bunica a murit,fiica ei(mama mea) este singura mostenitoarea si a inceput procedura de succesiune,in privinta imobilului unde a locuit bunica si vrea sa-l treaca pe numele meu direct;se poate acest lucru sau care este cea mai buna varianta legala?mentionez ca am un frate,care este de acord cu acest lucru;multumesc anticipat
Si in viziunea dvs, renunta copii, chemam nepotii, renunta nepotii, chemem stranepotii, renunta stranepotii, vin stra stranepotii?
Este o ineptie enorma!
Da, sunt absolut sigura pe ceea ce spun. Cand rudele din clasa I nu pot sau nu vor sa vina la mostenire, fiind renuntatori, sunt chemate rudele din clasa urmatoare.
Principiul proximitatii gradului de rudenie se aplica daca X are 2 copii dintre care unul renunta.
Mostenirea va fi culeasa integral de copilul acceptant, acesta excluzand nepotii de la copilul renuntator. Deci, pa si la revedere.
Oricum, notarul a sfatuit-o pe mama foarte bine sa ramana acceptanta.
Stimata doamna, nu incetati sa ma uimiti, in sensul ca este foarte grav ca nu realizati despre ce scrieti.
Da, atat mama (singura mostenitoare, de grad 1), cat si nepotii (copii mamei) sunt descendenti dupa defuncta in discutie, si fac parte din clasa I. In momentul in care mama renunta, atunci la mostenire vin nepotii avand grad 2 (si daca nepotii ar fi renuntat si ei si ar fi avut copii la randul lor, atunci, aceia ar fi venit la mostenire, ca stranepoti cu grad 3, fiind mostenitori din clasa I, si tot asa ...la nesfarsit).
In speta data, nu exista decat un succeibil din clasa I si de grad 1, adica mama, care daca renunta, atunci vin cei doi nepoti ca succesibili din clasa I de grad 2. Iar daca unul dintre ei renunta (adica fratele utilizatoarei), atunci @just_ea culege singura mostenirea dupa bunica defuncta.
Dvs nu ati inteles cum functioneaza principiul proximitatii gradului de rudenie.
Dupa cum nu intelegeti ceea ce cititi. Am scris mai sus " cu titlu de exemplu", nereferindu-ma la situatia actuala.
Si ca inca o dovada a faptului ca nu percepeti ccea ce cititi, tot mai sus am dat un exemplu, cu daca X are 2 copii dintre care unul renunta.
Copiii celui renuntator nu au de ce sa fie chemati, ei fiind inlaturati de copilul acceptant.
Incep sa inteleg de unde provine recenta legenda urbana ca daca unul dintre copiii defunctului renunta, ceilalti copii nu pot mosteni, pana cand nu vin nepotii si stranepotii de la copilul renuntator sa renunte la randul lor.
In viziunea dvs, care ar mai fi sensul renuntarii daca chemem descendentii pana al 7-lea grad?
Doamnă, nu v-am raspuns la ceea ce ati scris "cu titlu de exemplu" pentru ca nu face obiectul discutiei. Dvs aveti obiceiul sa divagati de la discutie, asa incat si de aceasta data ati introdus in dicutie un al doilea copil al defunctei (adica un frate al mamei, care in realitate nu exista in acest topic) si apoi v-ati continuat rationamentele pe o tema fara interes. La fei si cu "daca X are 2 copii dintre care unul renunta", pai ...daca defuncta a avut doar unul (mama forumistei), de ce sa fac eu un bors din discutie raspunzandu-va dvs la ipoteze peste ipoteze? (asa ne-a spus forumista in primul mesaj: "fiica ei(mama mea), este singura mostenitoarea")
Cat despre viziunea mea (care nu este a mea, ci este a legii) lege spune foarte clar ca: Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.
Deci pana nu se termina cu TOATA clasa I, nu se trece mai departe. Iar Clasa I, descendentii (ne spune tot legea, nu eu) sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit, adica si gradul al 7-lea daca s-au imperecheat de la 13 ani si au trait peste 91 de ani.
Adica, in concret, din clasa asta numarul I face parte mama (copil al defunctei si ruda de gradul 1), nepotii (rude de grad 2 cu defuncta), stranepotii (adica copiii nepotilor, rude de gradul 3 cu defuncta) ...si tot asa la NESFÂRȘIT daca exista (dupa cum ne spune legea), clasa I fiind o clasa DESCHISĂ, adica fara limita legala la gradul de rudenie. Deci da, daca exista un succesibil din clasa I de gradul 7 (si ceilalti descendenti sunt renuntatori), atunci acela culege in nume propriu toata mostenirea, doamnă.
Iar sensul renuntarii este ca, fie pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire, fie din considerente de familie (sau de alta natura) ca partea renuntatorului sa fie dobandita de un alt succesibil (adica @just_ea, din speta in discutie).
multumesc mult pentru raspunsurile date si sa raspund acum moderatorului
trandafir2: "a inceput procedura pentru succesiune"-in sensul ca a avut DOAR o discutie cu notarul pentru a vedea care sunt actele necesare pentru a incepe acest proces si daca varianta care am intrebat aici pe forum este valabila(pentru ca acelasi lucru ma gandeam si eu,ca renunta mama si fratele meu si fac actele pe numele meu),dar se pare ca nu se poate(variantele sunt cele spuse mai sus de
Gabriel Klein Kiritescu si
raluk0207 ;"planul meu" nu este amenintat in nici un fel,ci doream timp castigat de atata umblatura,acte peste acte si nu in ultimul rand bani.