avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare mama-fiica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare mama-fiica

Buna ziua.Am urmatoarea problema:locuiesc impreuna cu mama si cu sotul meu in apartamentul mamei,mama fiind unicul proprietar,tatal meu a decedat inaintea cumpararii acestuia.Mama sufera de 22 ani de schizofrenie paranoida,a fost internata la psihiatrie de mai multe ori in acesti ani.Dupa episoadele mai rele,daca isi ia tratamentul de intretinere este un om perfect normal.Am grija singura de ea de aproximativ 15 ani,am ramas langa ea intrucat n-ar fi rezistat singura din cauza problemelor de sanatate, am sustinut-o moral si material. Mai am 2 surori,casatorite,una din ele locuieste in alt oras,cealalta in Germania.Ele au spus,ani la rand,ca nu au nici o pretentie in ceea ce priveste apartamentul, ca imi va ramane mie,avand in vedere ca am grija de mama si am avut grija 5 ani si de fiica celei care locuieste in Germania.De cativa ani insa lucrurile s-au schimbat,una dintre surori chiar a incercat sa o convinga pe mama sa ii vanda apartamentul ajungand pana la notar,unde nu s-a incheiat nici un contract de vanzare-cumparare fiindca nu a vrut mama.Ulterior am primit o scrisoare de amenintare de la sora mea. Intrebarea mea este care este cea mai buna modalitate prin care mama poate sa imi lase apartamentul ,fiindca asta intentioneaza sa faca, fara a exista riscul ca actul care se va intocmi sa fie atacat din cauza problemelor ei de sanatate. Va mltumesc
Cel mai recent răspuns: angiangi , utilizator 16:08, 27 Septembrie 2009
Certificatul medical care sa ateste discernamantul mamei Dv. valabil in perioada in care faceti actul de vanzare-cumparare...este cheia transarii definitive a problemei.
Banuiesc ca acest certificat nu va fi foarte greu de obtinut , intrucat inafara de perioadele in care mama are nevoie de internare , atata vreme cat isi ia medicamentele , e un om normal, cu alte probleme , din cauza reumatismului , tiroidei, stomacului, osteoporozei. A fost si operata pt. cancer de col uterin descoperit in faza incipienta. Acum este bine. Am ajutat-o ,atat cat mi-a stat in putinta, sa depaseasca momentele mai solicitante din punct de vedere psihic pentru a nu avea recaderi.
angiangi a scris:

Buna ziua.Am urmatoarea problema:locuiesc impreuna cu mama si cu sotul meu in apartamentul mamei,mama fiind unicul proprietar,tatal meu a decedat inaintea cumpararii acestuia.Mama sufera de 22 ani de schizofrenie paranoida,a fost internata la psihiatrie de mai multe ori in acesti ani.Dupa episoadele mai rele,daca isi ia tratamentul de intretinere este un om perfect normal.Am grija singura de ea de aproximativ 15 ani,am ramas langa ea intrucat n-ar fi rezistat singura din cauza problemelor de sanatate, am sustinut-o moral si material. Mai am 2 surori,casatorite,una din ele locuieste in alt oras,cealalta in Germania.Ele au spus,ani la rand,ca nu au nici o pretentie in ceea ce priveste apartamentul, ca imi va ramane mie,avand in vedere ca am grija de mama si am avut grija 5 ani si de fiica celei care locuieste in Germania.De cativa ani insa lucrurile s-au schimbat,una dintre surori chiar a incercat sa o convinga pe mama sa ii vanda apartamentul ajungand pana la notar,unde nu s-a incheiat nici un contract de vanzare-cumparare fiindca nu a vrut mama.Ulterior am primit o scrisoare de amenintare de la sora mea. Intrebarea mea este care este cea mai buna modalitate prin care mama poate sa imi lase apartamentul ,fiindca asta intentioneaza sa faca, fara a exista riscul ca actul care se va intocmi sa fie atacat din cauza problemelor ei de sanatate. Va mltumesc

in cazul acestei probleme de sanatate a mamei dvs nu cred ca certificatul de la psihiatru sau de la medicul de familie, ar fi suficient si pertinent in a-i dovedi luciditatea in momentul vanzarii.
astfel, eu cred ca ii va trebui numit un reprezentant legal, care o va asista in fata notarului.
tot in fata notarului, asa cum am mai scris intr-un alt topic, este bine sa luati cu dvs 2 martori, care la o eventuala actiune in instanta, sa depuna marturie in favoarea dvs, sustinand ca mama dvs era perfect constienta de actiunile ei, ir dvs i-ati achitat un pret real pe imobil. numele si adresele martorilor, vor fi trecute la finalul actului de vanzare-cumparare.
din punctul meu de vedere, actul de vanzare-cumparare este mult mai puternic decat o donatie daca am face aceasta comparatie, luand criteriul usurintei cu care poate fi atacat in instanta, mai ales prin faptul ca mama dvs are si alti 2 copii in afara dvs...deci cu totii sunteti mostenitori rezervatari ai dumneaei.

av.m.vasilescu
Pentru ca certificatul medical (de care vorbeam) sa fie "beton" el trebuie eliberat de o comisie de expertiza care, daca nu ma insel, se intruneste pe langa Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici". Va atasez un link si studiati calea pe care puteti ajunge in posesia acestui certificat medical. Si asta cat mai repede!!
[ link extern ] &

Va va trebui tot dosarul medical, cu internari, cu tratamente..... de-a lungul anilor sau macar din ultima internare. Oricum, aveti un punct de plecare.
Tineti-ne la curent cu ce ati rezolvat pe parcurs. Succes!
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
elga50, moderator
Multumesc pentru tot , Angi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie teren+casa cristi0512 cristi0512 Buna seara .In legatura cu o mostenire pe care tatal meu urmeaza sa o primeasca ,mentionez faptul ca ei sunt 3 frati(el + 2 surori ) .Tatal lui a murit in ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare erhabe erhabe Buna ziua! In urma cu vreo 15 ani mama i-a facut contract de vanzare unuia dintre fratii mei pentru un apartament cu 3 camere. Din discutiile avute cu mama ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare ContSters15891 ContSters15891 Ma aflu in urmatoarea situatie: parintii mei erau proprietari in cote parti egale asupra unui bun imobil. tatal meu a decedat in 1993 ,raminind in viata ... (vezi toată discuția)