@raluk0207
Pe propria raspundere.....in general asta nu înseamnă nimic.
De ce nu inseamna nimic?
Presupun ca scopul este dezbaterea corecta a mostenirii, fara ca vreun mostenitor indreptatit sa fie exclus de la mostenire.
Pe de o parte acest lucru ar putea fi certificat fara dubiu dintr-o evidenta informatizata a datelor de stare civila (cu drept de a obtine datele necesare pentru succesiuni de care notari), despre care s-a amintit in presa ca ar fi in proiect.
Pe de alta parte, daca un mostenitor declara in fals pe propria raspundere ca nu mai are frati, de exemplu, atunci mostenitorii inlaturati astfel, tocmai pe baza acestei declaratii pot face atat plangere penala presupun, cat si cere restabilirea situatiei corecte.
Nu inseamna nimic, pentru ca raspunderea lui Nea Gheorghe care declara ca are 2 frati (si el de fapt are 5) este fix egala cu zero. In plus, fiind mostenirea lui, este direct interesat sa declare ce vrea si ce ii convine.
Mai pe romaneste: i se iau boii de la bicicleta. Nea Gheorghe nu are nimic pe numele lui, este insolvabil, apare un frate, se cearta putin, dupa care dau la pace si nu i se face nicio plangere, politia claseaza dosarul, pentru ca au treburi mai importante, poate intre timp Nea Gheorghe moare, certificatul de mostenitor se va anula in instanta, se va relua impartirea masei succesorale si toata lumea e fericita.
Aceasta "pe propria raspundere" nu exonereaza notarul de a-si lua absolut toate masurile de precautie. Pentru ca daca se intampla ceva, cine e de vina? Notarul, care trebuia sa faca, sa dreaga, sa verifice, sa isi faca treaba etc etc.
Nu exista o astfel de evidenta informatizata si in plus nu exista nicio certitudine cum, in ce masura si la ce interval informatiile sunt actualizate. Nici macar Primariile de comune nu stiu ca in familia X sunt 7 copii.
Si atat timp cat nu exista si obligativitatea prezentei a 2 martori este prevazuta de lege, nu inteleg atata polemica.
Conform art. 239 din Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995 " (1) În procedura succesorală se administrează proba cu înscrisuri prevăzută de lege,acte de stare civilă, testamente, precum şi depoziţiile a cel puţin 2 martori, inclusiv în cazul
conexării dosarelor succesorale.
(2) Din depoziţiile martorilor trebuie să rezulte că aceştia:
a)cunosc date personale referitoare la defunct;
b)au cunoştinţă de numărul şi calitatea persoanelor cu vocaţie la succesiunea defunctului.
Sunteti liber sa va adresati instantei, daca va deranjeaza atat de tare. Sunt curioasa daca judecatorului o sa ii cereti tot atat de multe explicatii.
@raluk0207
Dupa cum stiti, Instanta aplica legea. Iar aici ideea este ca legea este perfectibila.
Instantele nu dau consultatii, ca sa cerem explicatii. Doar motiveaza decizia, in baza legii.
Notarii insa dau consultatii (teoretic; practic, nu toti); explica impartial; se asigura ca partile au inteles (teoretic).
In presa s-a scris ca evidenta informatizata, cu unificarea unor baze de date, este in proiect, nu ca este in acest moment. Daca va fi, certificatul de nastere si orice alt act de stare civila se introduc in sistem in momentul emiterii.
Să respectati si să indepliniti solicitarile notarului..
Si notarii aplica legea. Si chiar daca dau consultații, nu înseamnă că sunt obligați să justifice necesitatea prezentării fiecărui act solicitat. Realizați totusi ca sunt zeci de clienti pe zi. Dacă fiecare ar proceda asa, am ajunge la psiholog.
Cât privește acel sistem....indiferent daca va exista sau nu, atât timp cât legea prevede prezenta a doi martori, ei vor fi adusi oricum.