Buna ziua. De ce sunt obligata de notar sa merg cu 2martori ca sa pot deschide succesiunea dupa parintii mei.
Martorii trebuie sa fie vecini, si apropiati de varsta parintilor mei (86ani si 87ani ambii decedati anul acesta)? De unde cunosc acesti oamenii viata noastra? Eu sunt acum singurul copil.In anul 1985 sora mea mai mica (nascuta in 1969) a decedat. Trebuie sa fac succesiunea deoarece nu pot prelua contracte ptr. utulitati si deasemena contractul de arenda.Va rog sa imi spuneti cum sa procedez.
Marga G.
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
1. In actele de stare civila suntem trecuti ca fiul (fiica) lui...
Deci, in opinia mea, cel putin in situatia in care la mostenire vin copiii, se poate face un soft care sa extraga datele despre copiii (recunoscuti oficial) unei persoane; de asemenea date despre frati, surori ai decedatului.
In ceea ce priveste timpul consumat de notari (in eventualitatea unor asemenea modif. legisl.) apreciez ca onorariile notariale il acopera.
Mai mult, accesati, din motive evidente, si alte baze de date (pt. procuri, testamente), si se percep niste taxe.
Este muuuult mai usor pt. dvs., ca notar, nu pt. noi, clienti captivi.
2. Nu numai ca este in interesul nostru, dar sunt bunuri la care suntem indreptatiti si pentru care nu este, in opinia mea, corect sa ni se ceara asemenea eforturi.
Nu, din fericire nu este nevoie sa ne invoim de la serviciu ca sa mergem la doctor, la banca, la Primarie. Cel putin in marile orase exista program de consultatii si dupa ora 17; si sambata.
Chiar si bancile au, unele, program si dupa 17; majoritatea operatiilor bancare se pot rezolva online. Toate institutiile statului care desfasoara program cu publicul au obligatia prin lege sa aiba un program prelungit dupa ora 17, cel putin o zi pe saptamana, tocmai ca sa nu ne consumam concediul doar pt. rezolvarea unor probleme relativ marunte.
Trebuie sa se deplaseze in intervalul 9-17 si cei 2 martori, care pot si ei sa aiba un serviciu, deci se invoiesc si ei.
3. Nu avem toti, mai ales la varste inaintate, o retea de cunostinte atat de extinsa. Iar martorii care ar putea cunoaste mai bine detaliile relevante, in cazul unor persoane decedate la varste mai inaintate, de exemplu 85-90 de ani, sunt tot in varsta (daca mai sunt si ei in viata). De unde ati vrea sa cunoasca o persoana de 50 de ani date despre eventualii alti copii, din alte relatii, despre frati, surori si copii ai lor, ai unui vecin, sa spunem, care are 90 de ani?
4. 3 persoane care se deplaseaza din mediul rural sunt mostenitorul plus cei 2 martori.
5. Daca mostenitorul chiar este de rea-credinta, poate evident alege martori care NU stiu; daca acel martor chiar nu stie de existenta altui copil de exemplu, cum poate fi acuzat de fals in declaratii? Imi e neclar si cum se poate dovedi ce stie un om despre viata personala a altui om.
Inteleg ca trebuie stabilite corect toate persoanele indreptatite la mostenire; ceea ce contest este aceasta modalitate, anacronica, cu martori, atata vreme cat despre starea civila a fiecarui om exista inscrisuri si o evidenta a acestor inscrisuri.
1. Nu, un astfel de efort nu îl acoperă onorariul. Celelalte interogări le suportă clientul și primește și chitanțe in acest sens. Cercetările suplimentare nu intra in atribuțiile notarului.
2. Da, dar aveti satisfacția obținerii unor acte de proprietate, a căror valoare este incomensurabila in timp. In plus nu-i asa, nu există drepturi fără obligații și nimic nu se obtine din fotoliul de acasă, în timp ce alții croiesc in jurul nostru. Notariatul nu este instituție de stat și din fericire nu merge pe principiul "clientul nostru, stapanul nostru". Or fi medici sau institutii care au program și până la ora 20, dar își fac somnul de frumusete si incep activitatea la 12-13. Unii dintre noi începem la 8. Sa ne iertati ca nu ne petrecem 20 de ore pe zi la serviciu. Asa cum dvs aveti un program de lucru care trebuie respectat, asa avem și noi. Cu deosebirea ca probabil dvs sunteți plătită daca stati peste program.
3. Am toată certitudinea că părinții dvs au trăit intr-o comunitate, unde au existat vecini și cunoștințe sau prieteni de familie sau cumetri sau colegi de serviciu.
4. Deci sunt 2 martori:)
5. Dacă martorul nu stie, veti aduce altul care stie. Nu ii întreabă nimeni ce mâncați cu părinții seara și alte detalii intime. A sti cati copii au fost este un detaliu extrem de general. Reaua credinta o suportă atat moștenitorul cât și martorii.
Marga G.
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Si pt. o asemenea posibila interogare, daca ar fi prev. legale, iata, exista cel putin posibilit. suportarii unei taxe de catre client, la fel ca la cele exemplificate.
2. Nu "clientul nostru, stapanul nostru", ci o orientare pe nevoile justificate ale clientului; consider ca e o alta lacuna legislativa faptul ca nu exista obligativitatea legala si pt. firmele/institutiile private, care desfasoara program cu publicul, sa aiba cel putin o zi pe saptamana program dupa-amiaza (de ex. pana la ora 19.) Aceasta nu inseamna un program de 20 de ore pe zi, nici peste 40 de ore/sapt., ci, la alegere, cel putin o zi cu program, de ex., 12-20.
3. Situatiile de viata sunt diferite. Nu mai traim neaparat de la nastere pana la moarte intr-un sat mic, ci, posibil, in n locuri, joburi si comunitati, astfel incat nu ni se mai poate cunoaste neaparat trecutul si mai pierdem legatura cu cei cunoscuti anterior.
5. M-am referit la faptul ca un most. rau-intentionat poate aduce un martor care NU stie, tocmai ca sa obt. o decl. fav. Caci scopul cred ca nu este sa fie notarii acoperiti, ci sa avem o procedura care sa permita stabilirea certa a mostenitorilor.
Pt. mostenitorii de buna credinta, ai unor parinti decedati la 90 de ani, deci cu f. putini oameni in viata, sau niciunul in viata, care chiar sa ii fi cunoscut in tinerete, aflati in situatii de viata diverse, observ ca vi se pare normal ca li se cere sa isi probeze prin propriile eforturi "nevinovatia".
Daca decedatul are 100 de ani, si mai sunt in viata din cei care l-au cunoscut in relativa tinerete, credeti ca mai sunt neaparat vrednici sa isi mai aminteasca? Apoi acesti martori, care pot trai si in alte localitati, ba chiar alte tari, trebuie sa vrea si ei sa faca acest efort, sa vina sa va declare dvs.
Relatiile din care rezulta copiii, de exemplu relatii de parteneriat, neoficializate prin casatorie, sau relatii extraconjugale, nu sunt neaparat de notorietate si cred ca tin de viata privata.
Daca decedatul nu are copii, apoi detaliile despre frati, surori si descendenti ai acestora sunt si mai greu de cunoscut in fapt. Am vrut sa argumentez ca, prin ac. prev., in opinia mea, nici nu se reuseste atingerea scopului, decat formala uneori.
Daca mostenitorul de rea credinta raspunde penal pentru declaratiile false, de ce nu este sufic. atunci atat?
efrim
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Și eu am o situație similară și mi se pare deplasat să aduc 2straini care sa certifice adevărul pe care poate nici nu îl știu exact, în fața notarului. In multe alte situații exista formularea "Declarație pe proprie răspundere" care este mult mai angajantă ca responsabilitate (fals în declarații) decât spusele unor martori care chiar daca mint pot spune că asta știau ei. Dar așa e la noi, pentru succesiunea in familie e mai complicat decât milioanele retrocedate de ANRP pe acte false făcute de diverși așa cum s-a văzut în media românească.
Și eu am o situație similară și mi se pare deplasat să aduc 2straini care sa certifice adevărul pe care poate nici nu îl știu exact, în fața notarului. In multe alte situații exista formularea "Declarație pe proprie răspundere" care este mult mai angajantă ca responsabilitate (fals în declarații) decât spusele unor martori care chiar daca mint pot spune că asta știau ei. Dar așa e la noi, pentru succesiunea in familie e mai complicat decât milioanele retrocedate de ANRP pe acte false făcute de diverși așa cum s-a văzut în media românească.
Ideea e ca martorii să îl fi cunoscut personal si foarte bine pe defunct. Sunt convinsă că nu vi s-a cerut să aduceți 2 de pe strada.
Apoi, declarația martorilor se face sub jurământ. Dacă nu cunosc cati copii a avut defunctul, stati liniștit, ca nici nu o sa fie acceptați de notar.
Adevărul îl puteți ascunde chiar dvs. Puteti ascunde cati frați aveti, de exemplu.
Pe propria raspundere.....in general asta nu înseamnă nimic.
Succesiune
danielapric
Mai am o intrebare,nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu care a decedat acum 4 ani.O pot face si ce costuri implica acest lucru,multumesc (vezi toată discuția)
Reclamatie avocat
Danase03
Buna ziua,
Unde as putea face reclamatie contra unul avocat care nu a facut toate cercetarile/demersurile posibile ca sa identifice care este numarul total de ... (vezi toată discuția)