zoritong a scris:
Stimate,
:-/:hm:@Danieliulian , Biblia vede pe Dumnezeu ca Duh si Adevar. Stiinta vede pe om ca o suma de reactii chimice intre diverse substante. Cine a creat aceste substante ? Au aparut din nimic ? Dar suflarea de viata ?
ªtiinţa a descoperit foarte multe lucruri în cei peste 100 de ani de la moartea lui Darwin. Observaţiile lui Darwin despre selecţia naturală, "supravieţuirea celui mai tare”, sunt adevărate. Dar unele dintre concluziile sale (de acum aproape 150 de ani) vin în contradicţie cu ceea ce a descoperit ştiinţa despre ADN, genetică şi ereditate.
Au mai evoluat maimutele de la descoperirea Teoriei lui Darwin?
@Danieliulian: Tu ce crezi si cum ai spune?
zoritong spune : c-ar stii si nu ar spune ,face un joc dublu si un pic de psihologie inversa.:pleasantry:
@Danieliulian: Ar spune ca stiinta este criteriul suprem in interpretarea realitatii; asta inseamna ca evolutionismul este singura explicatie stiintifica prin urmare religia este o chestie subiectiva, optionala sau recreativa. Ar cadea in deism si nu in ateism. @Danieliulian e prea inteligent sa creada ca stramosii lui se luptau prin pesterii pentru o halca de carne cruda. Deci nu pozitia de pastor, cum gresit cred unii, l-ar impiedica pe @Danieliulian sa declare treaba asta ci faptul ca intelege foarte bine realitatile si substraturile.
@Danieliulian ar spune ca stiinta are rolul ei, revelatia pe-al ei; deci a nu se confunda, fiecare cu treaba ei. Stiinta ma ajuta sa inteleg mai bine lumea dar nu este ultimul criteriu in interpretarea realitatii.
Revelatia este si prin urmare, desi nu contestam teoriile sau dovezile stiintifice preferam sa zicem ca Pavel, “prin CREDINTA spunea ca lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu…” Asta este o pozitie de bun simt care “impaca” religia cu teologia dupa cum se impaca religia cu statul in America, intelegi?
Problema e ca atat cat il credem pe @Danieliulian , el nu se afla deplin in nicio pozitie de mai sus ci are o explicatie personala, sincretica, din ambele sau poate si alte posibile variante. De aici si contradictiile pe care le afiseaza uneori cu nonsalanta si umor. Inca se afla in cautari de aceea este prematur sa-l incadrezi intr-o pozitie sau alta. Pun pariu ca peste un an sau doi, pe aceiasi tema, @Danieliulian va veni cu alte nuante.
Scuze,
Nu mi-am setat pc-ul pe diacritice;)
zoritong, cum ai citit câteva chestii din Biblie, informează-te, te rog, corect şi despre "Originea Speciilor". Faptul că Darwin ar fi avut unele nelămuriri, asta nu îi invalidează teoria. Este normal ca acum, când avem tehnologii puternice, să se descopere multe alte lucruri despre care Darwin nici nu-şi imagina.
Eu aş face un joc triplu şi un pic, infinitezimal, de psihologie:
Sunt deschis oricărei explicaţii raţionale, logice şi probată ştiinţific care ar pune în lumină originea vieţii şi a Universului. Explicaţia religiilor şi a bibliilor, din toate timpurile, nu are nicio caracteristică din cele menţionate anterior.
Oamenii sunt diferiţi, au idei diferite, au nevoi diferite, se nasc şi trăiesc în diverse zone cu factori psihologici nocivi şi chiar sunt influenţaţi de tradiţie şi de obiceiuri de care nu se îndoiesc sau nu au curaj să le înfrunte cu logică. Nu e un lucru dăunător atâta timp cât nu există conflicte sau discriminări. De aceea e bine că oamenii raţionali au inventat legile "lumeşti". Dacă era să se respecte legile după biblie, era masacru.
Am să trec cu privirea anumite afirmaţii pe care le faci, probabil, din cauză că nu ţi-a ieşit psihologia inversă.
Nu mă mai atrag demult nuanţele religioase şi obediente, astfel că, îmi pare rău să te dezamăgesc, presupunerile tale "psihologice" nu se îndeplinesc.
Cu sau fără diacritice, te înţeleg. Nu e nicio problemă.
Aveti cumva o statistica asupra ratei criminalitatii in spatiile de cult (despre care sustinea un antevorbitor ca sunt “o puzderie” ? [...] Ar fi interesant de aflat , in schimb, de ce unii atei sunt deranjati de acest efect al unei traditii bimilenare care isi are sursa intr-o Carte? Poate stiti…
Vă referiţi cumva la biserici? Nu e adevărat cumva că sunt o puzderie, mai ales în România? Este o întrebare, mă scuzaţi, naivă. Este ca şi cum aţi întreba care este rata criminalităţii într-un Inspectorat de Poliţie. Această analogie mă duce cu gândul la un caz în care un individ de la ţară s-a jurat în faţa bisericii să omoare un poliţist. Ghici ce? Chiar l-a omorât. I-a tăiat gâtul lângă trecerea la nivel cu o cale ferată, prin nordul României. Căutaţi ştirea şi informaţi-vă. Cei care omoară jurându-se la Domnul nu sunt la fel de creştini ca ceilalţi? Cei care trec prin biserică şi au comis crime ar trebui să-i crească rata criminalităţii sau a iertării păcatului? Eu nu vreau să generalizez, cum de fiecare dată credeţi, ci vreau să arăt că omul poate fi rău chiar dacă crede sau nu într-un dumnezeu. Religia nu e justificată, iar în România cu atât mai mult pentru că abuzul pe care îl realizează biserica, acela ca părinţii să-şi boteze copiii de la vârste fragede, atunci când nu au nici habar despre ce e vorba, este susţinut cu ajutorul Constituţiei care le oferă acest drept părinţilor. Cum ar veni, copilul se naşte ateu, este simbolic "creştinat", este influenţat de religie în tot mediul românesc, apoi dacă are şanse să se informeze, să facă o şcoală, să înveţe istorie, fizică, chimie, biologie, logică, filozofie (toate în mod corect) atinge din nou nivelul de ateu sau măcar agnostic.
Nu m-aş mândri cu tradiţia bimilenară la care faceţi referire. Bimilenară? Sper că nu şi în România. Aici a ajuns mai târziu. Nu era încă ţara "Maicii Domnului", adică cu "titlul" de acum.
Mie mi se pare ceva ironic si ma bucura asta, cand ateii dau de necaz incep vai Doamne ajuta-ma te rog...
Sunt ateu, slavă Domnului, şi la necaz şi la fericire tot român şi om sunt.
sunt foarte multe persoane care au patit sa le zicem fenomene paranormale ptr atei, miracole ptr credinciosi si stiti si dvs acest lucru
experimente fantastice au fost revelate in cadrul unor documentare[...]
Pentru atei se numesc într-un fel, iar pentru credincioşi altfel? =D>
O proprietate a oamenilor pe care dvs. îi blamaţi este şi aceea de a fi sceptici şi nu cred nici măcar în fenomene paranormale sau oricum le-aţi spune dvs.
Unde, în documentarele în care se invocă biblia sau magia?
Momentan existenţa altor civilizaţii încă nu a fost demonstrată, dar ştiu că cele două subiecte, în mainstream, sunt tratate diferit, religia cu seriozitate şi ufologia cu ironie.