avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Despre Biblie
Discuție deschisă în Cultură generală

Despre Biblie

Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ?
:offtopic: Toate ca toate , dar eu nu am inteles de ce se feresc popii de factura si chitanta , mai ceva ca dracu de tamaie ?! :O:stunned:
Stiu, @goodspeed, ca sunt multe de scris. Stiu ca vedeti religia la modul ideal si considerati ca oamenii ar trebui (sau sunt) asa cum sunteti dv: de buna-credinta. Dar exemplele la care m-am referit din cand in cand tin de realitate (se intalnesc des, nu sunt rare si cu atat mai putin foarte rare: barfa, invidie, minciuni, superstitii, “magie” etc). Azi, religia a devenit o metoda de a scoate profit si de a aduce voturi, dar si o metoda de a dezbina oamenii. Azi, religia nu cred ca mai este ceea ce s-a vrut sa fie (sau poate este). Chiar mi-e greu sa inteleg cum persoane varstnice saruta mana (spalata cine-stie cand) popilor grasi si cu obrajii pocnind de buna-stare; mi-e greu sa inteleg cum pot unii saruta tablouri, punandu-si buzele unde alte zeci le-au pus inaintea lor; multi iau pozitia “in genunchi” in fatza unor oameni imbracati in straie lungi… Zecile de sfinti “decretati” de oameni care au ales sa devina popi…
Cand spun religie ma gandesc – pt ca asa e firesc – la toate cultele care exista si “privind” in ansamblu chiar nu reusesc sa inteleg cum ii face religia pe oameni mai buni… Pt ca nu-i percep ca fiind mai buni (cei care sunt buni sunt buni si punct, indiferent ca sunt credinciosi sau nu). Daca oamenii ar avea educatie civica, daca ar avea bun simt as crede ca religia are un scop folositor si in "imparatia din aceasta lume" - dar nu prea se intampla. Cei care au bun simt au, pur si simplu – fie ca sunt credinciosi, fie ca sunt atei, fie ca sunt liber-cugetatori…

Constitutia ofera garantia ca e sprijinita manifestarea religiei fara discriminare intre culte? Atunci de ce prin scoli si institutii vedem obiecte ce tin de cultul predominant? Sau le-au scos dupa ce ministerul (si) cultelor a fost chemat in judecata?! Daca e asa cum garanteaza Constitutia de ce se studiaza in scoli - “facultativ-obligatoriu” - cultul ortodox?

De ce o decizie echilibrata trebuie sa se bazeze (si) pe religie? Nu poate fi echilibrat un om care nu e religios? Un om care nu e religios nu poate iubi?

Daca “zilele libere religioase” n-ar mai fi platite am tupeul de a paria ca majoritatea (99,99%) vor alege sa mearga la lucru.

Bine ai venit, @mihaelafree!

@romania inedit, va si cred ca nu intelegeti de ce! Cu ce-si mai ridica vile si-si cumpara masini de top? Ca doar popii ii sta bine “la palat” si conducand masini de masini – ca asa se masoara saracia… altora.
romania inedit a scris:

:offtopic: Toate ca toate , dar eu nu am inteles de ce se feresc popii de factura si chitanta , mai ceva ca dracu de tamaie ?! :O:stunned:

[]Sa nu uitam ca si"popii"sunt oameni si sunt supusi greselii!
Imi poate spune si mie cineva , ce inventie stiintifica a creat biserica ?

Motorul cu aburi a fost inventat cumva de un preot ?
Electricitatea a fost descoperita de vreun episcop ?
Computerul a fost construit de vreun arhiepiscop ?
Internetul a fost creat cumva de un patriarh , sau de papa de la Roma ?
Daca Dumnezeu a fost asa de priceput , de ce ne-a lasat sa traim ca animalele pana la inceperea revolutiei industriale , si de ce atatea femei au murit la nastere din cauza lipsei asistentei medicale calificate ?
Einstein nu credea in Dumnezeu si cu toate astea a lasat omenirii mostenirea suprema : bomba atomica !

romania inedit a scris:

Imi poate spune si mie cineva , ce inventie stiintifica a creat biserica ?

Einstein nu credea in Dumnezeu si cu toate astea a lasat omenirii mostenirea suprema : bomba atomica !

@Trope_doi, nu incerc sa va conving – desi nu neg, ca sustinerea sistemul in care cred ar avea nevoie de oameni charismetici ca Dvs. – ci va impartasesc din experientele mele. Oamenii care nu m-au dezamagit si multi dintre cei pe care ii admir sunt, intamplator sau nu … crestini. Imi pare rau ca nu am o introspectie mai clara asupra traditiei crestin-ortodoxe, dar cred ca m-ati convins sa initiem un sir de actiuni comune ecumenice si cu ei., daca vom gasi resursele necesare si bine-nteles deschiderea catre o asemenea abordare.

Ca sa intelegeti: copilul meu este membru activ al unui grup de “pitici cercetasi” din cadrul bisericii catolice, unde invata numai lucruri utile, pragmatice legate de spiritul civic, supravietuire, cultura, etc. Se initiaza si actiuni de tip umanitar cu motto-ul: Copii pentru copii, sau Ajutati-ne ca sa putem ajuta, fondurile adunate fiind utilizate de catre conducatorii de grup in colaborare cu parintii pentru achizitionarea de rechizite pentru copii din categorii defavorizate. De Craciun, copii sunt invatati sa renunte la cateva din jucariile lor preferate, pentru ca Mosul sa le poata distribui copiilor care nu au avut parte vreodata de asa ceva. Alteori, micutii prezinta un scurt program de cantece si poezii crestine in cadrul slujbelor protestante si catolice, iar cu acordul administratiei parohiei “colecta” zilei le apartine si este utilizata strict in scopuri umanitare. Sunt niste copii veseli si buni, care si-au gasit o apartenenta. Ei sunt “micii cavaleri Maltezi”.

Eu sunt membra a unei asociatii internationale puse in serviciul copiilor. Filiala noastra si-a propus sa sprijine copii cu rezultate scolare exceptionale in ciuda unei situtii materiale precare. Suntem…am ramas 12 membri (din cei 20 fondatori), intamplator sau nu, toti crestini, desi incercam sa atragem cat mai multi membri. La inceput vin, iar apoi se autoelimina, probabil datorita unei reprioritizari . La o intrunire de socializare si informare cu crema societatii, un intreprinzator prosper, intamplator sau nu liber-cugetator, ne-a adresat intrebarea: “Dar copii acestia ce fac pentru a le oferi acel pranz gratuit?” Era vorba de trei olimpici la nivel national, proveniti din mediul rural, ai caror familie monoparentala nu le mai putea oferi intretinerea la internat si riscau sa-si intrerupa studiile. Va intreb, desi intrebarea avea o oarecare logica, credeti ca era justificata in contextul respectiv? Oare nu era suficient ca acei extraordinari copii “produceau” deja mai mult decat copiii alintati ai multor parinti “cu stare” ? Si exemplele pot continua. Nu neg faptul ca Dvs puteti avea alte experiente, dar in experiente mea, educatia in spiritul crestin in niciun caz nu poate vatama.

@romania_inedit, cu tot respectul, nici contabilii si nici…profesorii sau filosofii n-au inventat ceara spaniola, cat despre Einstein… daca doriti neaparat puteti gasi o slaba legatura de cauzalitate intre teoria relativitatii si bomba atomica, dar tot asa … si intre marul picat in capul lui Newton datorita fortei de gravitatie si… scufundarea Titanicului, sau prabusirea Abomb de pe Enola Gay. Iar Einstein era la fel de ateu cat de valida este relatia de cauzalitate propusa mai sus.
Dar caderea marului sa fi fost o coincidenta ?;)
Noapte buna:)

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Instigat sa-si ucida unicul fiu Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cotidianul [editat] de acum doua saptamani am citit un articol socant: [quot]Un tata om foarte credincios a incercat sa-si ucida fiul taindu-i gatul cu un ... (vezi toată discuția)