avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt moștenitor al unei cote de 1/2 din apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt moștenitor al unei cote de 1/2 din apartamentul părinților dar nu am acces la imobil. Cum pot rezolva această situație?

De aproximativ 3 luni am facut succesiunea pentru un apartament rezultat in urma decesului parintiilor.
Cu alte cuvine, eu si sora mea, suntem trecuti pe certificatul de mostenire in cote egale de 1/2. Partajul nu s-a facut inca!

In acest moment, in apartament locuieste sora impreuna cu un concubin. I-am solicitat o cheie de la apartament si, la indicatiile concubinului, a refuzat categoric.

Va cer sa-mi indicati o variata corecta si rapida pentur a putea intra in apartament.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:17, 9 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu m-am gandit la o evacuare, pentru ca, doar 1/2 din apartament ( - apartamentul este compus din 3 camere - ) imi revine si nu cred, ca vreo instanta poate sa-l oblige sa evacueze apartamentul atat timp cat sora mea nu doreste acest lucru.

Cand spuneti "violare de domiciliu" va referiti la actiunea mea de a intra in apartament ? Dar cum poate fi violare din moment ce, prin intremediul certificatului de mostenire, detin
1/2 din imobil
?
Daca asa zice legea, atunci, indirect ambele parti, atat eu cat si sora suntem vinovati de violare de domiciliu , pentru ca succesiunea nu precizeaza efectiv care ce parte apartine unuia sau altuia (proprietatea comuna in devalmasie)

Revenind la problema initiala: Care este modalitatea pe care mi-ati recomanda-o ca sa pot intra in apartament intr-un mod legal/corect ?

Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
acrucspiru, utilizator
acest răspuns util
Da, dar cotele sunt ideale. Știți fizic, cu exactitate unde e jumătatea dvs?
De aceea se face partajul. Pentru împărțirea concretă a imobilului. Sau dacă nu doriti, puteti perpetua o situație care înseamnă certuri, scandaluri, eventual bătăi, evacuare cu jandarmii, schimbat yala etc.
Este clar ca partajul face impartirea corecta (oare ? ) sulta vs drept de proprietate!

Intrebare era legata de modalitatea de a intra in imobil.
Cred ca din punct de vedere legal am aceleasi drepturi asupra imobilului ca si sora

Chiar nu exista o modaliate de a intra fara sa apelez la instanta ?
de ex o plangere la politie nu ajuta cu nimic ?

Multumesc,
acest răspuns util
Sunteti deja proprietar. Intrati cand e sora (dar cu cearta) sau cand sora e plecata prin fortarea usii. Nimeni nu va poate da inca o data ceea ce este deja al dumneavoastra. Ca sa evitati toate certurile vi s-a recomandat iesirea din indiviziune.
Eu am o alta intrebare. Cum este posibil ca sora sa aibe dreptul sa stea in apartament, iar acrucspiru sa nu aibe drept nici sa intre?
Nu exista nicio lege care sa specifice ca oricine vrea sa stea in acel apartament fie sora sau concubinul sau acrucspiru, este necesar acordul ambilor parti intrucat amandoi au drept de proprietate asupra intregului bun in materialitatea sa, chiar daca nici unul nu are un drept exclusiv?
Sorei cine ii da dreptul sa stea acolo? Faptul ca ea a fost mai rapida sau statea dineaintea mostenirii ii confera acest drept in plus? Mi se pare o aberatie, fiindca sora fiind instalata confortabil in apartament cu drepturi depline de folosinta, probabil nu o sa aibe niciun motiv sa plateasca vreodata jumatate din apartament lui acrucspiru, fiindca ea oricum foloseste 100% fara sa fie deranjata de nimeni.
Daca sora are dreptul sa stea acolo, si acrucspiru are dreptul sa se mute si sa locuiasca acolo, sau sa intre ori de cate ori doreste.
Unde gresesc in logica mea?

Alte discuții în legătură

Prietenul surorii mele poate fi evacuat din casa părinților? Mikkutza Mikkutza Buna seara. Ma confrunt cu o problemă si as dori sa stiu legal ce pot face. Locuiesc temporar in casa părinților (apartamentul meu fiind in ... (vezi toată discuția)
Mama, eu și sora mai mare. Tatăl meu a murit în urma cu 25 ani dar nu am făcut taxa de succesiune.In casa părintească a rămas mama. După ceva timp mama a găsit o persoana și a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)