avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune.

B(sotul), casatorit cu A(sotia), primeste acuma 50 de ani prin testament de la parintii lui(lui B) o casa. Intre timp B moare, dar A se recasatoreste cu C(noul sot), si intre timp mor si acestia 2 din urma, neavand nici un copil. Pe numele lui A ramanad un Titlu de proprietate de la legea 18 pentru teren. Sotii B si A au 2 copii, iar in ziua de azi acestia se hotarasc sa deschida succesiunea.
Acte de proprietate pe numele lui A si B nu sunt pe casa si trebuie facuta prin uzicapiunea de 30 de ani. Sau se face uzucapiunea numai pe numele lui B si dupa aceasta se desface mostenirea de pe A si B, adica si casa cu actele de proprietate (hotararea judecatoreasca) si titlul de proprietate pe teren, sau se face uzucapiune pe numele sotilor A si B.
Casa din testament este bun propriu. Copii celor doi deschid mostenirea.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:00, 3 Octombrie 2009
Uzucapiunea inseamna dobandirea proprietatii prin folosinta in nume de proprietar o anumita perioada prevaz de lege de .Prin urmare cine l-a folosit crezandu-se proprietar, uzucapeaza.Atentie! daca A stia ca doar B e proprietar, nu poate uzucapa deoarece nu are animus habendi, ci doar animus possidenti fiind un simplu detentor , chiar de copii au drept de succesiune.
Titlul de proprietate trebuie sa-l gasiti , eventual in arhive , altfel veti avea probleme( cel putin la instantele din Bucuresti se cere)
Succes!
Dar copii trebuie sa obtina uzucapiunea pe numele celor doi parinti sau numai ai celui ce a obtinut casa prin testament?
In primul rand, este important sa stabiliti legea aplicabila, pentru ca depinde de locul unde este situata casa, imobilul. Conf. Deciziei 86/2007 a ICCJ.Pe urma sa vedeti daca indepliniti conditiile tipului de uzucapiune care vi se aplica.
Va citez din aceasta decizie:
" În dreptul civil român, regimul dobândirii drepturilor reale prin uzucapiune asupra unui imobil a fost reglementat în două categorii de norme:
Astfel, o primă categorie de reglementări se regăseşte în cartea a III-a din titlul XX al Codului civil, care se completează cu unele prevederi ale Decretului nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, aceste norme fiind aplicabile numai în regiunile în care a funcţionat sistemul de publicitate imobiliară bazat pe registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni.
Pe de altă parte, în regiunile supuse regimului de publicitate imobiliară prin vechile cărţi funciare, uzucapiunea a operat în condiţiile prevăzute în art. 27 şi 28 din Decretul-lege nr. 115/1938. ...............................
Or, în cadrul Legii nr. 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară s-a reglementat un singur sistem de publicitate imobiliară, la nivelul întregii ţări, respectiv cel al cărţii funciare, iar în ce priveşte uzucapiunea nu mai sunt consacrate cazurile speciale prevăzute de Decretul-lege nr. 115/1938, fiind aplicabilă uzucapiunea de drept comun, astfel cum este reglementată în Codul civil. .....................
De aceea, se impune să se reţină că, în timp, legea veche (Decretul-lege nr. 115/1938) ultraactivează în întregul ei, acţiunea sa neputând înceta decât în momentul fixat de legiuitor.
Rezultă, deci, că pentru posesia imobilelor situate în regimul de carte funciară, începute sub imperiul Decretului-lege nr. 115/1938, acţiunea în constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune este reglementată de prevederile acestui decret chiar şi după data intrării în vigoare a Legii nr. 7/1996. ............."

Daca nu aveti nici un fel de act referitor la casa,mergeti la Primarie si solicitati istoric juridic si istoric de numar postal. Puteti afla din aceste acte cine a fost proprietarul casei inaintea parintilor lui B sau alte date utile.Apoi puteti sa va adresati Arhivelor Romane. Aici cereti acte de proprietate si planuri pe numele aflate. Mentionati in cerere orice date ar putea fi utile. Stiam ca Arhivele au doua sedii, unul pentru acte si altul pentru planuri. Daca s-au platit impozite pentru casa, cereti de la Administratia Financiara istoric de rol fiscal.
Am si eu o nedumerire, de ce i se recomanda uzucapiunea, calitatea procesual activa am inteles ca apartine autorului dansei ( B ), autor pe care il mosteneste, deci........

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe decretul lege 115/1938 ana*maria ana*maria Buna ziua, ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa invocam uzucapiunea pe DL. 115/1938? Aici opereaza jonctiunea posesiilor? Va rog. Multumesc (vezi toată discuția)
Uzucapiune - jonctiunea posesiilor cu antecesori in viata nyusziful nyusziful Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: in anul 1982 prin chitanta de mana, parintii mei au cumparat o casa cu terenul aferent, pe care o ... (vezi toată discuția)