avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere - cateva nelamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere - cateva nelamuriri

Un vecin de-al meu a dat peste an cuiva o turma de animale, pentru a le creste si inapoia cu sporul lor cu tot, la sfarsitul perioadei de 1 an. Respectivul, la scadenta (acordul fusese verbal), a inceput sa dea din colt in colt, spunand brusc ca ar fi bine sa incheie o noua intelegere prin care sa-i dea o suma de bani, iar animalele sa ramana la el. Dupa tergiversari, si refuzul de a plati si respectiva suma de bani, cei doi au ajuns la postul comunal de politie, unde cel care primise animalele spre crestere si ingrijire a recunoscut faptul ca animalele nu erau ale lui, si implicit si intelegerea initiala. Cei doi au semnat o intelegere scrisa in fata politistului, prin care cel in posesia caruia erau animalele, se obliga sa achite o suma de bani in schimbul animalelor. Nici aceasta intelegere scrisa nu a fost respectata (intelegere care prevedea plata banilor pana in data de 20 aprilie 2009), astfel ca pagubitul s-a prezentat iarasi la politie, la doar cateva zile dupa expirarea scadentei, politistul de la postul comunal, sfatuindu-l pe acesta sa depuna plangere penala pe abuz de incredere.
Acum, intrebarile mele: ce sanse ar avea acesta in instanta sa-si recupereze fie turma de animale, fie o suma de bani ca despagubire. Nu se poate respinge de la primul termen, pe motiv de tardivitate (suntem in octombrie, totusi...)?
Si daca in plangere acesta a cerut pe latura civila despagubiri compensatorii in suma de 2500 RON (valoarea estimata a turmei de animale), plangerea penala va trebui timbrata? Cu ce suma si unde se plateste timbrul judiciar?
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Dragulescu_Mihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters82972 , utilizator 15:19, 22 Octombrie 2009
In cazul in care persoana pagubita va merge direct pe calea actiunii civile, se mai ridica o problema. El si-a evaluat paguba la 2500 lei (valoarea animalelor si sporul lor). Problema este ca, in acea intelegere scrisa, incheiata in fata politistului comunal, pagubitul a acceptat o suma mult redusa - numai 600 lei, de la posesorul fara drept al animalelor, in schimbul turmei sale de animale. Deci practic, pagubitul accepta numai 600 de lei, in schimbul turmei sale (aflate in posesia celuilalt), desi valoarea reala era de 2500 lei. Acesta a fost de acord sa primeasca mult mai putin, in speranta ca macar acesti bani ii vor fi dati fara tergiversari. Insa, dupa cum am scris mai sus, nici macar aceasta suma nu i-a fost platita pagubitului. Asadar, are dreptul acum, pagubitul sa solicite plata in natura (inapoierea turmei de animale) sau a sumei reale, echivalente, de 2500 lei, sau are dreptul numai la cei 600 de lei, pe baza intelegerii scrise, existente la politie?
Legal ,numai valoarea care poate fi sustinuta si probata cu inscrisuri,respectiv intelegerea existenta la politie.
Deoarece turma in fapt exista,ar mai fi solutia solicitarii evaluarii acesteia ,fapt care ar conduce la o valoare mai apropiata de realitate
Dar...atata vreme cat turma mai exista inca, nu se poate cere restituirea in natura a acesteia? Eu ma gandeam ca singurul impediment serios ar fi tocmai acea intelegere incheiata la Politie, prin care pagubitul practic renunta la dreptul lui asupra turmei, in schimbul acelei sume de 600 de lei...
Dar...atata vreme cat turma mai exista inca

care este justificarea pentru care partile nu convin la restituirea in natura si inteleg sa solutioneze cauza in instanta ?
ynocentta a scris:

Dar...atata vreme cat turma mai exista inca

care este justificarea pentru care partile nu convin la restituirea in natura si inteleg sa solutioneze cauza in instanta ?


Cel aflat momentan in posesia turmei a refuzat sa i-o restituie, sub pretextul ca ar vrea sa cumpere acele animale, astfel s-a ajuns pana la urma, dupa promisiuni verbale, neonorate in mod repetat, la acea intelegere scrisa, incheiata la postul de Politie, dar care prevede o suma mult mai mica pentru pagubit, decat valoarea reala a turmei de animale.

Alte discuții în legătură

Atacat de caini dorinlupea dorinlupea Am fost atacat de 4 caini ciobanesti in timp ce pedalam pe bicicleta pe digul raului Siret. Stana este la 30m de locul unde am fost atacat. Am vazut 2 ciobani ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere? olycr olycr Am si eu o mica problema , am facut cu un individ o intelegere , eu i-am dat masina mea el pe a lui , o zi, dupa care daca totul era ok faceam tranzactia . ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila in caz de distrugere E_Fodor E_Fodor Buna seara! Am si eu o problema;detin un teren cu lucerna, acesta mi-a fost distrus de turma de oi a unui cioban din apropiere(pasunat ilegal)..In acest caz ... (vezi toată discuția)