avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturi parintesti

Sora mea are un copil de 10 ani,iar tatal biologic nu se ntereseaza de el si nu plateste pensie alimentara(nici nu a platit).sora mea s-a casatorit si doreste ca acest copil sa poarte numele actualului sot.Poate sa-l dea in judecata pentru neplata pensiei si sa-i ia dreptul de tata.ce motive sau cum trebuie sa procedeze ca sa obtina acest lucru.mentionez ca numele copilului este al tatalui biologic.cum se procedeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: L.Sorina , utilizator 16:45, 15 Octombrie 2009
Obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere prin hotarare judecatoreasca nu poate face obiectul unui contract intre parinti, sau alt tip de acord, sau alt "act". Dreptul la pensia de intretinere este un drept al copilului, iar parintii pot, in fapt, doar sa il respecte sau nu. Obligatia legala (inclusiv sanctionarea penala a nerespectarii ei) de intretinere pe care o datoreaza parintii copilului minor (si nu numai), este una imperativa, iar nu una dispozitiva!
Este destul de greu de realizat obligarea debitorului acestei obligatii (tatal copilului), in situatia dvs., prin forta coercitiva a statului roman, nu numai pt. ca sotul dvs. este in America ci mai ales pt. ca lucreaza "la negru".
Va sfatuiesc insa sa va adresati instantelor competente (politie/parchet) pentru stabilirea savarsirii de catre sotul dvs. a infractiunii de abandon de familie (art.305 C.pen.), dar va puteti adresa si direct Departamnetului de Justitie al Statelor Unite ale Americii, inaintand acestuia, printr-o scrisoare cu confirmare de primire copia de pe hotararea judecatoreasca de instituire a pensiei de intretinere, datele cunoscute de dvs. despre fostul sot (date de identificare, de stare civila si chiar date cunoscute din corespondenta cu acesta despre locul de munca, chiar "la negru" etc.). Adresele pt. corespondenta cu Departamentul de Justitie al S.U.A. le gasiti pe internet (adresa de mail este: askDOJ@usdoj.gov).
Puteti comunica sotului faptul ca va veti adresa instantelor romanesti, dar daca ii veti comunica si faptul ca veti instiinta si Departamentul de Justitie al S.U.A., riscati sa nu va mai comunice nimic despre el. De aceea, va sfatuiesc sa aflati cat mai multe (spunandu-i de ex. ca vreti sa stiti unde sa-i trimiteti "hartiile de "garantie", asa cum se exprima el), iar dvs. sa utilizati acele informatii pt. a-l putea gasi. Plata pensiei de intretinere stabilita prin hotarare in Romania, este, prin acord international, recunoscuta in S.U.A.
Des pare destul de complicat, chiar eu am reusit intr-un caz similar al unei cunostinte, sa obtinem pOprirea pe venit in S.U.A.
Problema dvs. este ca nu stiti prea multe despre fostul sot, iar acesta va poate ...scrie orice, fara sa fiti sigura ca este adevarat sau nu. Puteti insa incerca si cred ca aveti sanse de reusita.
Succes!
Am revenit, pentru a va preciza (in caz ca nu stiati), ca intreaga corespondenta cu Dep de Justitie al S.U.A. sa o trimiteti in limba engleza (o traduceti la un traducator autorizat, atat pe cea trimisa cat si pe cea primita si printati inclusiv corespondenta pe mail si o traduceti in acelasi mod). S-ar putea ca intregul proces sa dureze ceva timp, dar dvs. hotarati daca merita sau nu. Iar o alta cale, foarte rapida, pt. rezolvarea problemei dvs. nu cred sa existe. Oricum, este de preferat sa apelati si la asistenta de specialitate.
Si pentru ca nu v-am raspuns si la ultima intrebare, va raspund acum, spunindu-va ca decaderea din drepturile parintesti se poate hotari de catre instanta de judecata in baza probelor referitoare la comportamentul tatalui fata de copil si nu numai, iar procedura presupune citarea obligatorie a parintilor si a autoritatii tutelare.
Multa putere de a lupta!
in cazul in care pe hotarare a fost fixata o suma pentru pensie alimentara veche de 10 ani pe care scrie ''99.000 lei vechi /luna pana la majoratul minorului''.Tatal copilului nu a platit nici un ban timp de 10 ani.Se poate da in judecata pentru RECALCULAREA Pensiei Alimentare,iar in cazul in care nu are servici il pune la FARA VENIT sau la Procentaj din Minimul pe economie?
stimate domn nici nu stiu cum sa va multumesc ca mi-ati raspuns atat de detaliat la intrebarile mele si eu va doresc succes in tot ce va doriti

multumesc

Sorina.L

Alte discuții în legătură

decadere din drepturile parintesti ce altceva pot face? L.Sorina L.Sorina Buna seara ! Am un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Adoptie copil tamada tamada din prima casatorie am un copil pe care actualul meu sot doreste sa il adopte, problema este ca fostul sot nu doreste acest lucru desi nu stie nimic de copil, ... (vezi toată discuția)
Adoptie : japonez-roman anamaria katoh anamaria katoh bunna ziua ,am o intrebare in legatura cu adoptia fiului meu (dintr o casatorie anterioara ,tatal roman) .Actualul sot cetatian japonez poate sa imi infiieze ... (vezi toată discuția)