avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație de la mamă unuia din cei doi fii. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație de la mamă unuia din cei doi fii. Ce declarație notarială de acord poate da fratele care nu primește nimic?

Buna seara! Mama mea mi-a donat un apartament (1/1 cu scutire de raport) in urma unei intelegeri verbale ca sa platesc jumatate din valoare, fratelui meu. Am aflat ulterior ca aceasta donatie poate fi atacata de catre el, iar acum imi este putin teama din cauza ca, desi i-as oferi banii, el ulterior ma va ataca pentru drepturile asupra apartamentului. Accepta sa faca o declaratie notariala cum ca este intr-un totul de accord cu donatia facuta de mama pentru "xxxxx" lei . Poate cineva sa ma indrume cu un model de declaratie ce trebuie facuta ? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
userul scrie clar ca mama sa, a dorit sa-i achite fratelui 1/2 din apartament. Nu-mi vine sa cred cum dvs indemnati fratele sa nesocoteasca dorinta mamei, sa faca rau si mamei si fratelui.E adevarat ca nu a scris in contract acea clauza dar asta nu inseamna ca fratele sa speculeze si sa faca pe prostul asa cum il indemnati. Mama a facut intelegere verbala fiindca asa a considerat dansa si probabil a avut incredere ca fiul va tine seama de intelegerea verbala. Nu toata lumea judeca ca un notar.Cum va proceda mai departe depinde de caracterul si omenia userului. Se poate comporta ca un frate sau ca un ticalos.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, il indemn, pentru ca vorbele si promisiunile se dovedesc scriptic. Este destul de clara vointa mamei. A dorit sa gratifice doar un singur fiu. Nu e de datoria nimanui sa-si gratifice fratii. Altfel, averea n-ar mai fi lasata de parinti, ci de frati. Repet, daca intr-adevar ar fi dorit sa lase ceva ambilor, mama ar fi putut sa ii dea ea insasi acea suma de bani celuilalt fiu.
In prezent userul detine un act de proprietate, incheiat perfect legal.
Doamne fereste !!! Fratele DORESTE sa dea bani fratelui ,nu vrea sa fie escroc:intrebarea era cum sa faca ,nu DACA sa-i dea banii fratelui sau nu!!!
Nu va mai scandalizati degeaba. Va dau un Xanax?
In primul rand, nu exista nici un temei legal/inscris pentru care userul este OBLIGAT sa ii achite ceva fratelui. Exista ceva ce se numeste "plata nedatorata".
In al doilea rand, i-am explicat deja mai sus, ca atat timp cat mama este in viata nu exista nici un inscris care sa consemneze aceasta plata. Un astfel de document este nul absolut, intrucat reprezinta un pact asupra unei mosteniri viitoare.
In al treilea rand, daca fratele va decide sa initieze o actiune pentru reductiunea donatiei si daca se va pronunta o hotarare judecatoreasca, in baza careia userul va fi olbligat sa achite o sulta reprezentand valoare rezervei succesorale a fratelui, care i-a fost incalcata prin acea donatie, abia atunci ii poate plati suma respectiva.

Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
raluk0207, utilizator
Din păcate, așa cum a arătat și doamna notar, actul e prost ales. Cred că o vânzare și două donații erau mai realiste.
Eu vad doua variante: ori îi achitați fratelui la decesul mamei suma, ori refaceți actele. Până la deces puteți să îi împrumutați banii dacă are nevoie acum de ei. Cu mențiunea să vi-i returneze că să aveți cu ce despăgubi partea lui de rezerva.
Dacă mama mai are bunuri, se schimba situația.
Declarația aceea e nulă, cum spunea și doamna notar mai sus.
Mergeți la un avocat sau notar exclusiv pentru consultatie. Să se uite pe situație și să găsească variante. Legale, nu doar morale.
Cât despre înșelarea sau nu a fratelui, cred că nu îl înșeli pe celălalt cât timp îți aperi actul încheiat.
Mama o fi vrut sa dea zi fratelui o suma de bani, dar nu a ales calea cea bună. Dacă doamna îi dă din fratelui, in funcție de împrejurări, multe ciudățenii se pot întâmpla, inclusiv ea sa rămână cu foarte puțin din donația mamei și fratele să își ia partea de doua ori. Sau donația către frate sa fie desfăcută de moștenitorii doamnei. Sau... Și tot așa.
De aceea, calea legală e cea ok, nimeni nu a indemnat-o să îl înșele pe frate, doar sa ii dea banii atunci când ea, sora lui, va fi sigura de donație ei.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce fel de act se poate incheia. riscuri BeSmart BeSmart Buna seara , as aprecia ajutorul dvs. referitor la urmatoarea problema. Suntem 3 frati , as dori ca un imobil , proprietatea mamei mele , sa devina ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Mama mi-a făcut procură să îi vând apartamentul și să îmi pot cumpăra eu altul, iar acum fratele meu mă amenință că mă lasă fără casă. este posibil așa ceva? Raluk94 Raluk94 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema. Mama mea, mi-a facut procura ca sa ii vand apartamentul si sa imi pot cumpara eu unul. Am vandut-o ... (vezi toată discuția)