avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De ce mă obligă notarul să aduc doi martori la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De ce mă obligă notarul să aduc doi martori la dezbaterea succesiunii?

Buna ziua. De ce sunt obligata de notar sa merg cu 2martori ca sa pot deschide succesiunea dupa parintii mei.
Martorii trebuie sa fie vecini, si apropiati de varsta parintilor mei (86ani si 87ani ambii decedati anul acesta)? De unde cunosc acesti oamenii viata noastra? Eu sunt acum singurul copil.In anul 1985 sora mea mai mica (nascuta in 1969) a decedat. Trebuie sa fac succesiunea deoarece nu pot prelua contracte ptr. utulitati si deasemena contractul de arenda.Va rog sa imi spuneti cum sa procedez.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexe22 , utilizator 12:46, 23 Septembrie 2022
Buna seara.La notar am depus toate actele de stare civila necesare.C.I, certif.nastere, casatorie pentru mine, nastere ,,casatorie ale parintilor, Nu am dreptul de a refuza martorii?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Din nou, nu inteleg de ce va deranjeaza si va cramponati atat de un detaliu atat de insignifiant. Doar daca mai sunt si alti mostenitori si va temeti de ceva...
Asta e procedura la notariat, asta e legea, astea sunt regulile.
Daca va incomodeaza atat de mult, va puteti adresa instantei si sa dezbateti succesiunea pe cale judecatoreasca.
Buna seara.Mulumescpentru raspuns. Am sa respect procedura, voi gasi 2 pers.desi chiar de varsta dansilor nu. Eu nu ma tem ca sunt alti mostenitori,. Mi se pare doar ca se intra in viata noastra , parintii mei fiind foarte apreciati de vecini, cunostinte.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna notar,
nu este un detaliu insignifiant.
Legea respectiva este veche si, in opinia mea, depasita, pt. ca apreciez ca informatiile exacte referitoare la mostenitorii in viata pot fi obtinute din bazele de date de la Evid. populatiei. Aceasta in conditiile in care s-ar face modificarile legale necesare astfel incat notarii sa poata interoga .aceasta baza de date. Cu martori este un deranj si consum de timp semnificativ, mai ales ca:
- notarii, in mare majoritate, desi desfasoara program cu publicul au program de lucru 9-17;
- martorii sunt de multe ori tot persoane in varsta, cu eventuale dificultati de deplasare;
- pt. cei din mediul rural, din loc. fara cab. not., devine necesara deplasarea a 3 persoane.
Apoi, martorii ii alege most. resp.; pot sa nu aiba cunost. de existenta unui alt mostenitor. Situatiile de viata sunt diverse; unii oameni si-au schimbat frecv. domiciliul pe parcursul vietii; nu au mai tinut legatura cu amici mai vechi; au ascuns evenim. din viata personala, cum ar fi existenta unui alt copil, de ex.
Practic mostenitorii de buna-credinta trebuie sa apeleze la bunavointa unor rude sau cunostinte pentru a se putea folosi de ceea ce este al lor, in conditiile in care in zilele noastre cu certitudine exista o solutie mai buna pentru a dovedi care sunt mostenitorii in viata ai unei persoane.

1. Evidența populației nu deține astfel de informații. E și în interesul dvs să rezolvați dezbaterea moștenirii intr-un timp cat mai scurt. O astfel de corespondență durează câteva zile. Doar daca țineți dvs neaparat sa faceti o plimbare pana acolo. Notarii mai au si altceva de facut decat sa poarte corespondențe pentru dvs, în condițiile în care e muuullt mai usor sa aduceți 2 martori.
2. Dezbaterea moștenirii e in interesul dvs. Având în vedere că nu o faceti zilnic și ca nu va trage notarul de mânecă, va puteti aloca niste ore ca să vă încadrați în programul de lucru (asa cum am convingerea că reușiți să o faceti si cand mergeți la doctor, la banca, la primarie sau la alte institutii)
3. Aduceți niste martori în jur de 50 de ani. Ei nu au dificultati in deplasare.
4. Vi s-a cerut prezenta ă 2 martori, nu 3.
5. Da, moștenitorul alege martorii, care pot sa stie, pot sa nu.
Declarația oricum se face sub jurământ și sub sancțiunea legii penale. Dacă mint, ei sunt singurii responsabili și suportă consecințele infracțiunii de fals în declarații.
6. Din nou, daca sunteti atat de nemulțumită, puteti dezbate succesiunea pe cale judecătorească. Numai să îi spuneti judecătorului dinainte, ca nu cumva să vă solicite proba cu martori.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)
Succesiune danielapric danielapric Mai am o intrebare,nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu care a decedat acum 4 ani.O pot face si ce costuri implica acest lucru,multumesc (vezi toată discuția)
Reclamatie avocat Danase03 Danase03 Buna ziua, Unde as putea face reclamatie contra unul avocat care nu a facut toate cercetarile/demersurile posibile ca sa identifice care este numarul total de ... (vezi toată discuția)