am un prieten care a fost arestat si in momentul arestari a fost batut,nu sa opus arestari,ce este de facut,poate sa actioneze in judecata pe agentii de politie si cum,va rog sa-mi spunetiX-( X-(X-(
In cazul in care subiectul mai este de actualitate si prietenul dvs este in prezent in custodia statului (probabil fiind arestat dupa expirarea ordonantei;), va sfatuiesc sa depuneti toate diligentele necesare pentru ca acesta sa poata fi dus la INML. Pe langa plangerea penala impotriva politistilor care l-au agresat, ar fi bine sa se inregistreze o cerere la sectia de politie unde "domiciliaza" prin care sa se solicite de urgenta efectuarea unui control medico-legal; altfel, timpul trece si s-ar putea sa se vindece "buba" :) S-ar mai putea depune si o sesizare catre "Directia Control Intern" din cadrul IGPR. Recent am avut un caz similar, iar fara aceste demersuri (pe car vi le-am enumerat si dvs succint) nu am fi putut demasca abuzurile organelor de politie.
Vad ca ne grabim sa indrumam sa se faca plangere dar nu cunoastem amanunte. A fost retinut, a fost arestat preventiv sau arestat intr-un mandat de executare a unei pedepse? Unde a fost incarcerat si depus,respectiv in arestul politiei sau direct in penitenciar?
Daca a fost retinut/arestat preventiv/arestat, la incarcerare este obligatoriu examinat de un medic, se intocmesc documente,etc... Apoi aprobarea de introducere in arest se da de un sef,etc...
Pentru o asemenea plangere va trebui sa prezinte si un certificat medico-legal si sa dovedeasca fapta la care a fost supus.
Daca am avea mai multe elemente ne-am putea da cel putin cu parerea, ca aceasta este o infractiune de Purtare Abuziva.
Codul Penal spune in art. 250 : Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite în condiţiile alin. 1 se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Si mai este ceva, masura s-a luat de un procuror, deci la audiat acesta si chiar in prezenta unui avocat, chiar daca este din oficiu. Normal acestia l-ar fi vazut daca a fost agresat de politisti si daca este asa si ei trebuie sa raspunda... Deci este foarte greu!
Succes!
Sunt perfect de acord cu cele spuse de colegul meu in ceea ce priveste lipsa amanuntelor! Poate cateva detalii in plus nu ar fi stricat. In lipsa lor suntem nevoiti sa facem de multe ori supozitii.
In ceea ce priveste “graba de a face plangeri” imi reiterez “opinia separata”
Tocmai pentru ca nu avem suficiente amanunte fata de modul in care domnul in cauza a fost privat de libertate (retinere, arestare, etc), am preferat sa folosesc termenul de CUSTODIA STATULUI. Indiferent in ce modalitate s-a dispus privarea de libertate, rezultatul este acelasi: respectiva perana nu poate actiona in mod liber pentru tragerea la raspundere a celor ce s-ar putea face vinovati!
Intr-adevar, la incarcerare este obligatoriu examinat de un medic ce verifica starea generala a sanatatii! Totusi, nu trebuie confundat acest examen sumar, cu “constatarea medico-legala”, mijloc de proba distinct, consacrat de art 114 C.p.p, singurul mijloc de proba apt sa arate ca pe corpul persoanei exista urme de infractiuni! (a se vedea si Legea privind organizarea activitatii si functionarea Institutelor de medicina legala”)
Indiferent de incadrarea juridica a faptei organelor de politie, respectiva persoana are dreptul constitutional sa se planga autoritatilor competente.
Desigur, o astfel de plangere trebuie sustinuta cu probe, iar cate vreme respectiva persoana sustine ca a fost agresata, intinderea suferintelor fizice provocate nu poate fi dovedita decat exclusiv printr-un raport de expertiza medico legala!
Desigur, in functie de concluziile acestui raport putem vorbi si de incadrarea juridica (250 pt. 2, 3 sau 4 C.p.)
Avand in vedere ca s-a pornit de la premisa ca acest om este in prezent privat de libertate (sub orice forma) singura posibilitate de a se deplasa la IML pentru a beneficia de un control medico-legal este sa inainteze o cerere expresa in acest sens oragenlor insarcinate cu detinerea sa! De retinut este faptul ca nimeni nu il va lua de mana sa il duca la IML daca nu o cere si cu cat o cere mai repede cu atat mai bine pentru el!
In paranteza fie spus, este de notorietate faptul ca organele de politie agreseaza de multe ori in mod nejustificat persoanele cercetate penal, avand ca unic temei legal in acest sens “principiul de drept”: las’ ca stii tu de ce;)!
In concluzie apreciez ca ori de cate ori o persoana, chiar cercetata penal, se simte nedreptatita in vreun fel ar trebui sa isi ceara drepturile!
Dreptul de a face plangere exista.
Cum va fi insa solutionata aceasta este insa o alta problema.
In general nu exista probe in astfel de plangeri dar la CEDO se poate castiga.
In barul unde la arestat si pana la masina avem martori,el zice ca si pana in au ajuns la post lau lovit in masina si acolo si pana la IPJ la arest au dat incontinu in el si sunt can 75 de km pana la IPJ la arestX-(X-(X-(X-(X-(
Batuti de politie
pytu26
A-si dori sa aflu si eu cum trebuie procedat atunci cand esti batut de catre politie,am scos certificat medico legal si nu stiu unde trebuie sa fac plangerea ... (vezi toată discuția)