avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cât este valabilă o procură generală?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cât este valabilă o procură generală?

O procură generala intocmită în 2013 are valabilitate si in 2017?
citat din documentr: prezentul mandat este dat pentru administrareadeplină potrivit 800-801 cod civil, nu este transmisibil, este cu titlu gratuit și valabil până la revocarea expresă"
Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:32, 1 Noiembrie 2017
Raluca Balan a scris:

Asta ar insemna ca procura e valabilă și 50 de ani.
Dacă nu a fost menționat nici un termen, mandatul încetează in 3 ani.

Și 50 de ani îmi convine! Unde scrie că procura nu poate fi valabilă 50 de ani? Termenul trebuie neapărat să fie o dată calendaristică sau un termen in ani? Conform documentului termenul este când se face revocarea expresă.
Din păcate unii spun că este valabilă, alții că nu, cumva este o posibilă o interpretare a legii?
Mulțumesc.
Daca in urma faptului ca v-am indicat cat se poate de concret articolul din lege unde se precizeaza in mod expres ca mandatul incereaza in 3 ANI, următoarea dvs intrebare este "termenul trebuie neapărat să fie o dată calendaristică sau un termen in ani? ", as prefera sa ma opresc aici cu discuția. Procura e valabilă până la Judecata de Apoi.
Ar trebui să realizați că un document redactat conform acordului unei persoane, nu poate avea mai multa forta de lege, decât...legea in sine.

din DEX, TERMÉN, (1, 2, 3) termene, s. n., (4, 5, 6, 7, 8) termeni, s. m. 1. S. n. Dată fixă la care, potrivit unei învoieli, unei decizii sau unei dispoziții prealabile, se execută o obligație (bănească) sau se realizează ceva; soroc. ◊ Loc. adv. În (sau la) termen = la data fixată, prevăzută. ♦ Condiție, clauză într-un tratat, într-un acord. 2. S. n. Interval de timp, stabilit dinainte, în limita căruia trebuie să se înfăptuiască sau să se întâmple ceva. ◊ Loc. adv. În termen de... = în timp de... 3. S. n. (Înv.) Limită, hotar, sfârșit. 4. S. m. (în loc. și expr.) În termen = care își face serviciul militar în condițiile prevăzute de lege. A fi în termen = a-și face stagiul militar. 5. S. m. Cuvânt; expresie. 6. S. m. Fig. (în expr.) A fi în termeni buni (sau răi) cu cineva = a fi în relații bune (sau rele) cu cineva. 7. S. m. (Mat.) Fiecare dintre monoamele unui polinom; fiecare dintre numerele care alcătuiesc o progresie sau un raport. 8. S. m. Fiecare dintre cuvintele sau grupurile de cuvinte care au o accepție specifică unui anumit domeniu de activitate. – Din lat. termen, -inis (cu unele sensuri după fr. terme)

Indiferent dacă aveți dreptate sau nu, nu vă voi răspunde la ceea ce ați scris, poate, cândva veți înțelege și motivul!

Indiferent de tipul de relații ce se stabilesc sau nu între cei ce întreabă și cei ce răspund, eu aduc mulțumirile mele site-ului avocatnet.ro pentru ajutorul ce ni-l oferă prin intermediul forumului.

-am completat numele site-ului :)-
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raluca Balan a scris:

Pai este valabil 3 ani.
Art. 2015

Durata mandatului

Dacă părţile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui.


Unu. Am presupus cã mandatarul ȋși executã ȋn continuare obligațiile. Ca urmare, exista un acord de vointa intre mandant si mandatar pentru continuarea contractului. Prin acord comun parile unui contract pot sa modifice orice clauza.
Doi. Potrivit art. 2013 Cod civ. Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.
Trei. Art. 2015 Cod civ. contine o norma dispozitiva cu doua stipulatii, una permisiva subinteleasa (partile pot stabili orice termen doresc, fie el de 50 de ani ) si una supletiva (daca partile au omis sa stabileasca un termen atunci acesta e de 3 ani).
Patru. De vreme ce partile sunt libere sa stabileasca orice termen doresc interpretarea potrivit cãreia deși pãrțile au consimțit la continuarea mandatului dupa termenul de 3 ani , iar mandatarul executã ȋn continuare obligãțiile, contractul de mandat a ȋncetat prin voința legiuitorului conduce la multe și grele probleme de drept ȋn mod absolut inutil.
Cinci. Din conținutul art. 2030 Cod civ, nu rezultã cã ȋmplinirea termenului de 3 ani conduce la ȋncetarea de drept a mandatului, dimpotrivã, mandatul nu ȋnceteazã dacã activitatea este ȋn curs de desfãșurare. In lipsa unei astfel de stipulatii "inceteaza de drept" se pun cateva intrebari spinoase la punctul sase de mai jos
Șase sași ȋn șase saci. Inafarã de pãrțile contractului de mandat cine poate sã invoce ȋncetarea contractului de mandat prin ajungere la termenul de 3 și prin ce procedurã? Evident ca doar cei care justificã un interes determinat, legitim, personal, născut și actual (art. 33 Cod pr. civila) și doar ȋn cadrul unei proceduri judiciare. Altfel dacã acceptãm cã oricine se poate uita pe procurã și poate spune: “nu dom’le, nu mai e valabilã cã au trecut trei ani!” ajungem la incalcarea libertatii contractuale.
Sapte. Atunci, domnule avocat, ce rost are termenul de 3 ani? Cu toate ca nu este explicita o astfel de dispozitie termenul de 3 ani pare stabilit doar pentru partile contractului de mandat care daca nu se manifesta in sens contrar vor putea fiecare invoca termenul de 3 ani ca termen de incetare al contractului.

Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Procura de administrare dupa deces. paul_sonea paul_sonea Buna seara. O doamna are procura de administrare de la sora sa care e bolnava de cancer. Daca sora ei moare ce se intampla cu acea procura? Mai e valabilă sau ... (vezi toată discuția)
Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)