avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... delegatia de substituire, drept de reprezentare
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

delegatia de substituire, drept de reprezentare

Buna ziua

Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil:
Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din cabinet individual C.
Pentru ca actele de procedura sa fie legal indeplinite de avocat Y din cabinet C, de catre care avocat si folosind care stampila (A&B sau C) se impun a fi semnate inscrisurile:
av Y cu stampila C sau cu stampila A&B?
In eventualitatea ca apreciati ca nu sunt suficiente informatii imi pare rau dar nu am mai multe si, chiar in aceasta situatie, va rog mult un sfat...
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:13, 2 Octombrie 2009
Intram in chestiuni mult mai adanci ...

Legea 51.
Art. 28. - (1) Avocatul înscris în tabloul baroului are dreptul să asiste şi să reprezinte orice persoană fizică sau juridică, în temeiul unui contract încheiat în formă scrisă, care dobândeşte dată certă prin înregistrarea în registrul oficial de evidenţă.


Statut
Art. 113. - (1) Dreptul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activităţi specifice profesiei se naşte din contractul de asistenţă juridică, încheiat în formă scrisă, între avocat şi client ori mandatarul acestuia.

Art. 131. - (1) Contractul de asistenţă juridică prevede în mod expres întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează faţă de terţi prin împuternicirea avocaţială întocmită conform anexei nr. II la prezentul statut.


Art. 221. - (1) Avocatul are obligaţia să depună toate diligenţele necesare pentru îndeplinirea serviciului profesional ce i-a fost încredinţat.
(2) În cazul în care avocatul este împiedicat să îndeplinească serviciul profesional, îşi va asigura substituirea, inclusiv printr-un avocat care îşi desfăşoară activitatea într-o altă formă de exercitare a profesiei, dacă, în prealabil obţine acordul clientului în acest scop. Modelul delegaţiei de substituire este prevăzut la anexa nr. V la prezentul statut.
(3) Pentru activitatea de substituire, avocatul care preia cauza are dreptul la onorariul corespunzător activităţii depuse, în condiţiile înţelegerii dintre avocaţi.


Bun, sa presupunem ca toti avocatii care activau in cadrul societatii A&B erau niste ...impiedicati. Totusi, cat este de legala transmiterea dreptului de reprezentare in baza unei ...fituici, fie ea si model dat prin anexa nu-stiu-care din Statut??.
In afara de eludarea obligatiilor fiscale (pentru ca neinregistrate pe niciunde nu stie nici dracu' cate s-au emis si nici cand/nu au data certa) la ce sunt bune delegatiile astea de substituire?
Nu cumva ar trebui sa existe un contract de asistenta incheiat intre av. A (in numele clientului care i-a acordat dreptul de substituire) si av. B (substituent) care sa prevada si intelegerea asupra onorariului retrocedat, iar av. B sa se legitimeze fata de terti prin imputernicirea avocatiala "sora cu contractul" intocmita cf. anexei II? (pentru ca acesta ...ar avea si ea un numar, ar fi inregistrata pe undeva... Dar se pare ca numai "fraierii" dau banii pe tipizate. "Desteptii" lucreaza pe ...fituici).

Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Parerea mea este ca userul cauta nod in papura dar nu va gasi.
Substituirea este perfect legala daca semnaturile sunt in regula.
Nu este deloc obligatorie din cate stiu existenta unui onorariu catre avocatul care se prezinta efectiv la proces.
Eu nu sunt adeptul substituirii intrucat clientii imi spun in mod expres ca ma doresc pe mine si nu alt coleg si nici nu cred ca ar vrea vreun coleg sa intre in instanta pe apararile mele, dar substituirea este recunoscuta de lege, de instante si de barou.
Dreptul de a contesta orice exista dar ramane la nivel de principiu constitutional in acest caz al userului.

avocat Claudiu Lascoschi
In cazul in care avocatul este impiedicat (la Judecatoria Sighet, de exemplu, exista un judecator (care a fost inainte avocat) care cere ca avocatul care nu se poate prezenta in cauza si isi asigura substituirea sa faca dovada acestei impiedicari si doar atunci i se accepta substituirea (formalism excesiv, dupa parerea mea, mai ales in penal unde interesul inculpatului este sa i se asigure dreptul la aparare).
Din cate am vazut eu in 10 ani de avocatura, in Suceava, Cluj, Bistrita, Maramures, Arad... substituirea este o activitate gratuita. La viata mea am substituit la greu, doar din colegialitate: serviciu contra serviciu... Nu am intalnit pana acuma avocat sibstituent care sa fie remunerat pentru activitatea asta.
Insa, intr-adevar, daca delegatia de substiutire este doar pentru anumite activitati, avocatul substituent poate sa exercite doar acele activitati. In orice caz, raspunde personal pentru toate actele pe care le face, asa cum si avocatul care isi delega colegul pentru subtituire raspunde in fata clientilor (suntem in cadrul mandatului special).
Din ce zicea colegul mai sus, ca nu ar fi fost semnatura avocatului care se pretinde ca asemnat actul, intram in sfera penalului, a falsului...
avTodincaVeronica a scris:

Din cate am vazut eu in 10 ani de avocatura, in Suceava, Cluj, Bistrita, Maramures, Arad... substituirea este o activitate gratuita. La viata mea am substituit la greu, doar din colegialitate: serviciu contra serviciu...


Corect. Am in jur oameni pe care ma pot baza si care s-ar putea baza pe mine in caz de nevoie.
Dar, chiar fara sa cunosc amanunte, as putea sa pun pariu ca intre soc A&B si cab. C din povestea de mai sus ... e mai mult decat colegialitate.
Ca nu degeaba dl jude (fost avocat) a devenit de-un formalism excesiv.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Cum motiveaza judecatorul de la Sighet neacceptarea substituirii?
Daca avocatul se afla in imposibilitate de prezentare, in opinia mea nu vad de ce s-ar mai substitui.Se poate acorda alt termen si gata.Evident ca se va face dovada imposibilitatii de prezentare.

Sau ce intelege dumnealui prin imposibilitate de prezentare a avocatului?
Daca are mai multe termene in aceeasi zi considera imposibilitate de prezentare a avocatului sau doar daca este bolnav?

Si daca nu accepta substituirea ce face?
Acorda avocat din oficiu sau acorda alt termen de judecata?
Avocat din oficiu nu poate acorda daca exista un avocat care sa substituie avocatul ales.
Ce face pe starea de arest daca nu accepta substituirea si trebuie sa se pronunte neaparat pe starea de arest ?
In acest caz nu poate acorda avocat din oficiu daca e prezent avocatul care substituie.

Doar in civil ar putea sa amane asa, pur si simplu, dar si aici exista probleme intrucat daca vin martori sau parti din alte orase este dezastroasa situatia pentru acestia.

La Bucuresti am observat ca instantele vor sa te substitui decat sa iti acorde alt termen de judecata in caz ca nu te poti prezenta.Am avut un caz civil in care instanta, la insistentele partii adverse, nu mi-a acordat termen pentru a ma putea prezenta si mi-a spus ca pot sa fac substituire.
In procese penale am vazut instante care le-a cerut la colegi in mod politicos sa incerce sa faca substituire ca sa nu se mai amane cauza ori sa se acorde avocat din oficiu pe starea de arest.

Substituirea nu este totusi obligatorie si nu vad o obligatie efectiva din partea avocatului de a face o substituire in cazul procesului penal.
Dar, avocatul are obligatia de a se prezenta totusi la judecata.
Si instanta are obligatia de a asigura si garanta dreptul la aparare.Daca avocatul nu se poate prezenta si depune cerere in acest sens, instanta nu poate judeca cauza pe fond in lipsa avocatului ales.Se va amana.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Delegatie de substituire vasile2013 vasile2013 1.Ce numar poarta delegatia de substituire? Poarta numarul contractului de asistenta juridica incheiat cu clientul sau trebuie inregistrat separat? 2. ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare cu cabinet de avocat geo26 geo26 buna seara! Un cabinet de avocat x poate incheia un contract de colaboarare cu un alt cabinet de avocat Y?? respectiva colaboarare are ca obiect ... (vezi toată discuția)
Refuzul clientului la avocat. client care nu doreste substituirea avocatului in fata instantei penale.refuzul clientului CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la ... (vezi toată discuția)