avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plângere contravențională cu motive medicale. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plângere contravențională cu motive medicale. Trebuie să răspund la întâmpinarea făcută de IPJ?

Pe data de 11.07.2017, pe la orele 16:50, am fost nevoita sa opresc pe avarii intr-o intersectie pe banda 1, unde erau si alte masini parcate, pentru 5-7 minute cum am specificat si in plangerea contraventionala,pentru a merge de urgenta la farmacia apropiata. Era o caldura groaznica si eram nemancata si totusi a trebuit sa sa ma grabesc sa iau masina si sa merg sa imi fac treaba repede. Aceasta stare de rau/lesin pe care am avut-o este foarte probabil s-o fi avut si din cazua faptului ca sufar de o problema medicala cu glanda tiroida de la 18 ani(avand 25) ale carei valori fluctueaza tot timpul, nereglandu-se vreodata. Asadar am mers la farmacie si cand m-am intors un agent ma astepta langa masina pentru a ma sanctiona desi i-am explicat care a fost cauza pentru care am oprit pe avarii in intersectie dar totusi pe banda 1 nu in mijlocul drumului, pentru a merge la farmacie sa-mi iau un calciu sa ma pun pe picioare, exact asta am si declarat in procesul verbal.

Sanctionarea a fost cu 2 puncte amenda de 290 lei, si 2 puncte de penalizare, nu foarte mult dar la acea vreme 1.nu aveam un job si nu voiam sa arunc banii pe fereastra pentru o nedreptate si 2. chiar daca as fi avut bani de aruncat pe geam, am explicat clar situatia am spus pentru ce am oprit si am cerut foarte frumos intelegere, se poate intampla oricui, si mai ales am evitat sa nu patesc altele oprind decat sa conduc si sa cedez la volan.

Asadar am formulat plagerea contraventionala unde desigur am cerut anularea efectelor sau inlocuirea cu avertisment. Totodata,am motivat foarte clar ca am oprit masina pe avarii acuzand stare de rau/lesin si ca am mers de urgenta la farmacie pentru un calciu si am cumparat si o apa de la magazinul de langa farmacie. Am mentionat ca nu am stat mai mult de 5-7 min cat a durat,mi-am asumat faptul ca am oprit intr-un loc nepermis dar ca am facut acest lucru pentru a evita un incident necontrolat. Am mai mentionat ca starea aceea a fost cauzata de caldura excesiva, faptul ca eram nemancata sau/si a problemelor cu glanda tiroida.
Am atasat copii doveditoare dupa analizele si diagnosticele cu afectiunea medicala de care sufar(glanda tiroida-hipertiroidism/hipotiroidism) si care arata clar cum fluctueaza in fiecare an, cum sub limite normale cum peste, pentru ca din pacate nu am avut alte documente doveditoare ca un bon de la farmacie sau ceva ca am aruncat, nu m-am gandit ca in 5 min voi fi amendata.

Acum, am ajuns in punctul in care Politia Romana a facut intampinare si cere respingerea formulata de mine si la final solicita judecarea cauzei chiar si in lipsa.
Acum am primit comunicare cum ca in 10 zile trebuie sa depun raspuns la intampinare, dar consider ca am raspuns deja de inainte cu toate dovezile si am explicat destul de clar, si sincer nu stiu ce alt raspuns ar mai trebui sa dau de data aceasta. Este obligatoriu acest raspuns la intampinarea lor? daca nu depun un raspuns ce rezulta, ca Politia Romana va avea castig de cauza?

As aprecia foarte mult o clarificare pentru a sti ce se intampla in continuare si de asemenea o parere sincera legata de contestatia mea. Sunt sanse ca eu sa am castig de cauza? Ce ramane de facut?
Va multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:51, 10 Ianuarie 2018
Liliana Gradinaru a scris:

Doamna, daca aveti o problema medicala care poate sa determine un pericol din prezenta dv. la volan, asta nu va ajuta in dosar. Ar fi indicat sa nu conduceti. Aveti moduri de a tine boala sub control sau nu conduceti.
.........................................
De aceea, eu n-as fi facut contestatie in locul dv. Ati oprit in loc nepermis din culpa dv., cam asa stau lucrurile legal. Ati fost destul de stapana sa faceti observatii pe PV, nu se dovedeste o urgenta, asa incat, legal, atat a fost.

Interesant punctul dvs. de vedere. Sincer eu as numi-o neglijenta doar, nu culpa, din urmatoarele motive:
1. Permisul a fost luat in urma unui examen medical, Afectiunea cu pricina nu se afla pe lista de restrictii.
2. Nimeni nu poate stabili cu certitudine cum se comporta un organism uman in orice situatie. Este foarte posibil ca datorita conditiilor de mediu excesive sa se fi agravat simptomele respective. Un om suferind nu face in momentul ala calcule rationale, incearca sa scape de probleme. Daca cineva pateste in interiorul masinii un accident, credeti ca primul impuls este sa caute o parcare ?

O sa inchei prin a va povesti o patanie relativ asemanatoare din vara care a trecut, inceput de iulie. Mi s-a stricat sistemul de racire al radiatorului la drumul de mers inspre Grecia, in concediu. Ventilatorul secundar a decedat, am ramas numai cu principalul. Temperatura exterioara 32-33 de grade Celsius. Am ajuns relativ bine, nu am stricat motorul, cu anumite restrictii la ventilatia interioara (pentru consum redus si a lasa toata energia pentru ventilatorul de la radiator), m-am descurcat onorabil. N-am folosit masina acolo, am circulat cu cele ale prietenilor.

La intoarcere am plecat la 5 dimineata, pe racoare. Din nefericire am intilnit 200 km in Bulgaria si cei, cred, 100 din Romania (din granita pina in Bucuresti) cel mai crunt val de caldura pe care l-am vazut in viata mea - 44 de grade Celsius la umbra. Am oprit unde, cind si cum am putut, in cazurile extreme cind temperatura motorului tindea s-o ia razna. Stresanta situatie si multe socuri termice la iesirea in exteriorul masinii.

Nu am avut probleme rutiere si pina la urma am ajuns cu bine acasa. Am suferit medical vreo saptamina dupa aia.

In cazul vreunui incident rutier, credeti ca eram neaparat in culpa, sau neglijent ?
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
latka, utilizator
Șoferul răspunde despre ce și cum conduce. Dacă el consideră că starea lui sau a mașinii ar putea crea probleme traficului în orice mod, nu conduce. Duce mașină în servis, merge la medic, dar nu o duce pe drumuri.
Îi puteți spune neglijenta. Legal e tot o culpa.
Din punct de vedere legal da. Dar e o culpa simpla (neglijenta, greseala), prin neprevederea tuturor consecintelor. La rigoare as zice ca nici macar nu e, pentru ca nu suntem omniscienti, ar insemna ca putem sa fim tot timpul prevazatori. Stiti cum se cheama in psihologie boala celor care nu pot dormi pina nu verifica tot: tulburare obsesiv compulsiva. Exista vreo lege care sa ceara asa ceva ? Nu merita un avertisment o astfel de culpa ? Fata de intentie. Daca era cu premeditare exista si bon de la farmacie.
latka, utilizator
Poate că doamna care a parcat necorespunzător nu minte. Poate. Dar cum vreți să fie descurajați nesimțiții care, folosind ''avariile'' își bat joc de zeci sau sute de participanți la trafic?
Sistemul de justitie actuala este gindit si folosit dupa un principiu foarte simplu: mai bine sa scape 10 vinovati (nesimtiti adica), decit sa fie pedepsit un nevinovat (sau pedepsit drastic). Altfel, putem sa punem fiecare dintre noi cite o bita sau un pistol in masina si sa pedepsim noi insine pe nesimtitii care pun "avariile" si isi bat joc de sute de participanti la trafic. De ce sa mai apelam la lege, legea suntem noi.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident cu auto stationat pe dn dragos-b dragos-b Salutare, Luni am avut parte de o fericire: circuland agale pe DN22 (Tulcea-Constanta) m-am proptit in fundul unui alt participant la trafic oprit pe ... (vezi toată discuția)
Culpă comună stabilită în mod eronat. se poate contesta, sau ne luptăm cu morile de vânt? Ioanaalexandra1920 Ioanaalexandra1920 Buna ziua tuturor! Acum o lună (cam asa ne-au taraganat ăștia cu asigurările care ne-au dat un raspuns care ne-a uimit pe toti..) am avut nefericita ... (vezi toată discuția)
Ce șanse am să câștig un proces cu cel care mi-a lovit mașina? Alexandruic Alexandruic Buna ziua, pe data de 13.11.2017 in timp ce efectuasem manevra de intoarcere pe un DN, ajungand deja pe sensul opus de mers deja cu masina am fost lovit in ... (vezi toată discuția)