avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate obține pensie de întreținere când ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate obține pensie de întreținere când plătitorul nu are venituri declarate?

Buna seara! Am o nepoțica de 3 ani care de la vârsta de 8 luni tatăl acesteia nu vrea sa mai audă de ea și nu vrea sa plătească pensie alimentară. A fost dat în judecată de mama acesteia dar nu s.a prezentat la nici o înfățișare,toate plicurile care au fost trimise către adresa acestuia s.au întors înapoi fara nici un răspuns. Chiar daca lucreaza la negru și nu are un loc stabil de munca tot trebuie să plătească? Ce mai rămâne în cazul acesta de făcut? Mama poate ieși din tara cu fetita fara acordul acestuia? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:02, 23 Noiembrie 2017
Aici vorbim despre pensia de intreţinere în favoarea propriilor copii stabilită ca obligaţie a părintelui care nu locuieşte cu copilul.Părinte e şi mama, şi tata, iar copiii pot locui fie la unul, fie la altul, fie alternativ la ambii. Nu mamele "pretind" acea contribuţie materială, ci LEGEA şi în circumstanţe identice, mulţi tătici rămaşi acasă cu copiii, în timp ce mamele "spală funduri" departe de casă, solicită pensie de intreţinere de la mama, după ce, anterior, cer divorţul şi domiciliul copiilor la ei, fiindcă ei se îngrijesc de copii.
În ce priveşte legăturile cu copiii, cel care a părăsit copiii are datoria să se comporte în aşa fel, încât copiii să-i dorească compania şi, în atare situaţie, nu este nevoie nici măcar de "program de relaţii personale", fiindcă copilul întotdeauna îşi pretinde drepturile şi dacă vrea să plece, va pleca cu cel/cea în al cărui/cărei companie se simte fericit, iubit şi în siguranţă.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
Martonze, utilizator
@Martonze: In mare parte aveti dreptate.
Pensia de intretinere in favoarea propriilor copii, de multe ori nu este folosita in favoarea copiilor. Pensia de intretinere ar trebui poprita si virata in conturile copiilor si folosita doar in scopul intretinerii copiilor. Exista foarte multe mame care nu mai lucreaza, traind doar din pensia de intretinere pentru copii (a fost un subiect chiar pe acest site).
Sa nu uitam ca sunt cu atat mai multi tatii care isi rup spatele prin tarile indepartate si care trimit o gramada de valuta sotiilor lor, care procedeaza prin a cere divortul si custodia copiilor, in prealabil gasindu-si noi parteneri de viata... Oare ce se poate spune despre adulter, in acest caz, caci articolul a fost abrogat din CP, favorizand tot mai mult relatiile extraconjugale si chiar afectarea copiilor din acest punct de vedere ?!
In legatura cu parasirea copiilor de catre un parinte, sunt sigur ca un parinte adevarat n-ar face acest lucru, dar instanta de judecata da asemenea sentinte, evacuand pe unul dintre parinti, in special pe tata. Eu cred ca parintele nu-si paraseste copiii, ci pe partenerul cu care nu mai poate convietui.
Intr-adevar, nu este nevoie de "program de relatii personale", dar ce se intampla cand parintele rezident se opune relatiilor dintre copii si parintele nerezident si parintele rezident influenteaza copiii in defavoarea parintelui nerezident ?
De aceea am scris ca ar trebui modificata cat mai repede legislatia in vigoare.
1.Concepţia despre "folosirea banilor în interesul părintelui la care locuieşte copilul" , în funcţie de cuantumul acestei sume, este greşită. Presupunem că mama lucrează şi are venit de cca 2000 lei lunar şi nu are cu cine lăsa copilul, oare cât costă o bonă? Dar cât costă after-schoolul? Dar o menajeră? Un meditator? Vedeţi dvs., o mamă (sau tată) rămasă acasă, cu copilul, este 5 în 1; pentru un copil dat în plasament, statul plăteşte "părintelui" surogat salariul , cel puţin minim pe economie şi dă şi bani pentru alimente şi haine, un HG din 2014 stabileşte şi limitele cheltuielilor lunare pentru un copil instituţionalizat, în jur de 2400 lei la preţurile de atunci.
2.Referitor la "adulter", :"ochii care nu se văd, se uită" şi acest proverb este vechi...
3. Referitor la influenţarea copiilor, dvs. credeţi că copiii nu-şi au propria voinţă? Chiar credeţi că toţi copiii pot fi influenţaţi? Azi, copiii sunt mult mai inteligenţi(care sunt) decât în urmă cu mulţi ani, au acces la informaţie şi nu pot fi duşi de nas.Eu am un frate care are 2 băieţi şi un verişor care are tot 2 băieţi, mai mititei.De câte ori merg la fratele meu, copilul meu face circ, că el nu vine, să-l duc la verişor, că acolo îi place (cei 2 locuiesc aproape). Fratele meu e şi naşul copilului şi de fiecare dată sare cu cadouri destul de scumpe, dar pe copil nu-l influenţează.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti dxt_morgan dxt_morgan Buna seara, va rog sa ma ajutati intr o problema. In cadrul procesului judecat de catre Judecatorie, s-a decis ca exercitarea autorit parintesti sa fie ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei gabor elena gabor elena am doi copii minori in intretinere rezultati in urma unei relatii de concubinaj.tatal lor nu plateste pensia alimentara deoarece nu am deschis nici un proces ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna roberta1 roberta1 Buna ziua, Acum un an am divortat la notar de sotul meu, pe cale amiabila, iar cei doi copii minori rezultati din timpul casatoriei au ramas la mine (dar ... (vezi toată discuția)