avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli în cadrul asociației de proprietari. Ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli în cadrul asociației de proprietari. Ce faci când serviciul specializat din primărie nu te ajută?

Ce faci in situatia in care administratorul si presedintele asociatiei calculeaza incorect lista,platesc diverse servicii in baza unor dispozitii de plata, nu ofera explicatii locatarilor, etc?!?! Tu te adresezi primariei, cei care se ocupa de asociatii le trimit o sesizare, acestia nu raspund si ti se explica clar ca ei mai mult de atat nu pot face. Cui te adresezi mai departe? Politie? Anaf?
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:27, 5 Ianuarie 2018
Poti sa mobilizezi si proprietarii care nu sunt membrii in asociatie? Pt ca aici problema grava este ca asociatia a fost infiintarea cu semnaturi de la 4-5 proprietari plus constructorul care inca nu vanduse apartamentele.
Ulterior nu au oferit cereri de aderare la asociatie si oamenii nu isi cunosc drepturile. Nu stiu diferenta intre a fi proprietar si a fi membru in asociatie. Iar presedintele, cenzorul, administratorul, comitetul executiv......fac ce vor. Am inteles ca sunt si rude si prieteni f buni. Pot proprietarii care nu sunt membrii in asociatie sa schimbe conducerea?

Nu mai apasati butonul Citeaza cand raspundeti la mesaje.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
Pentru a fi in cunostinta de cauza trebuie sa cunoasteti legislatia specifica asociatiilor de proprietari, respectiv legea 230/2007 si normele de aplicare HG 1588/2007.
Legea 230/2007
[ link extern ]
HG 1588/2007
[ link extern ]

Diferenta dintre membru si nemembru este aceea ca cei care nu sunt membri nu pot face parte din conducerea asociatiei, nu pot fi alesi in comitetul executiv si nu au drept de vot in adunarea generala.
In schimb au celelalte drepturi si obligatii care orice membru al asociatiei.

Drepturile si obligatiile le gasiti atat in lege art. 9-art.20 cat si in norme mai detaliat la art. 12.
Tot in legislatia mentionata veti gasi atributiile si responsabilitatile presedintelui, comitetului executiv, administratorului, cenzorilor, adunarii generale, modul de repartizare a cheltuielilor, etc. etc.
Avand in vedere ca locuiti intr-un condominiu unde aveti drepturi dar si ooligatii este bine sa cunoasteti aceste prevederi legale, putand sa ii trageti si la raspundere pe cei care conduc asociatia si nu le respecta..

Hotararile adun gen sunt obligatorii pentru toti proprietarii, membri sau nemembri, in conditiile in care adun gen a fost convocata si intrunita conform legii chiar daca nu au participat la adun gen.

Articolul 24-L230/2007
(1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.

Ceilalti proprietari care nu sunt membri pot fi motivati sa participe la adunarea gen si a avea drept de vot ptr schimbarea conducerii printr-o simpla cerere de aderare la asociatia de proprietari, presedintele nu are dreptul sa respinga cererea niciunui proprietar de a deveni membru al asociatiei. Fiecare proprietar nemembru trebuie sa solicite nr de inregistrare a cererii iar a doua zi puteti convoca adun gen extraordinara si sa luati orice hotarare necesara bunului mers al asociatiei.

Articolul 7-L230/2007
Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.

Articolul 23
(1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.

Articolul 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.

Cu alte cuvinte, activitatea execrabila a presedintelui si administratorului va vizeaza direct, asa ca faceti un tabel nominal si ii demiteti.
Aveti totusi grija sa aveti si inlocuitori!
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
cyan a scris:



faceti un tabel nominal si ii demiteti.


Usor de spus uneori greu de materializat
Sunt asociatii de proprietari in care s-au perindat zeci de proprietari,au murit parte dintre acestia,dar conducerea asociatiei este exercitata de reprezentanti inclusiv afalati la venerabile varsta de 96 de ani...
reprezentantul legal la venerabial varsta de 96 de ani,fost cadru militar,nu mai este la fel de sprinten ca la 40 de ani,nu mai are timpul si calitatile minimum necesare sa parcurga dispozitiile in vigoare ,dar se incapataneaza sa detina calitatea sa i se adreseze locatarii cu formula domnule presedinte
Desi lumea din bloc este constienta si cleveteste pe la colturi pe seama inactivitatii presedintelui in exercitiu,totusi pe criteriul de vecinatate si de varsta ,il lauda in fata ca inca mai poate sa conduca un bloc....
@ynocennta, legea prevede drepturi proprietarilor.
Daca acesti si le cunosc atunci este usor si de materializat.
Usor de spus ,greu sa determini persoane de 96 ani sa parcurga dispozitiile care guverneaza functionarea asociatiilor de proprietari dar care exercita responsabilitatea de reprezentant legal
In experienta dv chiar nu v-ati confrunatat cu situatii de asociatii de proprietari in care sunt incalcate flagrant dispozitiile in domeniu ,sunt recunoscute de catre majoritatea locatarilor aceste abuzuri si existenta de prejudicii materiale si totusi nu se reuseste inlocuirea echipei manageriale ?

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari fara presedinte Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Intrebarea mea este,ce se intampla daca intr-o adunare generala presedintele si-a dat demisia si nimeni din cei prezenti nu au dorit sa i-a aceasta ... (vezi toată discuția)
Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)