romania inedit a scris:
Daca statul este neutru fata de orice religie , de ce le da popilor bani ?
De ce Biserica Ortodoxa Romana beneficieaza de fonduri substantiale din partea contribuabililor ?
Exista acum posibilitatea ca toti cei care doresc sa doneze bani BOR sau celorlalte culte sa o faca , bineinteles dupa ce isi platesc taxele si impozitele .
Daca BOR nu are bani sa plateasca preotii , de ce nu-i baga in somaj ?
Cu toate ca primesc bani de la stat , preotii nu depun declaratie de avere si nu inteleg de ce !
Cat pathos, @romania_inedit…mai aveti putin si ii puneti la zid pe sarmanii oameni. As putea spune ca nu ii tolerati deloc… Eu zau ca as fi ceva mai suparata pe cei care achizitioneaza pe miliarde de euro vaccinuri refuzate de alte state europene, pe motiv ca nu au fost testate suficient. Asa devenim cobaii europei pe banii nostri, cum spuneti Dvs.
Vedeti, in umila-mi opinie, preotii sunt (partial) platiti de la buget din aceleasi motive pentru care tratamentul Placebo in medicina , in anumite situatii, pentru anumiti subiecti, este si mai eficient si mai ieftin decat costurile spitalizarii care - in unele cazuri, altele decat cele mentionate anterior – sunt acoperite tot din…banii Dvs. Si ai mei, evident.
E singura categorie profesionala care credeti ca “paraziteaza” sistemul, sau puteti veni si cu alte exemple? Ce opinie aveti despre fondurile uriase ce se aloca programului de incluziune pentru romi, sau despre neobligativitatea depunerii declaratiei de avere si pentru alte categorii profesionale bugetare: medici, profesori, etc ? Daca preotii – strict pragmatic – mentin speranta (gandirea pozitiva) in enoriasii lor, nu credeti ca merita macar leafa unui politician care a fost de acord cu achizitionarea vaccinului netestat, care poate deveni obligatoriu si testat pe copilul Dvs?
Cat despre Constitutie, cred ca nu ati citit-o atent:
ART. 4
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
Dreptul la identitate
(1) Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.
ART. 29
Libertatea conştiinţei
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.
(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.
(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.
(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.
Deci statul nu este neutru fata de religie, cum spuneti Dvs. Iar garantiile constitutionale presupun crearea cadrului institutional., conform art 29 alin (5).
@Anreea Lisievici, in bisericile pe care le frecventez eu – protestante si catolice – nu am auzit niciodata asemenea alegatii despre proprietatile tamaduitoare ale crucii. In schimb, da remediile homeopatice mi se par mai putin invazive decat e.g. utilizarea antibioticelor nejustificat si fara antibiograme (care fiind costisitoare, nu se prea practica in RO), provocand astfel acele mutatii (rezistenta la antibiotice) si creandu-se tot mai multe tulpini rezistente la un numar tot mai mare de antibiotice. Cu alte cuvinte, modalitatea in care se prescriu unele medicamente la noi in RO (pe motivul reducerii cheltuielilor de asigurare, desi ne platim contributia, nu-I asa @romania_inedit) lasa de dorit, si nu datorita faptului ca nu am avea specialisti de valoare, ci pentru ca sunt fortati sa faca economie.
No, noapte buna de-aici din Ardeal :)