avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unei jumatati dintr-un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unei jumatati dintr-un apartament coproprietarului

Mama si cu mine avem impreuna cu cota parte 50% fiecare un apartament cu 3 camere, in urma succesiunii facute dupa decesul tatalui meu. Acum, ea ar vrea sa-mi vanda jumatatea ei, si as vrea sa inteleg cum vor decurge lucrurile
Mentionez ca nu avem o relatie prea buna. Cand a facut succesiunea m-a chemat la ultima infatisare doar sa semnez, si a venit cu 2 martori care au declarat ca celalalt apartament, in care locuieste ea, a fost cumparat fara ca tata sa contribuie ( ei fiind casatoriti). Cand a cumparat acel apartament, a vandut garsoniera in care locuia tata (cumparata din banii mosteniti in urma mamei lui) si l-a adus cu mine in cel de 3 camere. Tata a murit in 2003 si atunci a fost facuta si succesiunea. Am semnat, ce puteam sa fac???? Poate doar sa nu accept succesiunea asa, dar m-am gandit.... e mama, totusi.
Apartamentul a fost mai mult inchiriat, eu locuind in alta parte cu sotul si copilul. Dar acum i-am zis ca nu mai vreau sa fie inchiriat pentru ca o data pe saptamana vin si stau seara acolo. Locuiesc departe de serviciu si ca sa nu intarzii vin de seara in Bucuresti pentru tura de zi. Pentru ca nu mai are bani din chirie, s-a gandit sa-mi ceara mie jumatate de chirie. Eu i-am zis ca nu vreau asa, a zis ca ma da in judecata. Ma rog, i-am zis si eu cate mi-a facut, si m-a facut sa sufar mult. Oricum i-am zis ca decat la judecata, mai bine imi face contract de vanzare cumparare pe jumatate de apartament. Oricum de la ea ma astept la ce-i mai rau. Adica, daca poate, are ocazia, ma va chinui mult si bine. I-am spus si ei, la ea banul conteaza, nimic altceva. Cand am fost buna de folosit, am fost buna, cand n-a mai putut sa ma foloseasca, nu mai eram buna.
Cum va fi evaluat apartamentul, la ce pret? Ce pot face eu ca sa ma apar? Ea cred ca deja s-a informat, stie ce sa faca. E o persoana calculata, intotdeauna are cartile aranjate. Oare trebuia sa o las sa ma dea in judecata? Am ajuns sa ma intreb ce rau imi va mai face.....
In caz de iesire din indiviziune si partaj va trebui sa ii dea bani celui care ii ramane imobilul daca nu exista alta intelegere.

Ar fi bine sa verificati ce a facut la notar.
Pot exista multe variante.
Buna ziua.

Am discutat cu mama azi, si a venit cu urmatoarea propunere:
- ca eu sa ies din indiviziune, renuntand la jumatate de apartament (acela de doua camere, care nu a fost introdus in succesiune, ca a venit cu doi martori care au declarat ca l-a cumparat din bani proprii), iar ea sa-mi faca vanzarea jumatatii ei din cel de trei camere, la pretul de 15000 euro.
Daca ea detine apartamentul cu doua camere, jumatate din apartamentul cu trei camere, iar eu cealalta jumatate, ce inseamna iesirea din indiviziune?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Nu stie nimeni?
As mai vrea sa stiu daca poate sa-mi vanda jumatatea de apartament fara sa ies din indiviziune (pentru ap. de doua camere, care nu a intrat in succesiune, iar eu semnand acceptul succesiunii asa). Din asta inteleg ca renunt sa mai mostenesc ceva de la ea. Sa inteleg ca jumatatea aceea era ceea ce trebuia sa primesc din succesiune de pe urma tatei? Chiar daca nu l-a bagat in succesiune, ma gandesc ca a fost dobandit in timpul casatoriei.

Mentionez ca am aflat de faptul ca nu a bagat apartamentul in succesiune in fata notariatului, Am semnat aproape prin constragere , prin intimidare (dar am semnat, nu am ce mai face), pentru ca a sarit in fata mea, a tipat aproape, ca e munca ei, dreptul ei, si-asa mai departe,

Acuma, daca in fata notarului refuz sa semnez propunerea asa, ce poate face? Poate sa vanda altcuiva acea jumatate fara acceptul meu, eu detinand cealalta jumatate? Se mai poate discuta si de alta propunere? Sunt speriata ca a mers la acelasi notar, la care s-a incheiat succesiunea. Puteam sa mergem la alt notar? Ea mi-a spus ca nu se poate. Ca a fost la alt notar si a fost trimisa la cel vechi obligatoriu. Mi-e teama ca notarul va tine cu ea, si nu-mi va da toate informatiile.

Eu pot veni cu alta propunere: sa renuntam reciproc fiecare la jumatatea celeilalte, eu dandu-i o suma mai mica de 15000 de euro? Notarul poate stabili pretul apartamentului? Am vazut ca exista liste cu preturi in functie de zona.

Am stabilit sa ne intalnim in fata notarului joia viitoare. Voi gasi contractul gata facut sau se va mai discuta? Pentru ca data trecuta asa a procedat. A facut toate actele, iar pe mine m-a chemat doar sa semnez actul final. Ar fi trebuit sa existe o alta intalnire, semnatura inainte, nu stiu. Pe mine nu m-a chemat sa vorbim inainte. Simt ca parca m-a pus in fata faptului implinit. Dar eram mai tanara, chiar nu stiam cum merg treburile astea.
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2017
AndreeaMarc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e usor de inteles situatia, mergeti la un avocat, mama dv. a mers, mergeti si dv.
Daca nu aveti bani, nu stiu cum puteti cumpara, stabiliti cu ea rate sau cum vreti.
Pretul nu-l stabileste nimeni, partile il stabilesc, adica dv.impreuna cu mama.

Pentru ca intrebarile dv. sunt de la chestiuni generale la unele foarte concrete si particulare, ne e dificil sa raspundem, ne trebuuie multe informatii si dv. multe explicatii. De aceea, fata in fata cu cineva poate va va fi mult mai bine.

La notar asa mergeti mereu, gasind actele gata, nu negociati acolo, acolo incheiati ce ati negociat inainte singure sau cu mediator sau cu avocat... La fel si clauzele contractuale si pretul si termene etc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Adica, daca am spus ca sunt de acord, iar apoi m-am gandit mai bine si am inteles ca e in defavoarea mea, trebuie sa semnez? Eu nu am fost de acord in fata notarului sa se faca asa... doar in discutia cu ea. Daca mama a fost la notar si a dictat termenii dupa care se face contractul, sa inteleg ca pot refuza doar daca nu e ceva la fel cum am fost de acord.

Alte discuții în legătură

Vanzare fara acord si nedeclarare bunuri la succesiune. StelaP StelaP De pe urma mamei mele decedata in Februarie 2009 am ramas 3 mostenitori. Doi copii si sotul. Din ziua in care am fost anuntata ca mama a murit ( locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Transmitere jumătate din proprietate de la unul dintre parinti Czikaalexandra98 Czikaalexandra98 Buna seara! Se poate ca mama sa imi treaca la nume 50% din imobil, fără ca tata sa fie de acord, sau fără a sti de asta? Tin sa menționez ca e pe numele ... (vezi toată discuția)
Situatie incurcata ema55 ema55 Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat competent. Cazul meu este urmatorul. Parintii mei aveau in localitatea X un teren de 1545 m2. Eu am inca ... (vezi toată discuția)