avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum e legal - procedura respectare program de relatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum e legal - procedura respectare program de relatii personale

Bună ziua,
Vă rog să-mi spuneţi, cum este legal să procedez, ca să nu fiu acuzată de nerespectarea programului de relaţii stabilită prin sentinţă judecătorească?
Concret: sentinţa prevede că tatăl trebuie să preia copilul din primul weekend al lunii iulie, pentru o perioadă de 2 săptămâni şi din al treilea weekend al lunii august, la fel.
Tatăl copilului nu a venit să ia copilul, nu a anunţat că nu vine, dar nici că vine.
Copilul vrea la ştrand, vrea în excursie, eu îl ţin acasă, fiindcă poate vine tata şi voi fi acuzată că ascund copilul.
Cum e legal?
Mulţumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Iulie 2017
Martonze, utilizator
@When, aşa am făcut, dat tati nu a venit. Mi s-a întâmplat, nu odată, ca în loc de ora 10,după ce m-a anunţat că vine la copil, să vină la ora 13, cu martori. După 10 şi 15 minute, am încercat să-l sun - telefonul lui era închis. I-am scris şi email, că de ce m-a prostit, pe moment nu mi-a răspuns. Norocul a fost că n-am părăsit casa, altfel îmi făcea plângere penală.
Poate nu ştiţi cât de uşor este să ţi se însceneze o nerespectare a programului de vizită, dacă nu ai martori de fiecare dată când ar trebui să vină. A mers la Poliţie şi în instanţă cu martor pe care nu l-am văzut în viaţa mea şi s-a jurat că de mai multe ori, a fost cu tatal minorului la vizită, dar nu i s-a deschis uşa.
În plus, după atâta absenţă, copilul nu vrea să plece, o luăm de la început cu executare silită, consiliere, ajungem la penalităţi în favoarea lui...Nu interesează pe nimenui de ce nu vrea copilul cu el.
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2017
Martonze, utilizator
Martonze, in aceasta situatie cred ca ar merge perfect ce v-a invatat doamna PS, respectiv executorul judecatoresc care sa ateste ca tatal nu a venit.
Eu tot sugerez sa cereti si niste penalizari.
Eu nu inteleg, exista o ora prevazuta in hotarare la care trebuie sa vina tata in primul weekend? Ca daca nu, cand chemi executorul sa constate?
When a scris:

Martonze, in aceasta situatie cred ca ar merge perfect ce v-a invatat doamna PS, respectiv executorul judecatoresc care sa ateste ca tatal nu a venit.
Eu tot sugerez sa cereti si niste penalizari.

Minorul are dreptul la intretinere; pentru asta nerezidentul E OBLIGAT la intretinere. Altfel, si executare silita in civil, si raspundere penala. Aici, legea e foarte clara.:hammer:

Minorul are dreptul la legaturi personale cu nerezidentul; pentru asta nerezidentul NU E OBLIGAT la exercitarea legaturilor personale. Aici, legea...s-a plictisit de claritate.#-o

Asa ca, dle When, daca vi se pare impardonabil ca un tata prevazut cu drept de legaturi personale fata de propriul copil nu are chef sa si le exercite ca atare, puteti initia o initiativa legislativa in acest sens.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
asaofi, utilizator
Asaofi, dumneavoastra nu vi se pare impardonabil ca un copil sa fie silit sa stea in casa zile in sir in asteptarea tatalui care nu mai vine?
De ce mama sa plateasca penalizari daca nu lasa copilul la programul de vizita dar tatal, in unele cazuri sa lipseasca cu lunile apoi sa ceara penalizari?
Daca minorul are drept de legaturi personale dar in cazul in care nu e in fata usii cu bagajul facut, mama e pasibila de amenda, de ce nu tot in baza acestui drept al lui si nerezidentul care nu vine sa fie pasibil de amenda?

Alte discuții în legătură

Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Program vizita minori- calcul zile AniOevet AniOevet Buna ziua, vreau sa va intreb cum se procedeaza in situatia urmatoare: - taticul va lua fetita dupa Paste si in weekendul legal, problema este ca una din ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna fara program de vizita andrep andrep Buna ziua!va rog frumos sa-mi spuneti daca nu am o hotarare prin care sa-mi pot vizita copilul dar am o hotarare in care am custodie comuna pot sa-mi vizitez ... (vezi toată discuția)