avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... calitatile avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

calitatile avocatului

de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” aceste calitati. din cate am citit - ma refer aici la argumentatia pe care au avut-o cei ce organizeaza acest concurs - se doreste cresterea calitatii avocatului si intrarea in profesie a celor care sunt demni sa poarte roba de avocat. sustinerea mea este ca acest examen nu face o verificare a calitatilor viitorului avocat.

cu riscul de a posta un mesaj lung va voi cita din profesorul T. Pop:

„O activitate atat de complexa si constructiva, cum este apararea, reclama pregatire juridica, cultura generala, logica stransa, spirit de analiza psihologica, spontaneitate si suplete in discutie, tact si urbanitate fata de adversar, vigilenta si energie in observatiune si actiune, captarea cat mai larga a increderii inculpatului ( n.n. citatul este din vol.II - Drept procesual penal, Parte generala, Tipografia Nationala S.A., Cluj, 1947), moralitate, omenie, constiintiozitate, devotament, pregatirea procesului, talent oratoric, sau cel putin vorbire ingrijita.”

cred ca acestea sunt aplicabile si in materie civila, comerciala s.a.m.d.

Este evident ca multe dintre aceste calitati se si dezvolta in timp, dar ab initio cel ce urmeaza a profesa trebuie sa aiba capacitatea de a le dezvolta.

daca suprapunem citatul de mai sus peste modalitatea de examinare, actualmente aceasta testeaza doar pregatirea juridica si nici asta, as spune eu, in prea mare masura.
deci, cu sinceritate, sa vedem daca acest examen testeaza ceea ce ar trebui sa testeze.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:00, 2 Octombrie 2009
Sa inteleg ca nu intra la discutie avocatii de consultanta?
Andreea Lisievici a scris:

Sa inteleg ca nu intra la discutie avocatii de consultanta?

Dupa parerea mea , unul dintre motivele principale care determina un client sa angajeze un avocat , chiar daca ii ofera doar consultanta , este faptul ca la nevoie acel avocat ii va apara interesele in fata instantei de judecata .
Consultanta ii poate oferi si un contabil sau preot , dupa caz !
nu cred ca m-as duce la preot sa imi dea o consultanta judirica asa cum nu m-as duce la un avocat sa-mi dea consultanta in cele sfinte (doamne fereste) :D.

cred ca trebuie sa uitam aia cu pledatul in orice cauza. dimpotriva cred ca ar trebui ca avocatii sa inceapa sa-si cunoasca si sa-si constientizeze limitele ( aca voi intra mi se aplica si mie). asta cu bun la toate e o meteahna veche a romanului. avocatii, unii sunt, iar altii trebuie sa devina specializati.

cauzele interesante sunt cele discutabile, ca altfel ar fi doar rutina. diferenta e, si aici revin la moralitate, puterea avocatului de a-i spune unui client ca nu are sanse chiar cu riscul de a pierde un onorariu.

ca sa inchei mai spun doar ca sincer eu sper, pentru mine personal, ca daca o sa am nevoie de un avocat sa fie unul care face in asa fel incat sa NU ajung in fata instantei de judecata.
Pai daca avocatii incearca sa se specializeze asta inseamna ca intra in foame !
Chiar pe acest forum a fost acordata consultanta in cele sfinte , asa ca inceputul a fost facut ! :rolleyes:
În România sunt peste 50 de Universităţi particulare şi de stat cu specializarea în ªtiinţe Juridice. Generaţiile de absolvenţi de Drept sunt tot mai numeroase, iar calitatea învăţământului ( inclusiv, nivelul de pregătire al studenţilor) ,începând din 1997-1998, scade continuu.
Au apărut Universităţi precum: Univ. "George Baritiu" Braşov :O, Universitatea Danubius Galaţi :slap: etc. Există acest cerc vicios ... Facultăţile s-au transformat în timp în afaceri foarte rentabile, astfel că oricine poate să obţină o diplomă dacă are destui bani.
Părerea mea: trebuie să se revină la un învăţământ de calitate. Nu ştiu cum ... poate să se revină doar la Univ.de stat şi / sau în cazul Univ.particulare, absolvenţii acestora să susţină examenul de licenţă în cadrul Univ. de stat. Este valabil pentru toate specializările.
Cred că, de aici trebuie să începem ...
:bow:

Alte discuții în legătură

Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Avocatura in ue zerognost zerognost Un avocat definitiv in Romania poate profesa in Anglia? Ii e recunoscuta calitatea de avocat, studiile din Romania? Trebuie sa dea examene, teste ... (vezi toată discuția)
Cum devin un avocat karinaa karinaa Buna, ma numesc Karina si sunt licentiata in cadrul universitatii de drept si de asemenea am si un master in drept penal.As dorii si eu cateva informatii ... (vezi toată discuția)