avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victime. Cum îmi pot recupera ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victime. Cum îmi pot recupera paguba?

Am fost implicat intr-un accident rutier astfel: am intrat in depasirea unui autovehicul iar acesta a intrat intr-o caruta si a ricosat in mine, am incercat cat am putut sa-l evit dar l.am acrosat in roata stanga spate cu aripa dreapta. Din impact a fost aruncat peste o alta caruta. Victimile din caruta aveau rani usoare, erau sub influenta alcoolului.
Cum procedez sa-mi recuperez paguba, care este destul de mare, eu ma consider nevinovat?
Daca dau in judecata persoana care conducea masina pe care o depaseam am vreo sansa sa castig procesul?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Luca-Ionut , utilizator 21:55, 27 Martie 2018
Nu cred ca va puteti repara masina pe banii dvs. si sa-i recuparati dupa aia, sau cel putin sa-i recuperati usor. Singura varianta, dar care presupun ca nu e posibila, e sa fi avut anterior o asigurare CASCO, iar societatea care a emis acea asigurare sa va fi suportat costul reparatiei, cu recuperarea ulterioara a sumei cheltuite de la societatea de asigurare a vinovatului. Am folosit de doua ori asa ceva si imi dau seama ca nu toata lumea isi permite in orice conditii un CASCO, dar aici ar fi fost de un mare ajutor.
Urama sa-i fac casco, accidentul a fost pe 9 si mie imi expira asigurarea pe 13 cand urma sa inchei si polita casco. Asa a fost sa fie. Am avut casco la un logan, la Audi A 5 chiar se impunea.
Eu nu pot astepta pana se termina procesul sau ce mai urmeaza, trebuie sa-mi repar masina. Cred ca si la reparat o sa o tina o luna jumatate , dou chiar.
Sunt tare curios ce o sa scrie in anexa 2, eu stiu prea bine ce s-a intamplat pe sosea, o sa cer si expertiza.
Este vorba despre incercarea de solutionare amiabila a litigiului intre dvs si asigurator, nu vorbesc despre amiabil incheiat intre partile implicate in evenimentul rutier! De asa ceva nici nu poate fi vb in cazul de fata. Va puteti repara autoturismul bineinteles pe banii dvs. in orice service agreat RAR si va puteti recupera banii de la asigurator ori pe cale amiabila, ori pe Instanta (aceasta situatie e favorabila cand dauna nu intra in categoria daunei majore, totale) cu deviz final de reparatie, factura si chitanta.Altfel, numai sa vedeti daca si cum renteaza sa o reparati, daca dauna intra in categoria daunei totale. Si atunci daca chiar vreti o puteti repara, dar o sa fiti despagubit doar pana la limita valorii de piata. Dar asiguratorul are obligatia sa vina la constatare in 3 zile de la avizarea daunei/deschiderea dosarului de dauna , dupa noua lege. Si daca se demonteaza masina in service sa vina la o reconstatare inaintea reparatiei. Daca o introduceti in serice pt. reparatii cereti deviz estimativ si asa veti sti cum si in ce fel merita sa o reparati.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
Diana Cioroiu, Avocat
Desi a ramas sa ma sune de la politie sa vin dupa anexa 2, ca sa nu o mai transmita prin posta ca dureaza foarte mult, acest lucru nu s-a intamplat ...asa au ales ei, e dreptul lor.
Am vazut ca in anexa 2 trebuie sa scrie cine este vinovat de producerea accidentului, daca si mie imi gaseau culpa trebuiau sa-mi de un proces verbal de contraventie, banuiesc.
E normal ca declaratia scrisa sa-mi fie luata abia la o luna jumatate de la producerea accidentului?
Anexa 2 nu se mai da partilor, se transmite direct asiguratorului, la cererea acestuia din urma. La accident cu victime nu se incheie proces-verbal de contraventie! Se deschide dosar penal. In Anexa 2 nu se scrie vinovatia, ci se descrie producerea evenimentului rutier, precum si eventuale situatii pe fondul carora s-a produs evenimentul, indicatoare, marcaje, alcoolemia... in baza acestora se poate stabili de catre asigurator "o culpa". Da, este normal sa va cheme dupa o luna si jumatate. Rau ar fi fost sa va cheme dupa 3 luni, mai ales in situatia in care dvs. vatamat trebuia sa vi se aduca la cunostiinta ca aveti posibilitatea depunerii unei plangeri prealabile.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Diana Cioroiu, Avocat

Alte discuții în legătură

Rata daunei la asigurari casco tig tig RATA DAUNEI LA ASIGURARI CASCO Buna ziua, Autoturismul personal a fost accidentat de un TIR ,VINA CONSTATATA de politie este a celuilalt conducator ... (vezi toată discuția)
Somat de o firma de asigurari cleo_t cleo_t In noiembrie 2008 tatal meu a avut un accident rutier. Mai exact traversa cu caruta un drum european si a fost lovit de o masina. A necesitat 8 zile de ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna carpatica + dosar cercetare penala andreicarausu andreicarausu Buna ziua, Am mare nevoie de un sfat.... Pe scurt...am fost implicat intr-un accident de circulatie cu vatamare corporala in luna august 2010.In urma ... (vezi toată discuția)