeauna legea da judecatorilor si un spatiu de joaca in hotararile care se iau... si e normal sa fie asa!

Una peste alta, eu nu cred ca lipsa unei legi e problema vizavi de hotararile total anapoda care sunt desfiintate de cedo, ci neaplicarea legislatiei actuale cu rigoarea necesara. De fapt chiar si desfiintarea hotararilor la cedo se fac in cea mai mare parte din cauza ca statul roman nu-si respecta propria legislatie! Art din Cedo ajuta in general la interpretarea, insa dreptul in sine izvoraste din legislatia interna.

De fapt in general romania este supraaglomerata de tot felul de acte normative care de regula nu-si au rostul; prin aplicarea prevederilor actuale in litera si spirtul lor s-ar ajunge la rezultate foarte bune...

Conditia: sa se vrea!!!
In mare parte sint de acord cu cele scrise de dumneavoastra. dar sint convinsa ca o lege a raspunderii magistratilor i-ar face pe judecatori mult mai atenti atit la legislatia existenta cit si la modul in care pronunta hotaririle.
Talida Covaci a scris:

In mare parte sint de acord cu cele scrise de dumneavoastra. dar sint convinsa ca o lege a raspunderii magistratilor i-ar face pe judecatori mult mai atenti atit la legislatia existenta cit si la modul in care pronunta hotaririle.


Eu sunt de parere ca o lege noua doar ar complica lucururile unde nu e nevoie...
Vedeti ce s-a ales din raspunderea doctorilor!
Daca se ramanea la dreptul comun, era ok! S-a dat o lege special... poti sa uiti orice forma de raspundere...

Alte discuții în legătură

Intrebare .. tragerea la raspundere a magistratiilor.. reflexleg reflexleg Se poate face o petitie online pt. a atrage atentia in a se pune in vigoare o lege care trage la raspundere judecatorii care sunt raspunzatori pentru deciziile ... (vezi toată discuția)
Raspunderea magistratilor...personal,in cazul condamnarii romaniei de cedo... gigelas gigelas [b]Cred ca ar fi util sa deschidem un topic,cu privire la raspunderea magistratilor,in cazul condamnarii Romaniei la CEDO[/b]. Astfel,parerea mea,ar trebui ... (vezi toată discuția)
Independenta magistratilor Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Cateva observatii cu privire la posibilele cauze ale unor probleme din sistemul nostru juridic. Sper sa deschid o discutie pe aceasta tema. Judecatorul este ... (vezi toată discuția)