Deci statul nu este neutru fata de religie, cum spuneti Dvs. Iar garantiile constitutionale presupun crearea cadrului institutional., conform art 29 alin (5).
Cred ca va inselati. Iata ce spune art 9 din legea cultelor nr. 489/2006:
"Art. 9. – (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee."
Eu sunt pentru scaderea taxelor si pentru reducerea birocratiei si scaderea numarului bugetarilor si a persoanelor platite din buget .
Duminica , 8 noiembrie 2009 , a fost ultima data cand am fost talharit in biserica , atunci cand am cumparat 5 lumanari cu 35 de bani bucata , si mi-au fost ceruti 2 lei , restul de bani fiind necesari pentru biserica , pe motiv ca eu am de unde sa dau .
Am intrebat daca s-au mai scumpit lumanarile , deoarece acum 2 luni erau 25 de bani , si mi s-a spus ca sunt tot 35 de bani , dar nu am pus nimic in cutia milei si nici nu am dat leturghie .
Cand am iesit din biserica m-am simtit pur si simplu talharit .
Episcopia Slatinei si-a facut un sediu impunator .
Eu nu vreau sa platesc bani pentru catedrala mantuirii neamului , pentru ca nu vad de ce ae fi nevoie de o astfel de catedrala .
Nu stiu de ce , dar asociez religia cu obscurantismul si misticismul , si consider ca religia considera ca stiinta este cel mai mare dusman al lor .
Biserica catolica a acceptat ca nasterea univesului a pornit de la marele big-band , acea uriasa explozie de materie care provine din nimic .
Am citit Biblia de nenumarate ori , si odata cu trecerea timpului mi-am dat seama ca a fost scrisa pentru oamenii ignoranti , mai ales ca in Biblie este scris " Crede si nu cerceta " .
Eu sunt un om rational si nu pot sa cred chiar asa toate prostiile spuse de preoti .
Cred in Dumnezeu , dar nu cred ca este nevoie de un intermediar intre mine si divinitate , acest intermediar fiind un preot care de cele mai multe ori priveste preotia ca pe o meserie , de unde se iese la pensie si nu se intra niciodata in somaj .
E o aiureala ce facem! Fiecare cu credinta / necredinta lui… Dar e prea mult spus ca religia va conduce omenirea catre pace! Mult prea mult! In schimb, ratiunea ar putea conduce omenirea catre pace.
Infractiunile in lacasele de cult tind spre zero? Probabil; dar “tind spre zero” e mai mare decat zero. O romanca a ucis un nu stiu ce prelat in lacas de cult (in Franta sau… habar n-am). Multi preoti americani au murit in bisericile unde isi tineau slujbele. In RO au fost jefuite o multime de biserici… Important nu este sa tinda spre zero infractiunile in anumite cladiri – important este sa scada nr-ul in general. Prea multi infractori sunt crestini practicanti dar aceasta nu-i impiedica sa comita fapte antisociale (furt, omor, viol, mita, accidente auto etc). Religia nu-i impiedica pe indivizi sa barfeasca, sa se certe, sa faca rau semenilor, sa isi cheme rudele in judecata si apoi sa-si faca semnul crucii cand trec pe langa o cladire. O cladire! Multi crestini au adevarate altare in casa: icoane, matanii, lumanari etc Ori, in Biblie scrie sa nu te inchini la chip cioplit, sa nu crezi in superstitii, magie etc. Dar cei mai multi crestini isi incep ziua citind horoscopul (afirmand ca o fac… de curiozitate – oare? ). Multi fac trei pasi inapoi daca o pisica neagra le “taie calea”… Multi credinciosi isi duc la bserica diverse obiecte, sa le descante popa! Adica, popa se ocupa cu magia alba? Alti popi se ocupa cu exorcizarea! E putin cam prea mult…
Despre popi si banii de la stat am scris destul cu alta ocazie, asa ca nu are rost sa reiau.
Preotii isi merita salariul, dar sa nu mai pretinda de la enoriasi mai multi bani (decat face) pt nunta, botez, inmormantare etc!
Ceea ce ma deranjeaza la oamenii care isi spun religiosi este ipocrizia: duminica merg la biserica si luni merg la judecatorie – ca se judeca pt pamant cu un frate de sange; se calca in picioare pt a ajunge sa pupe o cutie poleita cu argint in care sunt oasele unui om mort de multi-multi ani; se inchina la sfinti – oameni “declarati” sfinti de alti oameni; pe ce criterii? In Biblie nu sunt scrise toate aceste ritualuri. Nu Biblia e Cartea Cartilor, cea inspirata de divinitate?
Cum se impaca, pe de alta parte, calitatea de avocat in materie penala cu aceea de crestin? Pavel (cel din Biblie) a renuntat sa fie avocat cand s-a botezat.
Nu sunt adepta vaccinarilor si a tratamentelor cu antibiotice pt… gripa! Prea multi indivizi inghit pastile cu pumnul doar pt ca doctorii nu reusesc sa stabileasca un diagnostic sau - mai rau! - stabilesc unul gresit. E o tampenie sa credem ca tot ce e medicament e bun (si sa nu ne informam), asa cum e o tampenie sa credem ca putem “suda” prin rugaciune o artera femurala taiata. Dar, din pacate, sunt "cazuri religioase” in care au murit oameni care credeau ca rugaciunea ii vindeca de boli grave. Credinciosi sunt si acestia (crestini, chiar) desi fac parte din secte diverse - altfel spus: la ce e buna religia in asemenea cazuri? Extremismul nu e indicat. Sa nu uitam ca atunci cand spunem religie trebuie sa ne gandim si la extremism si la multe altele – pt ca tin (si) de religie. Nu are rost sa comentam in ce cult se intalnesc diversele ritualuri si credinte cat timp tin de crestinism si dogma acestor diverse culte este “extrasa” din Biblie. Cunosc “apararea” unora sau altora: “eu sunt mai crestin decat altul pt ca…”
Nu putem “analiza” crestinismul reducandu-l numai la bisericile (cladirile) pe care le frecventam.
Spiritul Craciunului… Craciunul e o sarbatoare care pare ca ii apropie pe oameni, o sarbatoare ce aduce o multime de bani comerciantilor si bisericilor. Asta a urmarit Isus? Din ce-mi amintesc, parca era vorba despre Inviere – doar atat sa sarbatoreasca crestinii; dar ce stiu eu?
Cat despre “libere” in zile de sarbatoare religioasa… Din ce in ce mai multe… Si nu toti oamenii beneficiaza de acestea. Foarte multi nu sunt langa familie cand sunt aceste sarbatori (pt ca trebuie sa fie la lucru) – cu ce ii incalzeste ca au alta zi libera sau sunt platiti dublu? Sau, poate ca le convine mai mult (fiind vorba despre bani), desi sunt credinciosi practicanti. Cu cat creste nr-ul zilelor libere religioase cu atat cresc incasarile bisericilor iar cei care conduc afaceri (mai mici sau mai mari – daca nu sunt producatori / furnizori de obiecte de cult) sunt in pierdere… Consider ca cine vrea sa “tzina” aceste sarbatori sa o faca pe banii lui nu pe banii angajatorului (si pe banii statului, care isi plateste (si) functionarii din banii tuturor contribuabililor).
Bineinteles ca nu doar popii paraziteaza sistemul dar aici e in discutie Biblia – in care nu prea scrie despre existenta popilor ca “legatura” intre om si Dumnezeu.
Popii mentin speranta – gandirea pozitiva – in enoriasii lor?! Atunci de ce le cer pt inmormantarea celor dragi mai multi bani decat face (si nici nu taie chitanta)? Atunci de ce sunt asa incruntati cei mai multi crestini practicanti? Buzele lor au colturile indreptate bine spre barbie – de atata speranta si ganduri pozitive?! Am vazut prea multi iesind chiar de la slujba de Craciun cu fetze asa triste… Daca cei credinciosi gandesc pozitiv inseamna ca ar trebui sa aiba zambetul pe chip chiar daca se inghesuie in autobuz! Ar trebui sa nu se mai certe cu vecinii… Cand ai in inima iubirea pt Dumnezeu trebuie sa ai sufletul senin, iar sufletul senin il “vedem” in zambetul de pe chipul oamenilor! Probabil ca preotii nu reusesc sa mentina speranta… Altfel cum s-ar explica toate tristele figuri pe care le intalnim la tot pasul? Au ei, crestinii cu gandire pozitiva, stradutele lor pe care trec si nu-i vedem?
“Religion gives law its spirit and inspires its adherence to ritual and justice. Law gives religion its structure and encourages its devotion to order and organization.” este un principiu pe care isi bazeaza activitatea “Center for the Study of Religion and Law”, un principiu – sau prezumtie pentru cei care doresc sa rastoarne situatia – de common sense (bun simt/buna credinta) conform caruia “religia da spirit legii…si legea da religiei structura”.
Nu cred ca sunt multi americani care se cramponeaza de sintagma din articolul VII al Constitutiei lor “in the year of our Lord”, un fel de Anno Domini, care a intrat in vorbirea curenta ca o expresie de exprimare a cronologiei. Cum nu se vor crampona nici de denumirea pagana a lunilor anului. In schimb, in amendamentele aduse, au dorit sa clarifice faptul ca practicarea religiei este libera, dar nicio religie nu poate avea suprematie asupra alteia, sau credinta asupra laicismului in determinarea modului cum unul sau altul se supune legii.(m-am citat de pe un alt topic)
@Andreea&romania_inedit, de acest tip de neutralitate (si nu indiferenta) este vorba, iar Constitutia – totusi, legea suprema -ofera garantia in art 29 alin (5) de a sprijini manifestarea religiei, fara discriminare intre culte.
By the way, @romania_inedit, lumanari se gasesc si la ABC. Daca va repugna atat de mult atitudinea preotilor Dvs (poate ca biserica ortodoxa pastreaza poate excesiv vechile randuieli, fiind una din cele mai “nereformate”-ceea ce poate fi si bine si rau; enoriasii ei trebuie sa se pronunte in primul rand), de ce le calcati pragul? E pura curiozitate…
@Trope_doi, stiti foarte bine ca exagerati exemplificand prin exceptii rarissime. Sub aspect sociologic, nu vi se pare absolut fantastic ca in biserica, unde singura forta coercitiva este spiritul Cartii Sacre este o disciplina exemplara? De mic copil m-a fascinat acest lucru. Probabil veti veni cu exemplul pelerinajelor la diferite locuri sfinte (moaste ale sfintilor,etc) unde oamenii isi mai pierd rabdarea asteptandu-si randul. Repet, nu este si experienta mea in cazul ritualurilor denominatiilor la care particip (protestant si catolic). Si mi se pare in continuare fantastic sa vad oameni “self-disciplined”, adica autodisciplinati – care poate nu sunt la fel de disciplinati si in conjunctura profesionala,etc- respectand o cutuma de mii de ani. Nicio lege umana nu a reusit sa-mi demonstreze aceeasi forta pozitiva si longevitate.
Ar mai fi multe de spus@ Trope_doi, dar cred ca nu religia si nu ratiunea ar putea conduce lumea spre pace, ci deciziile echilibrate bazate pe credinta, ratiune si iubire.
Cred in Dumnezeu , dar nu cred ca este nevoie de un intermediar intre mine si divinitate , acest intermediar fiind un preot care de cele mai multe ori priveste preotia ca pe o meserie , de unde se iese la pensie si nu se intra niciodata in somaj .
Satanism
handsu
Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)