avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu din 2015, pierdut?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu din 2015, pierdut?

Am constatat ca mai am zile de concediu din 2015. Daca stiu bine se pot lua in 18 luni de la sfarsitul lui 2015, deci termenul ar fi expirat in iunie anul acesta.

Pot sa mai cer plata acestor zile? De luat cred ca nu se mai pot. Sau s-au pierdut complet?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 16 Iulie 2024
Nu stiu daca este o schimbare in CM, varianta 2023 zice:
Art. 171. -
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Datorate inseamna luna in care trebuiau platite sau (daca nu s-au platit) ca ele sunt datorate pana la incetarea CIM si de abia atunci incep cei 3 ani?
Si daca este aceasta o modificare, schimba ce m-ati sfatuit in 2017 in legatura cu CO?

Nu s-a schimbat nimic in opinia mea.
Deci datul zilelor e la latitudinea angajatorului insa compensarea la incetarea CIM este obligatorie pt. el si dupa 20 de ani sau doar 3 ani dupa ce a aprut dreptul la acele zile de concediu?
compensarea in bani a CO neefectuat este limitata numai la actiunea in instanta, angajatorul putand compensa in bani si CO neefectuat de peste 3 ani.
Deci: Nu mi-am luat concediul in 2015. Lucrez la acelasi angajator pe acelasi CIM pana in 2025, moment la care inceteaza CIM si se naste dreptul la actiune. Pot cere compensarea in instanta pana in 2028. Corect?

Alte discuții în legătură

Termenul de prescriptie a co neefectuat lauraadriana lauraadriana La incetarea CIM salariatul solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in perioada derularii contractului de munca, respectiv 2007-2016. ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)