avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu pt nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu pt nastere

buna ziua. sunt angajata in 2 locuri de munca si am nascut de curand. doresc sa fac o cerere la ambele locuri de munca pt acordarea acelui salariu ajutor, corespunzator unui salariu mediu pe unitate. la unul din locurile de munca sunt angajata ca un sfert de norma. as dori sa va intreb daca in aceste conditii la acest al doilea loc de munca voi primi numai un sfer din acel salariu mediu pe unitate care se da cand nasti, si nu unul intreg. multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 12:25, 6 Octombrie 2009
M-am uitat in CCMUNN si nu inteleg daca este obligat angajatorul sa plateasca diferenta dintre salariul brut si indemnizatia de maternitate.
Recunosc ca nu m-am legat de acest lucru pana acum si chiar avem 2 cazuri cu angajate insarcinate.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine!
rocristina a scris:

M-am uitat in CCMUNN si nu inteleg daca este obligat angajatorul sa plateasca diferenta dintre salariul brut si indemnizatia de maternitate.
Recunosc ca nu m-am legat de acest lucru pana acum si chiar avem 2 cazuri cu angajate insarcinate.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine!


Dar ajutorul de nastere este obligat sa-l plateasca?
1. Sa mai citim din CCMUNN:
ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

2. Eu interpretez astfel:
- perioada de acordare a diferentei este stabilita in CCM la nivel de unitate (nu mai mica de 6 saptamani). Deci, perioada de acordare este de discutat si nu acordarea acestui drept. Cine nu are CCM ce face? Conform alin.(1) al art.66 diferenta se va compensa, nu zice ca se poate compensa, deci are caracter imperativ. Adica daca nu ai CCM acorzi aceasta compensatie minim 6 saptamani.
- aceasta diferenta se acorda din fondul de salarii. Suma se trece in statul de plata si se impoziteaza conform legii.
D-na Angel 2007, colega mea de la salarii nu are voie sa dea lamuriri si de fapt existenta contractului colectiv la nivel de unitate e ceva ultra secret, nimeni nu stie ce scrie in el.
Ei insista ca aceasta compensare se acorda doar pentru cei care au indemnizatia de maternitate plafonata, dar in secret o colega mi-a zis ca se acorda si pentru restul dar net pe net.
La primul copil am cerut compensarea fara sa fac cerere scrisa, la actualul copil o sa cer si o sa ma cert cu ei.
Eu nu vad de ce CCMUNN ar stipula drepturi doar pentru cei care au salariile foarte mari si au indemnizatia de medical plafonata!
Multumesc frumos!!!

Alte discuții în legătură

Calcul completare 15% / salariul bonus cf art. 51 si art. 66 din ccmunn 2007-2010 brotacel1 brotacel1 Buna ziua, Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu pre/postnatal Mihaeka Mihaeka una ! Ma puteti ajuta si pe mine va rog :) Cum se calculeaza diferenta de 15% pentru concediul pre/postnatal pentru cele minim 6 saptamani prevazute in ... (vezi toată discuția)