avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog putin ajutor demisie, CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog putin ajutor demisie, CIM

Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor din partea Dvs. Am o problema (de fapt nu e problema mea ci a logodnicei mele), ea s-a angajat vara asta la o firma, zice ca ar fi fost trecuta in contract ca gestionara, salariul urmand sa si-l ia fiecare fata prin dispozitie de plata la data de 30 ale fiecarei luni, parte salariu, parte bonuri de masa.Pana aici tot ok, Bun, in urma cu circa 1 luna a fost la o sedinta sa zic, iar patronul le-a pus niste conditii, iar cui nu ia convenit ia dat afara pe loc.Ei i s-a pus pata si a mai ramas cam doua saptamani, iar pe data de cca 28(ultima zi in care a fost la munca) si-a scris demisia(fara preaviz), a facut dispozitie de plata, a luat banii+contravaloare bonurilor de masa, ceea ce este in jur de 700 ron, si a plecat.Bun, acuma problema e ca au sunat-o colegele ei si i-au zis ca ii incheie contractul cu literea I(ceea ce stiu ca nu mai este valabil, deci au mers la intimidare), ieri au sunat-o iar si au zis ca ii face dosar penal.Mentionez, ca acest lucru nu i s-a adus la cunostinta de catre firma, ci doar de anumite fete care mai lucreaza acolo.Va rog ajutati-ne, ce ar putea sa ii faca, daca ea si-a luat pur si simplu banii ei pe care a muncit, nici macar un ban in plus...o zi placuta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:14, 21 Octombrie 2009
Maine, vom merge la sediul firmei sa vedem daca se mai poate repara ceva, vom restitui societatii toti banii luati din gestiune, sperand ca ii si vor accepta. In cazul in care nu doresc sa ajunga la un compromis, urmatorul pas este sa ne luam un avocat? in ceea ce priveste demisia, a fost aprobata-decizia de desfacere a contractului de munca a fost semnata si trimisa spre ITM, insa pe drum "s-au razgandit" si au sunat la ITM sa le-o trimita inapoi si sa nu o inregistreze, pe nu stiu ce motiv. Bineinteles ea nu are nici o dovada in acest sens-as putea sa verific intr-un fel sau altul ca acest lucru s-a intamplat? Din cate am inteles acuzatia va fi de delapidare sau furt din gestiune, cum ar putea sa se apere si la ce pedeapsa sa se astepte?
In primul rand, vedeti daca contractul de munca semnat contine si fisa postului de gestionar si ce cuprinde fisa respectiva. Apoi, prietena dvs poate sa-si dea demisia fara preaviz in conditiile in care specifica faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile fata de ea si care sunt acelea.
E important de stiut daca prietena avea atributii de plata a salariului in modul in care ati spus mai sus si atunci cand a predat gestiunea colegei daca aceasta a semnat de primire.
In principiu, angajatorul trebuie sa o convoace pe prietena dvs la cercetare disciplinara cu privire la absentele nemotivate daca nu s-a specificat in scris pe demisie ca nu sta in preaviz si de ce, se considera ca are absente nemotivate si cercetare in legatura cu suma luata de prietena dvs, ca salariu.
Daca i-a fost semnata nota de lichidare si nu avea debite fata de societate si dovedeste ca putea sa-si ridice singura salariul i se desface contractul de munca disciplinar cu art 61, a, absente nemotivate.
Am fost astazi la firma si am predat toti banii la casierie, mi s-a dat o dispozitie de incasare, dar mi s-a spus ca nu am rezolvat nimic prin asta. Am terminat cu inventarul si am iesit gaura cu 5 mil si 600 din produse care s-au "evaporat" din magazin dupa ce am plecat eu, dar bineinteles ca nu pot demostra asta...am fost deaccord sa le platesc din salariu pe care acum ei mi-l datoreaza-in jur de 5 mil- si sa dau dif, insa mi-a spus juristul ca nu voi scapa asa usor, fara sa dea alte detalii. Fisa postului nu am semnat-o, nici nu am vazut-o vreodata, nota de lichidare mi se va da, dupa ce achit toate produsele, pentru ca practic, eu inca sunt anagajata la firma aceasta. Demisia este pastrata ca proba, insa contractul de munca nu l-au desfacut. Ce pot sa mai fac, ma mai pot acuza de ceva chiar daca am dat banii....mai pot sa continue procedura penala?Daca da, la ce pedeapsa...sau ce urmari vor fi....
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
mihai_mol, utilizator
Nu stati prea bine dar eu va recomand curaj, un avocat bun si pornirea "razboiului" prin argumentul " obiceiul locului". Daca salariul nu a fost acordat in mod frecvent prin semnare de stat de plata ci cu dispozitie de incasare, sunt seanse mari sa scapati si de incasarea acestuia abuziva.
Sfatul meu este ca acum in mod urgent sa actioneze in instanta pentru eliberarea carnetului de munca completat la zi, sa declanseze un proces la Tribunal . Conflicetele de munca nu necesita taxa de timbru si se judeca cu prioritate. In cadrul acestui proces sa solicite si plata la zi a drepturilor salariale pe care a fost obligata se le returneze angajatorului care a amenintat cu procesul penal, daca modalitatea de incasare a banilor se desfasura in mod curent prin procedura pe care salariata a inteles sa o aplice si pentru ultimele drepturi salariale si pe care prin buna credinta le-a returnar angajatorului. Trebuie sa aveti grije de dispozitia de incasare care dovedeste returnarea banilor sau chitanta ( in mod normal trebuia sa solicitati chitanta)
Cu privire la preaviz in cazul demisie. Avand in vedere ca demisia poate fi inaintata si la preaviz angajatorul poate renunta consider ca era de obligatia angajatorului sa instinteze in scris salariata despre acest fapt, mai exact daca accepta sau nu sa renunte la preavizul convenit prin CIM. Inteleg ca s-a facut vro referire la preaviz in demisie? Cam in ce fel a fost formulata demisia? Daca ati inaintat demisia prin care ati aratat faptul ca nu veti efectua preaviz, lipsa raspunsului din partea angajatorului este o aprobare tacita. In cest caz concedierea pentru absente nemotivate nu este legala si nici refuzul de a incheia CIM in baza demisiei inaintate.
Nu spuneti nimic despre cercetarea disciplinara.
Nu am inteles daca la angajare gestiunea v-a fost data prin inventar si nici daca este vorba de o gestiune comuna. Mai exact daca persoana care o preluat gestiunea ( colega respectiva) lucreaza in acelasi magazin. Daca este vorba de o gestiune comuna iar la magazin a avut acces in acest interval in cat nu v-ati mai prezentat la locul de munca il puteti chema in instanta sa raspunda solidar cu dumneavoastra la lupsa din gestiune. Chiar si angajatorul poate fi chemat sa raspunda alaturi de dvs. daca a patruns in incinta fara sa aplice un sigiliu si sa patrunda in interior in prezenta dvs.
Sunt multe se spus pentru a construi o aparare. Un avocat cu siguranta va fi dornic sa castige un astfel de proces.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
adelaida_07, utilizator
Gestiunea intradevar este comuna, si colega ei va suporta lipsurile inventarului. In demisie nu a precizat nimic de preaviz, pus si simplu ca incepand din data de 20 nu se va mai prezenta la serviciu. Angajatorul nu a incercat decat o data sa o contacteze, citatie nu a primit inca, nici pt cercetare disciplinara, nici penala. Incasarea salariului nu s-a facut nicipodata in firma prin semnarea statului de plata. Carnet de munca nu i s-a facut, pur si simplu un contract pe perioada determinata de o luna, inregistrat la ITM, insotit de un act aditional prin care se prelungeste contractul pe inca 3 luni, de asemenea inregistrat la ITM. Prelungirea prin act aditional expira pe 15 octombrie.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
mihai_mol, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie alexandruz alexandruz Lucrez ca gestionar la o firma de distributie . Am gasit un alt job la care ar trebui sa incep activitatea inainte ca perioada de preaviz sa se termine. ... (vezi toată discuția)
In legatura cu litera i din codul muncil ANAMARIA1996 ANAMARIA1996 BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU ... (vezi toată discuția)
Contract de munca abrassu abrassu Buna ziua,am muncit la o societate comerciala ca gestionar,am muncit la negru,dupa 6februarie 2009,iar pe 13 mai 2009,m-a dat afara,toate bune,dar contractul ... (vezi toată discuția)