avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, nemultumiri, sfaturi, legislatie,etc.)

Incerc sa ofer celor interesati, un spatiu in care sa poata primi raspunsuri legate de asigurarile obligatorii si facultative.Rugamintea mea este sa pastram decenta unei discutii cu caracter general si totusi la obiect.
Mai precis : - fara a utiliza nume proprii de persoane sau firme.
Personal voi folosi termenul de Asigurator (sau prescurtat As.) pentru oricare din firmele de asigurari si asigurat (sau prescurtat as ) pentru persoana in cauza.
Trebuie de retinut ca in limitele impuse de legislatia in materie, fiecare Asigurator isi are politica (conditiiile) de asigurare atat privind contractele(politele) cat si privind plata daunelor.Din acest motiv, discutiile vor avea acest caracter general, fiind greu de cunoscut toate variantele/ofertele existente pe piata, acest lucru putand fi lamurit numai cu ajutorul celor care solicita ajutorul.
Pentru cei care va vor ajuta alaturi de mine, le ofer de pe acum =D>=D>=D>=D>
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:29, 3 Octombrie 2010
Insist putin pe termenul de "fransiza":

- fransiza deductibila: despagubirea se va face scazand din valoarea "daunei" aceasta fransiza, fie ca este o suma absoluta fie ca este un procent din baza de calcul (de regula din suma asiurata sau valoarea daunei);
- fransiza atinsa: un exemplu edificator este pe asistenta medicala, la care daunele situate sub aceatsa limita (50 sau 100 EURO) nu se despagubesc, dar daunele mai mari de aceasta limita se despagubesc integral (in limita sumei asigurate)
Suma asigurata
Este suma maxima in limita careia asiguratorul este obligat sa plateasca indemnizatia de asigurare la ivirea cazului asigurat.
Aceasta suma constituie si baza de calcul a primei de asigurare.

In asigurarile de viata,este stabilita suma asigurata in caz de deces,de asemenea si sumele asigurate,pe fiecare clauza medicala in parte(daca sunt atasate clauze).
In contract sunt stipulate procentele de despagubire pe fiecare caz in parte.
Imi plac aceste asigurari,de aceea ma tot opresc la ele.:)
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
ContSters76710, utilizator
Seminte de litigiu:

Subasigurarea: asiguratul declara o valoare mai mica in momentul asigurarii, iar in cazul daunei asiguratorul aplica regula proportionalitatii (inmulteste dauna cu raportul dintre suma asigurata si cea "justa" din momentul despagubirii)

Supra-asigurarea: asiguratul declara o valoare mai mare in momentul asigurarii, iar in caz de dauna asiguratorul despagubeste doar valoarea "justa" (asigurarea nu constituie prilej de imbogatire fara just temei); asiguratul ar fi indreptatit sa ceara excedentul de prima de asigurare pe langa despagubirea la valoare justa.

Dubla (multipla) asigurare: asiguratul are doua (sau mai multe) polite de asigurare pentru acelasi obiect (nu se aplica la asigurari de persoane). Daca a fost de buna credinta si a anuntat asiguratorii si acestia au acceptat, in caz de dauna asiguratul are dreptul la o singura despagubire; asiguratorii devin co-asiguratori (fiecare raspunde de "jumatatea/procentul" lui).

Prima de reintregire: pentru refacerea limitei de raspundere (sumei asigurate) la efectuarea unei despagubiri, unele contracte de asigurare prevad plata unei sume calculata de regula inmultind cota de prima (%) cu valoarea despagubirii. Aceasta clauza da mari dureri de cap in momentul in care asiguratorul nu plateste despagubirea (catre unitatea Service, de ex.) pana nu se incaseaza/regularizeaza aceasta suma.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
Fănel Plopeanu, Consultant asigurari
Si un element interesant al contractului de asigurare:)
Interesul asigurabil
Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la bunul asigurat.
In asigurarile de bunuri,asigurata poate fi numai persoana care are un interes legitim patrimonial.Urmare a pierderii bunului ,ar suferi un prejudiciu.
Interesul trebuie sa existe atat la momentul incheierii contractului cat si pe parcursul derularii acestuia sau la momentul producerii daunei.
In cazul asigurarilor de viata ,interesul asigurabil trebuie sa existe la inceput,nefiind necesar sa existe si la momentul producerii riscului.

Pentru a exista interes asigurabil ,trebuie sa existe un interes patrimonial,un bun,antrenarea raspunderii,necesitatea de a se proteja o viata si toate acestea sa constituie obiectul asigurarii.
Spre deosebire de risc,interesul asigurabil nu este un joc al hazardului ,este o realitate.
Hazard moral

Definitie: Actiuni ale agentilor (parti contractuale, in cazul nostru "asigurati") care isi maximizeaza utilitatea proprie in detrimentul unor terti in situatii de incertitudine sau de incompletitudine a contractelor. in cazul incompletitudinii contractelor, include situatiile de actiuni ascunse, informatii ascunse, restrictii in contractare. in situatii de incertitudine este specific pietei asigurarilor in cadrul careia clientii actioneaza in sensul aparitiei evenimentului asigurat ( si/sau comportament imoral, indiferenta sau neglijenta fata de aparitia riscului sau evenimentului asigurat).

Este un motiv pentru care asiguratorii introduc "fransiza" (pentru cointeresarea asiguratului).

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident rutier vidus vidus Apelez din nou la bunavointa dvs. cu o intrebare. Tatal meu este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale (masina lovita are ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)