avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Casa de pensii Târgoviște
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Casa de pensii Târgoviște

Bună ziua.
Sunt o pers cu handicap de gradul unu de invaliditate permanent. De 2 luni de zile casa de pensii îmi face oprire pe pensie de 200 Ron. Adică de la 650 Ron îmi mai dă 450 Ron .Din motiv că un funcționar a făcut greșeală în 2014 SI mi-a mărit pensia cu ceva. 63 Ron.Eu nu am observat această mărire SI in termen de 3 ani sau strâns ceva (2400 Ron).
Eu nu sânt de acord să restituie această sumă. Știu că cine greșește să plătească, așa e normal într-o țară europeană. Am fost dat în judecată de casa de pensii, am băgat avocat dar din păcate avocatul meu a greșit adresa trimițând la casa de pensii Bucuresti. Iar termenul meu de 15 zile recurs a expirat.- Acum ce mai pot face?. Nu pot trai cu o pensie de 450 Ron din cauza unor funcționari incompatibili.
Rog răspuns.
- Cu stima ai respect
Savin T.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 10:12, 16 Februarie 2018
Ati postat ca in termen de 3 ani s-a stransa 2400 de roni. Pai, din 2017 nu au trecut decat 1 an, 1 luna si ceva zile. Cred ca nu ati inteles bine intrebarea mea.
Atentie ! Eu am intrebat in ce an vi s-a emis decezia pentru pensie de invaliditate de gradul I, nu decizia privind recuperarea sumelor incasate necuvenit ! Va rog sa postati si luna, nu numai anul.
1996
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta-i cu totul altceva. Nu ati postat si luna desi v-am atentionat ! Fiind vorba de anul 1996 nici nu-l mai luam in consideraţie. Mai spuneti ca de 2 luni de zile, casa de pensii, va face poprire pe pensie in cuantum de 200 roni/luna. Adica din decembrie 2017 vi s-a emis decizia privind recuperarea sumelor incasate necuvenit. Vom face o socoteala pe perioada ianuarie 1997 – noiembrie 2017, pentru a afla cati ani au trecut si la cat s-a totalizat suma lunara de 63 de roni.
2017/11 – 1997/01 = 20/10. Nemaisocotind lunile din 2016, numai din ianuarie 1997 pana in noiembrie 2017, timp de 20 de ani si 10 luni, ati luata un plus de 63 roni/luna, datorita unei greşeli a funcţionarului de la casa de pensii. Facem un total al lunilor si inmultim cu cei 63 de roni.
(20 x 12 + 10) x 63 = 15750 roni. Pana la sfârşitul lui noiembrie 2017 ati acumulat o suma de 15750 roni, pe care i-ati papat lunar. Suma reprezinta netul, nemaisocotind indicele de inflatie si mai stiu eu ce mai trebuie adunat, ca doar nu sunt contabil. Abia in decembrie 2017 se descopera acesta greseala. Conform art. 107 din leg. 263/2010, pe care vi l-am postat, desi nu imi mai apare in cacesta discutie, vi se opereaza din oficiu, o decizie de revizuire, pentru recuperarea prejudiciului pe care casa de pensii l-a acumulat, datorita greşelii funcţionarului instituţiei. Din fericire pentru Dvs, exista acel aliniat (2) din articol, in care diferenţa de suma pe care Dvs o datorati, se recupereaza in termenul general de prescriptie, care se ia in calcul de la data cand s-a constatat greşeala. Termenul general de prescriptie este de 3 ani. Ia sa vedem:
3 x 12 = 36 luni. 36 x 63 = 2268 roni. Daca se adauga si indicele de inflatie (sau alte chesiuni contabile) se ajunge la suma de 2400 de roni. Daca luam suma neta de 15750 si scadem suma imputata avem:
15750 – 2400 = 13350 roni. 13350 roni, este suma pe care Dvs o aveţi ca si castig din partea casei de pensii Targoviste. Ea este chiar si mai mare. Asta daca va incalzeste cu ceva. Eu zic ca ar trebui. Este adevarat si faptul ca nu puteti trai cu cei 450 de roni pe luna. Daca puteti conveni cu casa de pensii sa va micsoreze transa, asta este un lucru bun.
Cum mai spunea cineva pe acest subforum, “acesta este interpretarea mea”. Conditia este ca datele furnizate de catre utilizator sa fie corecte !
Daca exista si alte pareri va rog sa le postati in contimuare pe topic. De-asta este forum. Sa ne consultam si sa ne corectam unde este cazul. Atunci cand gresim, sa lasam orgoliile si sa acceptam greseala. Daca am gresit, cel ce imi va atrage atenţia cu argumente la acesta gresala, nu am decat sa-i mulţumesc. Asa am facut intotdeauna.
O zi buna va doresc tuturor !
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
procesomanul, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Restantele nu se calculeaza asa.
Restantele se calculeaza ca si diferente intre puncatejele medii anuale(care sau platit si cele care trebuiau platite).
Adica intre cuantumul pensiei platitite la punctajul mediu anual gresit si cel real(bun, revizuit).
Nu sunt sume lunare, sau anuale fixe.
Sunt sume variabile.
Ele variaza in plus, odata cu valoarea punctului de pensie.
Cat priveste termenul general de prescriptie eu am parerea mea personala.
Nu pot accepta de la nimeni ideia ca Dunarea curge de Galati la Budapesta.
Sunt intru-totul de acord cu Dvs, dar la ce-i foloseste utilizatorului aceste proceduri contabile, sau nu stiu cum sa le numesc. Ca sa-i ofer o explicatie, credeti ca trebui sa incep cu punctaje medii, sa fac diferenţa intre ele ca sa obtin un punctaj mediu ca rezultat intre cele doua, apoi sa-l inmultesc cu punctul de pensie ca sa obtin o valoare ? Cuantumul pensiei nu este el insusi o valoare care se plateste lunar. Sigur ca nu este fixa. El variaza in functie de valoarea punctului de pensie. Eu nu am facut altceva, decat sa ma folosesc de datele postate de utilizator. El a postat aceste date pentru a fi lamurit si in functie de acestea. Nu contest interventia Dvs, in a explica procedura, dar aici nu putem lucra intr- o aplicaţie informatica de stabilire a pensiei, sau nu stiu cum sa o mai numesc. Eu nu imi arog pretentia ca am facut un calcul de contabil profesionist, sau dupa procedeul standard folosit in acest caz. Eu am facut un calcul, asa din creion, pe intelesul tuturor. O simulare daca vreţi pentru a sugera doar ideea. Nu am pretentia ca acele rezultate sunt si cele corecte. Chiar am spus-o in topic si acest lucru cred ca a fost inteles de catre toti utilizatorii.
In legatura cu cea de-a doua problema, pe termenul general de prescriptie, cred ca ati inteles gresit ca eu am vrut sa va impun sa acceptati ideea ca Dunarea trebuie sa curga de la Est la Vest. Este adevarat ca asa cum m-am exprimata eu vizavi de utilizator, ca debitele conform acestui termen i s-a caculat pe “ trei ani in urma”. Adica, de la data la care s-a constatat debitul, se calculeaza trei ani in urma acetei date. Aceasta nu a fost decat conjuctura in care creditorul (casa de pensii in cazul nostru), pe perioada 2014 – 2017, cum insusi utilizatoru ne spune, i-a facut imputatie pe suma de 2400 de roni, care va fi recuperata prin retinerea ratelor in cuantum de 200 roni/luna. Suntem in anul 2018 si folosirea cuvantului “urma”, nu face referire decat la perioada in care s-a cumulat aceasta suma care este anterior anululu 2018. Pentru cei care cunosc, modul de calcul al prescriptiei a inteles la ce m-am referit. Nu m-am mai gandit ca utilizatorul nostru poate sa interpretze varianta ca termenul general de prescriptie se aplica, pe perioada anterioara prejudiciului, ca sa luam ca exmpu cazul nostru. Prin urmare ma simt obligat sa vin si aici cu explicaţii pe intelesul tuturor, poate mai citeste si altcineva acest topic. Cel mai bun exemplu, pentru a fi si mai bine inteles, este chiar cel din cazul nostru.
Cu alte cuvinte termenul general de prescriptie se aplica de la data cand s-au descoperit sumele lunare care s-au acordate in plus datorita greşelii unui functionar al casei de pensii. Aceasta data de constatare a debitului, dupa cum ne spune insusi utilizatorul, a avut loc prin noiembrie 2017.
Mai spune utilizatorul ca “un functionar, a facut o gresala in 2014…”. Aceasta este o deductie a lui personala. Noi nu putem sa stim exact (luna si anul) cand s-a comis greseala, pentru ca nu avem datele casei de pensii. Numai cei de acolo pot sti. Aceasta putea sa se produca chiar la emiterea deciziei pentru pensie de invaliditate, respective 1996, pana in 2017, cand s-a intocmit decizia pentru sumele incasate necuvenit. Perioada de peste 20 de ani. Sa presupunen ca gresala s-a produs inca de la emiterea deciziei de pensionare invaliditate grad unu. Adica in ianuarie 1996. Daca ar fi fost descoperita, acei 63 de roni acordati in plus se pteau recupera pana in ianuarie 1999. Nedescoperindu-se gresala persista si apare si in luna februarie. Descoperita, se poate recupera confom termenului pana in februarie 2002. Uite asa megem din luna in luna pina in anul 2017. Se descopera gresala iar suma acumulata, poate fi destul de mare daca are loc cu multi ani in urma. Cum recupereaza casa de pensie aceşti bani ? Din decembrie 2017 pensia revine pe suma corecta. Daca ne luam dupa lege, termenul general de pescriptie ar trebui sa decurga pe perioada decembrie 2017 – decembrie 2020. Dar debitul descoperit, datorita greşelii funcţionarului, se constata ca este din 1996. Adica l-am dat si eu ca un exmplu. Sper sa fiu inteles, sa nu mai ma trezesc cine stie ce observatii. Ce mai poate face casa de pensii ? Legea nu-i permite sa se duca pana in 1996, ci numai 3 ani. Asa ca perioada 2014 – 2017 este perioda in care legea termenului general de prescriptie, i-a permis casei de pensii, sa recupereze banii. Suma pe cei 3 ani, este doar de 2400 de roni
Pentru o mai buna edificare cititi si explicatiile pe care le da un specialit in domeniu pe care le gasiti aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
procesomanul, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii in litera si spiritul ei Carp Mircea Carp Mircea Legea 263/2010 Articolul 107 (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite ... (vezi toată discuția)
Indice de corectie ilincamob ilincamob Intrebare:Am iesit la pensie anticipata partiala in august 2011 cu un punctaj de 0,9896puncte, adica aproape un punct .La aplicarea indicelui de corectie ... (vezi toată discuția)
Termen prescripție feodosia feodosia Buna ziua. Rugăm sfatul unui SPECIALIST COMPETENT. La sfîrșitul anului 1999(decembrie), prin decizia fostei Direcții Generale de Muncă și Protecție ... (vezi toată discuția)