am inteles!
hai sa lasam putin la o parte perioada de proba si te intreb acum: daca un salariat cu ani vechime isi da demisia ( deci nu e concediat) cu preaviz de 15 zile, el poate absenta cela 4 ore prevazute de CCM national?
sau, te intreb inca o data, art 74 alin 3 din CCM national, se aplica numai in situatia concedierii din cauze ce nu tin de persoana salariatului?
M-ai bagat in ceata. Trebuie spus ca CCMUN preia din vechiul cod al muncii posibilitatea de a lipsi 4 ore. Ca a fost din inertie, ca a fost cu stiinta... Negru pe alb nu este reglementata. Dar interpretand faptul ca demisia este din initiativa salariatului si faptul ca demisionarul este obligat la un preaviz de 15 zile CALENDARISTICE in timp ce daca este concediat i se acorda 15 LUCRATOARE, mi se pare normal sa nu poata lipsi cele 4 ore. Si-a premeditat plecarea, logic este sa o fi si pregatit - un alt angajament sau huzureala - treaba lui. Sau daca a demisionat dintr-un impuls de moment, iar e treaba lui.
Parerea mea. Argumente contra?
Mai, dar noi n-am citit cu atentie alin.2 al art.74: "In cazurile in care unitatea este OBLIGATA sa acorde un preaviz la desfacerea CIM, durata preavizului va fi de 20 zile lucratoare." Apoi vine alin.3 cu precizarea ca "in perioada preavizului" - se subantelege ca a ACELUI preaviz de la art.2. Dar nu se face referire la situatiile care obliga unitatea sa acorde preaviz - daca motivele sunt obiective sau daca il concediaza pt abateri....
Oricum e clar ca la demisie nu se poate absenta.
exact. alin 2 al art 74 din CCM national, m-a facut sa cred ca cele 4 ore se pot absenta numai in cazul concedierii si nu si al demisiei.si ma refer , bineinteles la concedierea din motive ce nu tin de persoana salariatului.
a, si spuneai ceva de faptul ca reducerea timpului cu aceste 4 ore in contextul amintit a fost pastrata din veche reglementare a codului muncii.la care te refereai?din ce perioada?