avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Am si eu in familie o situatie mai disperata si va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Acum cativa ani s-a decis ca cei 3 minorii sa primeasca 50% din venitul tatalui , pe vremea aceea tatal lucra in tara. Acum aproximativ 2 ani a plecat la munca in strainatate iar mama minorilor l-a dat in judecata pentru recalcularea pensiei minorilor in decembrie 2017 primul termen fiind in februarie 2018. Tatal si-a pus avocat iar mama copiilor nu(nu a avut bani si a mers pe cont propriu). Intre timp tatal mai are un copil rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Stie cineva sa-mi spuna daca mama are de pierdut in acest caz, ea nefiind reprezentata de un avocat? Poate sa ceara avocat din oficiu? Pensia se va recalcula de la data depunerii cererii sau de cand a inceput tatal sa obtina venituri in strainatate? Daca mama nu este reprezentata de un avocat, poate lua cuvantul sau nu i se permite? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
steriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: geoanna , utilizator 01:41, 20 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza de cand obtine tatal venituri mai mari, ci de cand a depus mama cererea. Daca avea pensia stabilita in procent, putea chiar executa acea pensie in respectiva tara.

Daca se inteleg la o suma, tatal trebuie sa o plateasca indiferent cat castiga, daca mai castiga. Daca vrea sa nu mai pateasca atat ca nu mai poate, trebuie sa va cheme in judecata, sa ceara reducerea pensiei.
Daca nu accepta, risca sa nu poata dovedi cat castiga si sa nu fie penai stabilita corect. Cautati sa vedeti daca au stabilit la nivel de tara un salariu minim pe ec.
Mama ar fi trebuit sa ceara comisie rogatorie in acea tara pt a afla salariul exact sau daca nu se poate afla,, stabilirea pensiei, la salariul minim pe ec de acolo.
De asemenea, daca venitul e mic si nu isi permite un avocat, poate cere in instanta sub forma ajutorului public judiciar, studiati oug 51/2008 asa cum a fost actualizata.
pensia este stabilita deja la 50% din venitul tatalui
acest răspuns util
Sigur nu scrie si suma fixa, cat venea la vremea aia din venitul tatalui ?
|Daca nu scrie, va judecati degeaba, trebuie sa il executati direct in strainatate, prin ministerul justitiei.
acest răspuns util
Eu stiu ca acum 3-4 ani cand s-au despartit s-a stabilit cota de 50% si nu suma fixa, dar intreb si revin cu raspunsul. Sarut mana!
Zice ca nu este trecuta in hotarare nici-o suma fixa si ca a recurs la varianta "cota procentuala" ca sa nu fie nevoita sa-l dea in judecata ori de cate ori creste salariul. Ea in cerere a specificat locul de munca actual , cu toate datele angajatorului dar salariul lui de acolo nu are cum sa-l dovedeasca. Ea cunoaste salariul de la persoane cu care lucreaza tatal in afara tarii. Acum nu stiu daca in urma cererii depuse de ea, instanta nu solicita date angajatorului strain referitoare la salariul tatalui.

Alte discuții în legătură

Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele? AdrianSA AdrianSA Buna ziua! Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net ... (vezi toată discuția)
Obligatie intretinere copil Jan9001 Jan9001 Buna dimineata, Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica. Am nevoie de niste ... (vezi toată discuția)