avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

arestare

am un prieten care a fost arestat si in momentul arestari a fost batut,nu sa opus arestari,ce este de facut,poate sa actioneze in judecata pe agentii de politie si cum,va rog sa-mi spunetiX-( X-(X-(
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 11:41, 13 Octombrie 2009
Daca era un cetatean oarecare sigur nu il bateau.
Ar trebuii sa ne spui mai multe amanunte: de ce a fost arestat , unde in ce conditii,era inarmat etc
Fata de putinatatea amenuntelor pe care le oferiti,mentionez urmatoarele:
Astfel de fapte se incadreaza din punct de vedere juridic la infractiunile de "purtare abuziva",prev.de art.250 c.pen,sanctionabila cu o pedeapsa de 6 luni la 5 ani,inchisoare sau la "supunerea la rele tratamente"prev.de art.267 c.pen,fapta sanctionabila cu o pedeapsa de la 1 an la 5 ani,inchisoare.
In ambele situatii,faptele trebuiesc dovedite cu acte medico-legale si martori.
Fiind vorba despre o persoana arestata,dovezile sunt foarte greu de produs.
Rudele arestatului ar trebui sa depuna plangere la Parchetul la unde este arondata politia in care se afla arestat,impotriva agentilor sau ofiterilor pe care ii considera vinovati de un astfel de comportament,bineinteles in situatia in care exista probatorii (dovezi)in acest sens.
Oricum,daca ati putea da si alte informatii ,sfatul va fi la mai la obiect,mai concret.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
E savarsita in concret infractiunea de cercetare abuziva , intrucat subiectul e unul calificat (agent de politie ) si a fost intrebuintata violenta si/sau amenintarea.

Si , daca retinerea , ca masura de preventie , e una fara temei (intrucat numai aceasta poate fi dispusa de catre agentii de politie , nu si arestarea preventiva a carei dispunere reprezinta atributul instantei de judecata) o alta conduita infractionala o constuie infractiunea de arestare nelegala.

Sesizati procurorul care supravegheaza urmarirea penala , si , ulterior , intrucat fapta e cu-adevarat de sanctionat , si nu de trecut cu vederea , depuneti o plangere penala la parchet.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pentru ca infractiunea sa fie cea prevazuta in art. 267 C. pen treabuie ca fapta sa se repete intr-un anumit interval pentru a constitui tratament.Nu cred ca se incadreaza in prevederile acestui art.
clara_22 a scris:

Pentru ca infractiunea sa fie cea prevazuta in art. 267 C. pen treabuie ca fapta sa se repete intr-un anumit interval pentru a constitui tratament.Nu cred ca se incadreaza in prevederile acestui art.

Timpul nu conditioneaza savarsirea infractiunii prevazute de art 266 Cod Penal .

E suficient sa se fi savarsit un singur act material ilict , incat sa fie intrunit elementul constitutiv al infractiunii.

Alte discuții în legătură

Arestare pentru art. 371 cezarad cezarad Vreau sa va intreb daca pentru infractiunea prevazuta de art. 371 din Noul cod penal (Tulburarea ordinii si linistii publice) se poate dispune arestarea ... (vezi toată discuția)
Restituire dosar de la parchet la politie ContSters75393 ContSters75393 Un dosar penal trimis de politie in baza art. 181 CP la parchet este restituit la politie ptr a se reface dosarul in baza la ce se poate cere refacere ... (vezi toată discuția)
Batuti de politie pytu26 pytu26 A-si dori sa aflu si eu cum trebuie procedat atunci cand esti batut de catre politie,am scos certificat medico legal si nu stiu unde trebuie sa fac plangerea ... (vezi toată discuția)