Va salut din nou Dle Carp,
In discutia noastra trecuta s-au dezbatut doua subiecte:
1. Explicatia teoretica a calcularii valorilor banesti (sa le numim asa) in domeniul pensiilor.
2. Interpretarea punerii in aplicare a termenului general de prescriptie.
In legatura cu primul subiect ati venit acum cu exemple practice de calcul al unor sume periodice, luate dintr-o decizie a unui pensionar, cred. Interventie binevenita, iar pentru mine personal este bine de stiut. Pentru asta chiar va mulţumesc pentru aceste explicaţii. Cel de-al doilea subiect are de fapt legatura cu primul, in sensul ca rezultatul acestor calcule daca nu se aplica in 3 ani de la data cand a fost inregistrat, se prescrie. Adica termenul de 3 ani incepe sa curga de la data descoperirii unei greşeli pentru a fi indreptate, infaptuirii unei ilegalitati pentru a fi reparata, etc.. Daca nu au fost finalizate in acesta perioada de timp, toate acestea se prescriu. Nu mai poti face nimic. V-am spus acestea ca sa va certific ca am inteles notiunea de aplicare a termenului general de prescriptie. Adica din ceea ce ati postat Dvs, daca pensionarul nu primeste acesta suma in termene de 3 ani, isi poate lua adio de la ea. Sau daca situaţia era invers, adica daca avea de dat si nu ia dat in 3 ani de la insiintare, casa de pensii isi poate lua adio de la ei.
Acum cred ca v-am convins ca stapanesc bine notiunea de termen general de prescritptie. Tocmai asta am postat si eu in discutia anterioara dar ori ca nu ati inteles, ori, mai precis, va faceţi ca nu intelegeti ! Dar tocmai mi-am adus aminte de ceva !?! Va spune ceva discutia foarte lunga pecare ati avut-o cu mine pe 27 noiembrie 2017 “
Aplicare legii in litera si spiritul ei” !?! Acolo sunt calculele pe care tocmai le-ati postat aici !! Casa de pensie de acolo (casa Dvs), a folosit, acelaşi procedeu de aplicare a termenului general de prescriptie, pecare l-a folosit casa de pensie de care apartin eu. Nuami ca acolo, “clientul” Dvs avea de luat bani pe vreo 80 de luni, dar i s-a acordat numai pe 36 de luni (3 ani ) in urma, iar utilizatorul din discutia noastra, nu stiu pe cati ani are acest debit dar sigur este vorba de mai mult de 3 ani. Si aici casa de pensie i-au luat numai pe 3 ani in urma !! Am sa redau eu prin copy – past discutia de atunci, ca sa nu va mai obositi Dvs sa cautati.
Caz concret:
O casa locala emite decizie de revizuire in data de 30/05/2017 cu punerea ei in plata incepand cu 01/01/2011.
Casa a pus in plata restantele in luna august 2017 pentru ultimele 36 de luni(termenul general de prescriptie).
Pentru aplicarea legii avem doua variante:
1) Restantele se calculeaza si se platesc pentru 78 de luni(incepand cu 01/01/2011).
2) Restantele se calculeaza si se platesc pentru ultimele 36 de luni(termenul general de prescriptie) asa cum a procedat casa locala.
………………………………………………………………………………………………….
Apoi faceţi exact calculul pe care l-ati postat aici dupa car redau copy – paste
Toate calculele sunt facute pentru net.
Rog sa ma lamuriti de unde apare aceasta diferenta nepusa in plata, prin cifre, asa cum am facut eu.
Raspunsul lor:
Restantele se calculeaza si acorda pentru o perioada de maxim 3 ani ateriori datei de la care s-au constatat diferentele.
Casa locala nu lucreaza cu aceste cifre.
Lucreaza cu aplicatii informatice.
……………………………………………………………………………………………………
In decizie se precizeaza ca noile drepturi se pun in plata incepand cu 01/01/2011
Ei au pus in plata suma de 1181 de lei
Suma este calculata pe 36 luni(septembrie 2014-august 2017) facand trimitere la termenul general de prescriptie.
Eu le-am trimis calculele mele pe cele 80 de luni(2369 lei)
2369-1181=1188 lei diferenta nepusa in plata
M-am declarat nemultumit de raspuns si le-am comunicat ca daca in termen de 45 de zile nu ma lamuresc pe mine, sau nu pun in plata diferenta de 1188 de lei, va trebui sa explice instantei interpretarea data de ei.
Raspunsul lor l-am postat anterior.
………………………………………………………………………………………………….
Banuiesc ca procesul pe care l-ati initiat Dvs, nu s-a terminat inca. Ca pana in anul 2020, daca nu-si recupereaza cei 1188 de lei, ii va pierde, sunt de acord cu Dvs. Dar asta este cu totul altceva. Utilizatorul din discutia noastra chiar daca are de dat bani (nu de luat) procedura aplicarii termenului de prescriptie s-a facut intocmai ca si la casa teritoriala de pensii a Dvs. Numai ca Dvs nu va place sa jucati corect cu mine. Totdeauna pastrati un as in maneca ca sa iesiti deasupra. Precis o sa spuneti ca una e sa dai si alta e sa iei. Sau cine stie ce alte explicaţii. Dar trebuie argumente pentru a convinge. Cat depre Dunare, va asigur si eu ca
nimeni nu – i va poate schimba cursul, decat Dumnezeu. Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.
Cu respect si toate cele bune !