Nu as fi chiar asa categoric... Influenta religiei dauneaza numai in cazul celor care nu gandesc cu propriul cap. Sunt – din fericire – destule persoane care cred in Dumnezeu dar miros manipularea imediat si nu iau de bun chiar tot ce zice sau face popa.
Religia influenteaza negativ atunci cand individul devine bigot si – cred – devine bigot cand ceva nu functioneaza bine in creierul sau. Altfel, din punctul meu de vedere, religia e... neutra: nu influenteaza in bine mare lucru (priviti in jur), dar nici in rau – daca nu se ajunge la extremism.
Urmaresc de multa vreme forumul Avocatnet si - desi interventiile mele se numara pe degete - as spune ca sunt un cititor fidel. De regula intru doar cand am o problema concreta, dar subiectul mi-a atras atentia ca un magnet. Nu sunt preot - sunt de profesie grafician - dar am preoti in familie si as zice ca sunt oarecum informat pe tema asta, iar o discutie lejera, dupa o noapte infernala de lucru cred ca mi-ar prinde bine.
Nu vreau sa-mi impun opinia, ci doar sa expun lucrurile asa cum sunt. Fiecare e liber sa decida. Sper sa am un discurs logic si bine structurat, care sa ma absolve de banuiala de bigotism.
Am citit topicul de la cap la coada si sunt atatea probleme la care as raspunde incat nu mi-ar ajunge spatiul. Subiectul e prezent pe sute de forumuri, insa e prima data cand il vad pe un site de avocatura. Sunt foarte curios.
Haideti sa punctam cateva lucruri:
1. Va propun sa nu amestecam Biblia cu Dumnezeu, desi la prima vedere par inseparabile. Daca vorbim de Biblie ne referim in primul rand la crestinism, in timp ce daca ne referim la Dumnezeu punem in discutie si celelalte religii. In plus notiunea de Dumnezeu ar putea sa nu aduca in discutie nici macar notiunea de religie, din moment ce exista milioane de oameni care cred in existenta Lui fara sa urmeze o religie anume. Ierarhic ar trebui sa discutam mai intai despre existenta/inexistenta divinitatii, apoi despre religie in general, despre religiile existente iar la urma despre cea crestina.
2. Logica si realitatea nu sunt sinonime. Logica foloseste constructiei sistemelor, fie ca sunt religioase, sociale, artistice, stiintifice etc. Matematica este considerata stiinta, insa elementele ei nu au un corespondent real. Cifra 1, numarul Phi, Punctul, Linia, Planul sunt conventii. Un alt exemplu e jocul de sah. Este perfect logic, dar putem vorbi de o existenta concreta sau de un sistem construit pe o alegorie? Religia este pana la urma o constructie logica, bazata ca jocul de sah sau matematica pe axiome, dar putem vorbi de o existenta concreta a lui Dumnezeu, evident, intr-o forma imateriala (teologia vorbeste de energii necreate, un concept interesant)? Nu cred ca logica e cea mai buna arma de investigatie. Orice sistem e pana la urma pe un set de axiome. Parerea mea este ca logica nu demonstreaza existenta lui Dumnezeu, dar cel putin pentru mine aduce posibilitatea ca Dumnezeu sa existe. Insa asta e o discutie kilometrica...
3. Va propun sa lasam deoparte povestea cu buni si rai, prosti si destepti. Pentru asemenea etichetari exista o gramada de forumuri unde se discuta cu cutitele pe masa.
In ce ma priveste pot ajuta discutia facand o scurta trecere in revista a crestinismului actual (principalele confesiuni), felul in care este vazuta Biblia, versiunile aflate in uz, diferenta dintre preot si pastor etc. As zice ca e discutie interesanta, depinde in ce directie vrem sa inaintam. Mergem pe chestii generale (Dumnezeu, religie) sau pe un subiect tintit (crestinism)?
Parerea mea este ca putem sa discutam zile , ani , vieti la rand despre credinta si despre religii!
Eu cred ca religiile sunt inventia unor oameni foarte inteligenti care si-au dat seama ca , prin credinta oamenilor in Dumnezeu , ii pot manipula mult mai usor! Sa nu uitam crimele (milioane de oameni omorati prin ardere pe rug pentru erezie , vrajitorie etc doar pentru faptul ca nu erau crestini) facute in numele crestinismului de Inchizitie!
In fond , daca stam sa analizam toate religiile (lucru foarte greu de facut) , vom vedea ca majoritatea au trasaturi comune si toate (sau aproape toate) se bazeaza in credinta intr-o divinitate superioara (DUMNEZEU denumit generic).
E demonstrat si stiintific , desi cum spunea si Pixelut , stiinta este o conventie , ca materia este compusa din 10% masa vizibila , palpabila si 90% din materie neagra , invizibila! ( "daca atomul ar fi de dimensiunea unei catedrale atunci electronul ar fi de marimea unui om"). Deci Universul per ansamblu este 10% vizibil, restul fiind materie invizibila!
Parerea mea este ca traim in dimensiuni diferite , ca si posturile de radio care emit pe frecvente diferite! Daca schimbam postul de radio nu inseamna ca nu mai emite! Dar schimbam frecventa si nu-l mai auzim noi! Asa este si cu materia si anti-materia! Faptul ca nu o vedem sau nu o putem percepe , nu inseamna ca nu exista!B-)
Dumnezeu? Sa uitam de bine si de rau! Dumnezeu este iubire! Iubire pura!B-)
Restul sunt coduri , legi , conventii inventate de oameni pentru oameni! Dumnezeu este mai presus de orice regula! Este energia in stare pura , nealterata! Este totul universal! Iar cand putini dintre noi inteleg asta isi dau seama ca suntem picaturi de energie in oceanul universal! Daca vom ajunge la sursa , ei bine, asta tine numai de felul in care ne "curatam" spiritual!:)
Eu cred ca Biblia are nevoie de o revizuire !
Biserica Catolica a acceptat ca nasterea lumii a pornit de la Bing Bang , acea uriasa explozie pornita din nimic , explozie care a dus la expansiunea Universului .
Satanism
handsu
Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)