avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog putin ajutor demisie, CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog putin ajutor demisie, CIM

Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor din partea Dvs. Am o problema (de fapt nu e problema mea ci a logodnicei mele), ea s-a angajat vara asta la o firma, zice ca ar fi fost trecuta in contract ca gestionara, salariul urmand sa si-l ia fiecare fata prin dispozitie de plata la data de 30 ale fiecarei luni, parte salariu, parte bonuri de masa.Pana aici tot ok, Bun, in urma cu circa 1 luna a fost la o sedinta sa zic, iar patronul le-a pus niste conditii, iar cui nu ia convenit ia dat afara pe loc.Ei i s-a pus pata si a mai ramas cam doua saptamani, iar pe data de cca 28(ultima zi in care a fost la munca) si-a scris demisia(fara preaviz), a facut dispozitie de plata, a luat banii+contravaloare bonurilor de masa, ceea ce este in jur de 700 ron, si a plecat.Bun, acuma problema e ca au sunat-o colegele ei si i-au zis ca ii incheie contractul cu literea I(ceea ce stiu ca nu mai este valabil, deci au mers la intimidare), ieri au sunat-o iar si au zis ca ii face dosar penal.Mentionez, ca acest lucru nu i s-a adus la cunostinta de catre firma, ci doar de anumite fete care mai lucreaza acolo.Va rog ajutati-ne, ce ar putea sa ii faca, daca ea si-a luat pur si simplu banii ei pe care a muncit, nici macar un ban in plus...o zi placuta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:14, 21 Octombrie 2009
In cazul in care nu aveti semnata fisa postului conform careia aveti atributii de gestionar si nu ati semnat un proces verbal prin care vi s-a adus la cunostinta ce curpinde regulamentul de ordine interioara probabilitatea sa fiti trasa la raspundere pentu lipsa din gestiune e minima.
La constatarea lipsei din gestiune angajatorul trebuia sa faca plangere si sa inceapa o ancheta. Politia economica trebuia sa va ia declaratii, etc. Nu are fundament acuzatia dvs. In cel mai rau caz va poate desface contractul de munca disciplinar.Dar sa cereti audit extern care sa constate lipsa din gestiune, sa spuneti in declaratii tot ce ati afirmat aici, asta in cazul in care va trimite adresa oficiala de chemare pentru cercetare.
Angajatorul are la dispozitie 6 aluni sa va faca cercetare pt fapta comisa si 30 de zile de la sesizarea abaterii disciplinare sa faca cercetare si sa emita decizie de sanctionare. Contractul de munca se suspenda pe durata cercetarilor. Dar probabil daca nu a actionat pana acum vrea doar sa va intimideze. Nu uitati ca legislatia muncii favorizeaza foarte mult angajatul. Cereti in scris daca va cheama la cercetare expert contabil extern care sa constate paguba.
Nu e chiar asa de grav! va sfatuiesc sa cititi codul muncii cand doriti sa va dati demisia fara preaviz! C
Si mai e ceva. Angajatorul are obligatia sa intocmeasca pentru angajat carnet de munca dupa 30 de zile de la angajare. Deci nu intra in obligatia prietenei sa isi intocmeasca acest document.
Va multumesc mult de tot pentru ajutor,in cele din urma am rezolvat totul, a dat banii inapoi si i-a facut nota de lichidare.Va multumesc o zi buna!
S-a rezolvat totul, cred ca a fost mai mult intimidare, imediat dupa inapoierea banilor, am fost anuntata ca s-a renuntat la orice acuzatie impotriva mea. Bineinteles banii nu i-am mai primit, pe motivul lipsei in gestiune, pe care am acoperit-o eu in proportie de 70%, dar mi s-a dat nota de lichidare si toate actele, mi s-a desfacut contractul de munca si e ok...macar din punctul acesta de vedere.
1. Ma bucur pentru dvs. ca ati scapat de necazuri si deoarece sunteti si studenta la ASE va rog ca de acum inainte sa fiti mai atenta, sa va documentati, sa cititi legile pentru a sti care va sunt drepturile si obligatiile in postura de salariat.
2. Adica ceeea ce ati patit sa va fie invatatura de minte pentru viitor.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie alexandruz alexandruz Lucrez ca gestionar la o firma de distributie . Am gasit un alt job la care ar trebui sa incep activitatea inainte ca perioada de preaviz sa se termine. ... (vezi toată discuția)
In legatura cu litera i din codul muncil ANAMARIA1996 ANAMARIA1996 BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU ... (vezi toată discuția)
Contract de munca abrassu abrassu Buna ziua,am muncit la o societate comerciala ca gestionar,am muncit la negru,dupa 6februarie 2009,iar pe 13 mai 2009,m-a dat afara,toate bune,dar contractul ... (vezi toată discuția)