Sunt intru-totul de acord cu Dvs, dar la ce-i foloseste utilizatorului aceste proceduri contabile, sau nu stiu cum sa le numesc. Ca sa-i ofer o explicatie, credeti ca trebui sa incep cu punctaje medii, sa fac diferenţa intre ele ca sa obtin un punctaj mediu ca rezultat intre cele doua, apoi sa-l inmultesc cu punctul de pensie ca sa obtin o valoare ? Cuantumul pensiei nu este el insusi o valoare care se plateste lunar. Sigur ca nu este fixa. El variaza in functie de valoarea punctului de pensie. Eu nu am facut altceva, decat sa ma folosesc de datele postate de utilizator. El a postat aceste date pentru a fi lamurit si in functie de acestea. Nu contest interventia Dvs, in a explica procedura, dar aici nu putem lucra intr- o aplicaţie informatica de stabilire a pensiei, sau nu stiu cum sa o mai numesc. Eu nu imi arog pretentia ca am facut un calcul de contabil profesionist, sau dupa procedeul standard folosit in acest caz. Eu am facut un calcul, asa din creion, pe intelesul tuturor. O simulare daca vreţi pentru a sugera doar ideea. Nu am pretentia ca acele rezultate sunt si cele corecte. Chiar am spus-o in topic si acest lucru cred ca a fost inteles de catre toti utilizatorii.
In legatura cu cea de-a doua problema, pe termenul general de prescriptie, cred ca ati inteles gresit ca eu am vrut sa va impun sa acceptati ideea ca Dunarea trebuie sa curga de la Est la Vest. Este adevarat ca asa cum m-am exprimata eu vizavi de utilizator, ca debitele conform acestui termen i s-a caculat pe “ trei ani in urma”. Adica, de la data la care s-a constatat debitul, se calculeaza trei ani in urma acetei date. Aceasta nu a fost decat conjuctura in care creditorul (casa de pensii in cazul nostru), pe perioada 2014 – 2017, cum insusi utilizatoru ne spune, i-a facut imputatie pe suma de 2400 de roni, care va fi recuperata prin retinerea ratelor in cuantum de 200 roni/luna. Suntem in anul 2018 si folosirea cuvantului “urma”, nu face referire decat la perioada in care s-a cumulat aceasta suma care este anterior anululu 2018. Pentru cei care cunosc, modul de calcul al prescriptiei a inteles la ce m-am referit. Nu m-am mai gandit ca utilizatorul nostru poate sa interpretze varianta ca termenul general de prescriptie se aplica, pe perioada anterioara prejudiciului, ca sa luam ca exmpu cazul nostru. Prin urmare ma simt obligat sa vin si aici cu explicaţii pe intelesul tuturor, poate mai citeste si altcineva acest topic. Cel mai bun exemplu, pentru a fi si mai bine inteles, este chiar cel din cazul nostru.
Cu alte cuvinte termenul general de prescriptie se aplica de la data cand s-au descoperit sumele lunare care s-au acordate in plus datorita greşelii unui functionar al casei de pensii. Aceasta data de constatare a debitului, dupa cum ne spune insusi utilizatorul, a avut loc prin noiembrie 2017.
Mai spune utilizatorul ca “un functionar, a facut o gresala in 2014…”. Aceasta este o deductie a lui personala. Noi nu putem sa stim exact (luna si anul) cand s-a comis greseala, pentru ca nu avem datele casei de pensii. Numai cei de acolo pot sti. Aceasta putea sa se produca chiar la emiterea deciziei pentru pensie de invaliditate, respective 1996, pana in 2017, cand s-a intocmit decizia pentru sumele incasate necuvenit. Perioada de peste 20 de ani. Sa presupunen ca gresala s-a produs inca de la emiterea deciziei de pensionare invaliditate grad unu. Adica in ianuarie 1996. Daca ar fi fost descoperita, acei 63 de roni acordati in plus se pteau recupera pana in ianuarie 1999. Nedescoperindu-se gresala persista si apare si in luna februarie. Descoperita, se poate recupera confom termenului pana in februarie 2002. Uite asa megem din luna in luna pina in anul 2017. Se descopera gresala iar suma acumulata, poate fi destul de mare daca are loc cu multi ani in urma. Cum recupereaza casa de pensie aceşti bani ? Din decembrie 2017 pensia revine pe suma corecta. Daca ne luam dupa lege, termenul general de pescriptie ar trebui sa decurga pe perioada decembrie 2017 – decembrie 2020. Dar debitul descoperit, datorita greşelii funcţionarului, se constata ca este din 1996. Adica l-am dat si eu ca un exmplu. Sper sa fiu inteles, sa nu mai ma trezesc cine stie ce observatii. Ce mai poate face casa de pensii ? Legea nu-i permite sa se duca pana in 1996, ci numai 3 ani. Asa ca perioada 2014 – 2017 este perioda in care legea termenului general de prescriptie, i-a permis casei de pensii, sa recupereze banii. Suma pe cei 3 ani, este doar de 2400 de roni
Pentru o mai buna edificare cititi si explicatiile pe care le da un specialit in domeniu pe care le gasiti aici:
[ link extern ]