avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog putin ajutor demisie, CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog putin ajutor demisie, CIM

Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor din partea Dvs. Am o problema (de fapt nu e problema mea ci a logodnicei mele), ea s-a angajat vara asta la o firma, zice ca ar fi fost trecuta in contract ca gestionara, salariul urmand sa si-l ia fiecare fata prin dispozitie de plata la data de 30 ale fiecarei luni, parte salariu, parte bonuri de masa.Pana aici tot ok, Bun, in urma cu circa 1 luna a fost la o sedinta sa zic, iar patronul le-a pus niste conditii, iar cui nu ia convenit ia dat afara pe loc.Ei i s-a pus pata si a mai ramas cam doua saptamani, iar pe data de cca 28(ultima zi in care a fost la munca) si-a scris demisia(fara preaviz), a facut dispozitie de plata, a luat banii+contravaloare bonurilor de masa, ceea ce este in jur de 700 ron, si a plecat.Bun, acuma problema e ca au sunat-o colegele ei si i-au zis ca ii incheie contractul cu literea I(ceea ce stiu ca nu mai este valabil, deci au mers la intimidare), ieri au sunat-o iar si au zis ca ii face dosar penal.Mentionez, ca acest lucru nu i s-a adus la cunostinta de catre firma, ci doar de anumite fete care mai lucreaza acolo.Va rog ajutati-ne, ce ar putea sa ii faca, daca ea si-a luat pur si simplu banii ei pe care a muncit, nici macar un ban in plus...o zi placuta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:14, 21 Octombrie 2009
Ea mi-a zis ca salariul se lua prin dispozitie de plata facuta pe contul 421 de catre gestionara(adica de catre ea),dupa ce in prealabil primea confirmare telefonica de la depozit ca se accepta,ulterior se trimitea dispozitia de plata a salariului,care nu mai venea inapoi la magazin semnata de altcineva iar banii se luau din gestiunea magazinului,problema ei este ca a facut dispozitia odata cu demisia(fara sa stea in preaviz), a luat banii si a plecat, deci nu a mai sunt-o pentru confirmare, petru ca deja ea nu mai era la munca,si isi luase banii fara sa-i anunte pe cei de la depozit!Multumesc!
PS: Ultima zi de munca calendaristica a fost 15 septembrie. In cazul in care angajatorul a considerat ca nu a procedat corect, nu ar fi fost obligat sa o contacteze si sa se rezolve problema in urmatoarele zile, si nu sa le spuna colegelor ei sa ii transmita? Practic de atunci au trecut 2 saptamani. este posibil ca pentru faptul ca nu i-a fost dat accordul de a-si ridica salariul sa o trimita in judecata sau ceva de genul, sa ii faca dosar penal? In cazul ridicarii salariului nu a fost niciodata vorba de semnarea unui stat de plata sau a unei fise de lichidare, se face pur si simplu o dispozitie de plata in 2 exemplare-una pt depozit contabilitate si una pentru actele magazinului, semnate de gestionar(de ea).
Am vb la contabilitate la ei si au zis ca nu se mai poate face nimic, ca deja au initiat procedura de trimitere in instanta, si ca trebuie sa primeasca acasa instiintarea.Bun!Acum vreau sa stiu la ce sa ma astept, pe ce motiv poate sa o dea in judecata, pentru delapidare,furt?Ea si-a luat banii ei(salariul), contravaloarea bonurilor de masa si banii pe ore suplimentare,fara acordul firmei,iar pentru faptul ca nu s-a prezentat la munca dupa ce si-a dat demisia in scris,banuiesc ca maximum ce pot ei sa faca este sa-i desfaca contractul de munca.Va rog ajutati-ma ca nu stiu ce sa fac.Asa de grava sa fie situatia!?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
mihai_mol, utilizator
Am vb la contabilitate la ei si au zis ca nu se mai poate face nimic, ca deja au initiat procedura de trimitere in instanta, si ca trebuie sa primeasca acasa instiintarea.Bun!Acum vreau sa stiu la ce sa ma astept, pe ce motiv poate sa o dea in judecata, pentru delapidare,furt?Ea si-a luat banii ei(salariul), contravaloarea bonurilor de masa si banii pe ore suplimentare,fara acordul firmei,iar pentru faptul ca nu s-a prezentat la munca dupa ce si-a dat demisia in scris,banuiesc ca maximum ce pot ei sa faca este sa-i desfaca contractul de munca.Va rog ajutati-ma ca nu stiu ce sa fac.Asa de grava sa fie situatia!?
Parerea mea sincera este ca logodnica dvs a procedat gresit comitand cateva erori.
--odata ce a ridicat salariul nu putea introduce cerere de demisie fara preaviz! acest lucru era posibil numai pentru neplata drepturilor salariale(demisia fara preaviz)
--nu avea dreptul sa ridice remuneratia pentru orele suplimentare fara sa aiba lista de pontaj a acestor ore suplimentare lucrate!(cum jusitifica prietena dvs cate ore suplimentare a lucrat daca nu sunt aprobate de catre conducerea societatii?)
--predarea gestiunii se face catre cel care i-a incredintat-o nu catre un coleg , iar daca se face catre o persoana desemnata de catre societate se face un inventar supervizat de catre un reprezentant al societatii( sper ca logodnica dvs are un exemplar din acel inventar si proces verbal de predare-primire de gestiune)
Este prematur sa ma pronunt ca i se poate intampla ceva din punct de vedere penal fiindca aspectele de natura penala vor fi verificate de catre organele abilitate, insa si procedura de plata a salariului de catre societate este deficitara fapt care poate genera interpretari si justificari( de exemplu logodnica dvs poate sustine cu nonsalanta faptul ca a sunat la depozit si i s-a dat ca si in lunile trecute acceptul de a-si ridica salariul si bonurile de masa, fiindca acest lucru nu poate fi dovedit! Si este evident faptul ca este o scapare a societatii sa permita angajatului sa-si ridice singur salariul pe baza unor dispozitii de incasare!)
In functie de cum este formulata plangerea societatii puteti sa reveniti cu detalii si atunci se va contura cu exactitate intreg ansamblul care deocamdata pare un mare puzzle!B-)
Sunt cateva probleme (intrebari) in speta:
1. Logodnica dvs nu a procedat corect.....poate sa fie acuzata de furt sau delapidare, de vreme ce nu a avut confirmarea ca poate sa ridice acei bani din dispozitie.
2. cum a fost desfacut contractul de munca? ....in baza demisiei?
3. daca nu a fost convocata pana pe data de 28 septembrie la cercetare disciplinara, angajatorul nu va putea sa-i desfaca CIM ca si sanctiune disciplinara.
4. pana nu veti primi citatia nu stiti pentru ce a fost actionata in judecata.....dar daca e acuzata de savarsirea unei infractiuni va fi citata de organul de urm,arire penala.

Alte discuții în legătură

Demisie alexandruz alexandruz Lucrez ca gestionar la o firma de distributie . Am gasit un alt job la care ar trebui sa incep activitatea inainte ca perioada de preaviz sa se termine. ... (vezi toată discuția)
In legatura cu litera i din codul muncil ANAMARIA1996 ANAMARIA1996 BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU ... (vezi toată discuția)
Contract de munca abrassu abrassu Buna ziua,am muncit la o societate comerciala ca gestionar,am muncit la negru,dupa 6februarie 2009,iar pe 13 mai 2009,m-a dat afara,toate bune,dar contractul ... (vezi toată discuția)