avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul da a efectua preavizul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul da a efectua preavizul

Buna ziua,
Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice.
Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: prozatos , utilizator 09:56, 14 Aprilie 2010
D-na Georgiana, ma tem ca ati inteles complet gresit mesajul d-lui Valeriu, si v-ati grabit sa corectati niste erori inexistente.

Dl. Valeriu a dedus corect ca, daca angajatul nu sta in preaviz, este vorba de preavizul pe care el trebuie sa il acorde, deci demisie. Fireste ca poate fi vorba de demisie si de angajat care nu sta in preaviz. Fireste ca "angajat care nu sta in preaviz " nu este egal cu "demisie", si nici dl. Valeriu nu a insinuat asa ceva.

Mai apoi, va asigur ca dl. Valeriu stie si invata pe toata lumea ca cercetarea prealabila este obligatorie in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare.
Doar ca, in acest caz, evident ca este la alegerea angajatorului daca va declansa o cercetare disciplinara ori ba...

Cu ultimul paragraf enunta de dvs. nu sunt de acord: este perfect legal ca angajatul sa fie pontat nemotivat pe durata preavizului, si contractul sa inceteze prin demisie dupa 15 zile de absenta nemotivata. Fireste ca angajatorul poate sa ponteze nemotivat fara sa sanctioneze disciplinar, si oricum nu poate inceta cim de comun acord cu un ... absent, in lipsa sa.

Numai bine!
Nu am vrut sa supar pe nimeni, cu atat mai putin pe dl.Valeriu.

Sunt de acord cu Dvs. ca pe durata preavizului firma poate sa nu faca nimic, sa astepte 15 zile si sa inceteze contractul cu art.79, dar nu prea am auzit de astfel de situatii iar din mesajul doamnei care a deschis subiectul am inteles ca doreste o metode de a-l convinge pe salariat sa vina la serviciu si sa efectueze preavizul. Nu?
Consider ca incapatanarea unui patron de a tine legat salariatul pentru cele 15 zile de preaviz duce mai mult la pierdere decat la castig. Cate poate strica un angajat fortat sa faca ceva ce nu vrea pot spune doar cei care au aflat-o pe propria piele.
Luati serios in considerare sfatul dat de Tudor Valeriu , pentru cateva zile este solutia ideala si fara dureri de cap.
1. In perioada de preaviz acordata angajatorului salariatul are si alternativa sa lipseasca nemotivat. Asta nu inseamna ca demisia isi pierde efectul. Salariatul este cel care pierde.
2. Daca angajatorul vrea "sa se lege la cap" il poate concedia cu art.61a, dar nu se merita efortul. S-ar putea ca salariatul sa conteste decizia de concediere si sa castige deoarece demisia este anterioara concedierii iar legea nu interzice salariatului sa lipseasca nemotivat in timpul preavizului.
3. In asemenea cazuri eu am procedat asa cum am spus mai sus si nu am avut necazuri din partea salariatului (ma refer la contestatie).
Un nou raspuns documentat al d-lui Valeriu.Pacat ca nu exista posibilitatea sa-i dam mai multe aplauze!=D>=D>=D>

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate urmate de demisie freeasabird freeasabird Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent. In data de 25 februarie s-a ... (vezi toată discuția)