avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... calitatile avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

calitatile avocatului

de cateva zile tot citind forumurile ma intreb ce calitati trebuie sa posede un avocat si cat de mult examenul de admitere in avocatura „testeaza” aceste calitati. din cate am citit - ma refer aici la argumentatia pe care au avut-o cei ce organizeaza acest concurs - se doreste cresterea calitatii avocatului si intrarea in profesie a celor care sunt demni sa poarte roba de avocat. sustinerea mea este ca acest examen nu face o verificare a calitatilor viitorului avocat.

cu riscul de a posta un mesaj lung va voi cita din profesorul T. Pop:

„O activitate atat de complexa si constructiva, cum este apararea, reclama pregatire juridica, cultura generala, logica stransa, spirit de analiza psihologica, spontaneitate si suplete in discutie, tact si urbanitate fata de adversar, vigilenta si energie in observatiune si actiune, captarea cat mai larga a increderii inculpatului ( n.n. citatul este din vol.II - Drept procesual penal, Parte generala, Tipografia Nationala S.A., Cluj, 1947), moralitate, omenie, constiintiozitate, devotament, pregatirea procesului, talent oratoric, sau cel putin vorbire ingrijita.”

cred ca acestea sunt aplicabile si in materie civila, comerciala s.a.m.d.

Este evident ca multe dintre aceste calitati se si dezvolta in timp, dar ab initio cel ce urmeaza a profesa trebuie sa aiba capacitatea de a le dezvolta.

daca suprapunem citatul de mai sus peste modalitatea de examinare, actualmente aceasta testeaza doar pregatirea juridica si nici asta, as spune eu, in prea mare masura.
deci, cu sinceritate, sa vedem daca acest examen testeaza ceea ce ar trebui sa testeze.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:00, 2 Octombrie 2009
t.simona a scris:
Am zis comercial nu civil.

Exact, eu v-am raspuns ca nu e vorba numai de specializare pe comercial.

Normal ca se pot specializa in orice domeniu, dar cei care dau consultanta de ex in divorturi...

Consultanta in aspecte litigioase nu exista ca specializare. Despre un aspect (chiar si numai potential) litigios nu se discuta decat cu un avocat de litigii. Tocmai de asta si spuneam ca nu cred ca vorbim de acelasi lucru.

La astfel de cazuri m-am referit, cind un sfat dat in teorie de cineva este pus in practica de altcineva.

O asemenea situatie e de evitat, fie ca e vorba de proiecte de consultanta (pentru ca si astea se pun in practica, am dat exemple mai sus) sau de litigii (care implica si consultanta pre-litigioasa).

Ma tem ca am cam deviat discutia :)
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatura in ue zerognost zerognost Un avocat definitiv in Romania poate profesa in Anglia? Ii e recunoscuta calitatea de avocat, studiile din Romania? Trebuie sa dea examene, teste ... (vezi toată discuția)
Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Cum devin un avocat karinaa karinaa Buna, ma numesc Karina si sunt licentiata in cadrul universitatii de drept si de asemenea am si un master in drept penal.As dorii si eu cateva informatii ... (vezi toată discuția)