avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu pt nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu pt nastere

buna ziua. sunt angajata in 2 locuri de munca si am nascut de curand. doresc sa fac o cerere la ambele locuri de munca pt acordarea acelui salariu ajutor, corespunzator unui salariu mediu pe unitate. la unul din locurile de munca sunt angajata ca un sfert de norma. as dori sa va intreb daca in aceste conditii la acest al doilea loc de munca voi primi numai un sfer din acel salariu mediu pe unitate care se da cand nasti, si nu unul intreg. multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 12:25, 6 Octombrie 2009
In primul rand CCM-ul la nivel de unitate se negociaza de patronat pe de o parte si sindicat sau reprezentantii salariatilor,pe de alta parte,urmand a se aduce la cunostinta tututuror salariatilor.

In al doilea rand dvs. aveti obligatia respectarii CCM-ului la nivel de unitate,si ma intreb cum va indepliniti aceasta obligatie,daca nu stii ce scrie in el?

In al treilea rand angajatorul este obligat sa va dea toate lamuririle vis-a-vis de drepturile dvs., calcul si plata,si nu inteleg ,adica in baza carui cadru legal nu are voie, pt ca nu cererti informatii despre alta persoana!

De retinut este faptul ca orice drept salarial se plateste urmare a unei solicitari din partea dvs.

Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
Avem noi o companie ciudata. Se considera ca daca oamenii nu isi stiu drepturile nu le vor cere si toata lumea se uita urat la cei care o fac totusi.
Banuim ca sunt drepturi in acel contract colectiv superioare celui la nivel national, pe care le cer si de care beneficiaza doar cei care trebuie sa stie de aceste drepturi.
Lucrand la HR stiu sigur ca avem contract colectiv de munca si ca sunt prevederi in favoare angajatilor pe care ei nu doresc sa le folosim.

Obligatiile sunt sigura ca ni le-au spus ei in alte forme.

Colega mea de la salarii a incercat sa ma ajute cu cateva informatii si i s-a atrasa atentia. Mi-a spus in mare secret ca a fost mustrata si ca nu ma mai poate ajuta.
O rugasem sa imi explice cat imi va scadea indemnizatia din prenatal daca o sa am concedii medical in perioada urmatoare (am unele probleme cu sarcina si medicul mi-a recomandat sa intru in medical pentru a sta in pat).
Ea mi-a spus ca prevederea legata de compensare exista in contractul colectiv si ca se compenseaza net pe net.
Dupa ce a fost mustrata a preferat sa nu imi mai raspunda la intrebari.

E posibil sa creada ca se face compensarea net pe net sau sa imi dea informatii false ca sa nu mai depun cererea ?
1. CCM nu este secret. El a fost semnat de reprezentantii patronatului si de cei ai salariatilor si trebuie adus la cunostinta tututror angajatilor pentru ca este"legea partilor".
2. CCM se aduce la cunostinta salatiatilor in momentul semnarii CIM sau dupa ce CCM a fost inregistrat la DMPS.
3. Puteti face sesizare la DMPS si chiar si la ITM pentru ca nu vi se asigura accesul legal la CCM.
Daca aveti sindicat l-a semnat de ce nu va adresati lor?
Nu avem sindicat, au fost desemnati niste reprezentanti ai angajatilor, nu am nici cea mai vaga idee cine sunt acestia.

Nu cred ca e cazul sa fac sesizari, mai ales ca dupa aia o sa imi faca probleme si nu merita. Sunt un pic protejata de sarcina si nu ma pot concedia, dar imi pot face viata amara pana intru in prenatal si ma pot intarzia cu adeverintele pentru medic sau pentru dosarul de CIC.
O sa cer compensarea pentru 6 sapt cat scrie in CCMUNN, macar atat de mi-ar da.

Alte discuții în legătură

Calcul completare 15% / salariul bonus cf art. 51 si art. 66 din ccmunn 2007-2010 brotacel1 brotacel1 Buna ziua, Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu pre/postnatal Mihaeka Mihaeka una ! Ma puteti ajuta si pe mine va rog :) Cum se calculeaza diferenta de 15% pentru concediul pre/postnatal pentru cele minim 6 saptamani prevazute in ... (vezi toată discuția)