avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... calitatile avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

calitatile avocatului

de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” aceste calitati. din cate am citit - ma refer aici la argumentatia pe care au avut-o cei ce organizeaza acest concurs - se doreste cresterea calitatii avocatului si intrarea in profesie a celor care sunt demni sa poarte roba de avocat. sustinerea mea este ca acest examen nu face o verificare a calitatilor viitorului avocat.

cu riscul de a posta un mesaj lung va voi cita din profesorul T. Pop:

„O activitate atat de complexa si constructiva, cum este apararea, reclama pregatire juridica, cultura generala, logica stransa, spirit de analiza psihologica, spontaneitate si suplete in discutie, tact si urbanitate fata de adversar, vigilenta si energie in observatiune si actiune, captarea cat mai larga a increderii inculpatului ( n.n. citatul este din vol.II - Drept procesual penal, Parte generala, Tipografia Nationala S.A., Cluj, 1947), moralitate, omenie, constiintiozitate, devotament, pregatirea procesului, talent oratoric, sau cel putin vorbire ingrijita.”

cred ca acestea sunt aplicabile si in materie civila, comerciala s.a.m.d.

Este evident ca multe dintre aceste calitati se si dezvolta in timp, dar ab initio cel ce urmeaza a profesa trebuie sa aiba capacitatea de a le dezvolta.

daca suprapunem citatul de mai sus peste modalitatea de examinare, actualmente aceasta testeaza doar pregatirea juridica si nici asta, as spune eu, in prea mare masura.
deci, cu sinceritate, sa vedem daca acest examen testeaza ceea ce ar trebui sa testeze.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:00, 2 Octombrie 2009
indiscutabil avocatul trebuie sa fie bine pregatit din punct de vedere informational. prin urmare inceputul trebuie sa constea intr-un invatamant de calitate.dar nu pot fi de acord ca invatamantul de calitate se regaseste doar la universitatile de stat. sunt de acord ca au aparut, vorba romanului, multe universitati particulare precum ciupercile dupa ploaie, dar nu toate sunt de proasta calitate. cred ca in timp se vor sorta de la sine si vom ajunge in situatia unei ierarhizari clare a universitatilor. din pacate sunt multe universitati de stat care sunt mai dezastru ca unele particulare :(. plus ca eu cred ca doar initiativa privata poate duce la concurenta si cresterea calitatii. atata doar ca inca, si in acest domeniu ca in multe altele, romania este inca in scutece. dar am speranta ca va creste mare :D

pentru romania inedit

nu cred ca vor face foame - deja sunt multi avocati care s-au specializat in materie comerciala, de exemplu si le merge fooooarte bine. referitoar la cele sfinte - saru`mana m-ati facut sa zambesc de buna dimineata... mai stii, orice este posibil si daca stau sa ma gandesc am avut un coleg de facultate preot ;)
romania inedit a scris:
Dupa parerea mea , unul dintre motivele principale care determina un client sa angajeze un avocat , chiar daca ii ofera doar consultanta , este faptul ca la nevoie acel avocat ii va apara interesele in fata instantei de judecata .

Eu cred ca nu. Stiu ca activitatea unui avocat de consultanta este inca foarte prost constientizata sau inteleasa, dar in realitate de cele mai multe ori consultanta nu ajunge la litigii si nici invers. La un avocat de consultanta ajung proiectele de restructurari societare, privatizarile, implementari de proiecte in diverse domenii, dezvoltatorii imobiliari, chiar si guvernul atunci cand vrea o opinie pe proiecte legislative, etc. Eu cred ca nu degeaba societatile de avocati considerate de top peste tot in lume au avocati clar specializati fie in consultanta fie in litigii (cu supra-specializari, desigur).
Eu m-am referit la situatia actuala din Romania .
Din pacate in Romania consultanta inseamna de cele mai multe ori spaga , sifonarea banilor publici sau plata unor drepturi salariale .
Pana cand clientii nu vor constientiza ca o consultanta de calitate ii fereste de multe probleme ulterioare .
Avocatii de consultsanta sunt numai avocati de consultanta si nu au pledat niciodata in instanta ? :O
romania inedit a scris:
Avocatii de consultsanta sunt numai avocati de consultanta si nu au pledat niciodata in instanta ? :O

Foarte multi, da. Tot asa cum foarte multi avocati de litigii nu au lucrat vreodata pe consultanta. Nu vad de ce e asta un lucru rau sau de ce e socant. In sistemele commion law nu degeaba unii sunt barrister si unii sunt solicitor.

PS: Eu sunt avocat de consultanta in Romania, stiu ce vorbesc si nu am de-a face cu spaga, sifonarea banilor publici sau altele. Consultanta nu inseamna decat in foarte mica parte ca, de exemplu, un salariat se duce la avocat si il intreaba care ii sunt drepturile si ce poate sa faca in X situatie.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator
Am scris ca din pacate in Romania consultanta inseamna de cele mai multe ori spaga , sifonarea banilor publici sau plata unor drepturi salariale , nu ca asta este o regula generala . #-o

Inteleg foarte bine ce este consultanta , pentru ca de zece ani ma ocup de contabilitate !

Din nefericire in Romania la consultanta apeleaza de obicei firmele straine , firmele romanesti nefiind obisnuite sa plateasca pentru acest gen de servicii .

Alte discuții în legătură

Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Avocatura in ue zerognost zerognost Un avocat definitiv in Romania poate profesa in Anglia? Ii e recunoscuta calitatea de avocat, studiile din Romania? Trebuie sa dea examene, teste ... (vezi toată discuția)
Cum devin un avocat karinaa karinaa Buna, ma numesc Karina si sunt licentiata in cadrul universitatii de drept si de asemenea am si un master in drept penal.As dorii si eu cateva informatii ... (vezi toată discuția)