avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea minorului după separarea părinților. Are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea minorului după separarea părinților. Are dreptul tata să vină oricând vrea sau o poate face doar dacă există un program de vizitare?

Buna ziua,

Am un copil minor si pana acum am fost in uniune consensuala cu tatal baiatului. Dar ne-am certat si el a parasit domiciliul comun si acum vrea sa vada copilul cand vrea el. Are dreptul sau il poate vedea doar cu ordin de program de vizitare? Mentionez ca este casa mea personala, iar el are doar viza de flotant aici. Ma poate acuza de alienare parentala si poate veni cu martori la usa mea si sa cheme politia sa imi dea amenda ca nu ii deschid usa? Vreau doar sa se stabileasca legal programul de vizite, atata tot. Ce pot face daca ma da in judecata? Am dreptul sa plec cu copilul la parintii mei la Constanta? El zice ca nu ca nu se poate deplasa sa il vada si trebuie sa vin cu copilul aici indiferent de conditii ca s ail vada. care este adevarul? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:21, 12 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ] /

Viza de flotant a domnului (daca nu e obtinuta printr-un contract de inchiriere) nu inseamna nimic care sa va altereze dvoastra drepturile depline de proprietate.
Totodata, copilul de 1an si 7 luni e un "bun" comun al parintilor biologici, indiferent daca sunt casatoriti sau nu.
Rezulta ca parintele (oricare) care a apucat sa-si bage "bunul" in spatiul sau privat inalienabil, se poate uita linistit prin vizor sau peste gard la parintele celalalt. Dar in spatiul public...se poate intampla orice legea nu interzice. Teoretic, prima obligatie legala a detinatorului "bunului" este sa-i asigure acestuia din urma prezenta SCOLARA obligatorie. Pana atunci...se poate juca linistit in apartament sau in curtea casei.
Asa stand lucrurile, nimeni nu poate amenda mama ca tine copilul numai in casa pe care e proprietar. Dar e o probabilitate destul de mare ca daca domnul tata va insista intr-un drept ce care (inca) nu il are, sa se trezeasca chiar cu un dosar penal.
Ca atare, ar fi de dorit ca domnul tata sa renunte la imaginatii si sa se hotarasca prin formularea unei actiuni in instanta ce anume doreste exact, respectiv ce drepturi revendica.
Nu cred ca ar fi admisibil un capat de cerere prin care mama sa ceara un program de legaturi personale minor-tata. Eventual se poate opune sau confirma o propunere/cerinta a tatalui in acest sens.

Nu este obtinuta prin inchiriere, eu sunt proprietara si a stat aici gratuit, ca tata al copilului meu si ca partener al meu de viata. Dar certurile dese, jignirile si violentele ne-au determinat sa ajungem la amenintari, plecat de la domiciliu etc. Daca obtine drept de vizita si eu pensie alimentara este arhisuficient pentru mine, nu stiu daca si pentru el deoarece a inceput cu amenintari foarte urate.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
angi84, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înregistraţi ameninţările.Dacă vă ameninţă integritatea fizică sau viaţa, cu înregistrările respective cereţi ordin de protecţie.
eu am raspuns si dvoastra, si tatalui; care observ ca e cititor si curios.
Citesc si ma minunez.. Atat mama cat si tatal folosesc copilul pentru propriile ambitii si frustrari. Valabil pentru ambii parinti, subliniez parinti cu toate implicatiile respective, introduceti actiune in instanta pentru stabiliea unui program de vizitare, de stabilire a domiciliului (avand in vedere varsta minorului nu se pune problema la tata) de stabilire a pensiei de intretinere minor. Orice tata responsabil, daca a plecat din casa si a facut-o motivele sunt discutabile, cunoaste programul de somn, joaca, mancare al copilului, deci este absurd sa dea buzna pentru a-si afirma "drepturile" cu orice pret chiar cu acela al traumatizarii propriului copil. Mama trebuie sa inteleaga ca ea s-a despartit de sot, dar asta nu inseamna ca tatal s-a despartit de copil. Pana la stabilirea programului de catre instanta incercati, pentru binele copilului, sa stabiliti un orar decent, o pensie de intretinere decenta. Violenta si jignirile nu fac parte din pachet. Daca acestea exista si se demonstraza imediat,chiar daca tatal bagatelizeaza situatia (chiar si ridicarea tonului este o violenta) deci exista metode legale fie pentru ordin de protectie fie pentru alte actiuni in functie de gravitate. In rezumat totul se poate rezolva, e nevoie de intelepciune si dragoste pentru copil, orgoliile sunt neavenite.

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti Alin_dany80 Alin_dany80 Buna ziua sant in divorț cu sotia nu imi permite sa imi vad copilul am dat-o in judecata cu ordonanța prezidențială și am avut câștig de cauză ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizita adi_2010 adi_2010 Buna ziua. Copilul este incredintat mamei (proces judecat pe vechiul cod civil). Tatal a obtinut un program de vizita, pe care nu-l respecta. Dorinta sa este ... (vezi toată discuția)